Onsdag 28 Sep
Stockholm

"Låt oss befria Estelle och Leonore"

Anny Berglin.
Anny Berglin. Foto:

"I fantasin kanske det är fint och rart att vara prinsessa, men här i den verkliga världen är det ännu en boja som hindrar en ung kvinna från att gå sin egen väg. Monarkin är förlegad, den har spelat ut sin roll", skriver Anny Berglin, medlem i republikanska föreningen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Anny Berglin är feminist och medlem i republikanska föreningen 

Följ Anny på Twitter här: @AnnyBerglin  

#HejdåKungen

Det är inte modernt att låta en nästan 70-årig man klamra sig kvar vid samma position som han haft de senaste 40 åren. 

Det är dags att för något nytt, för något fräscht för något som inte är lika rasande obekvämt – därför väljer Nyheter24 att ta ställning: #HejdåKungen.

En kvinna blir gravid. Redan från den stunden är det blivande barnet i hennes mage bevakat. Redan här börjar vissa spekulera i vad barnet ska heta, vad hen ska göra när hen växer upp. Barnet föds. Ut i strålkastarljuset direkt. Redan nu är det bestämt vad barnet, som är en flicka, ska göra när hon blir stor. Vad hon får och inte får göra. Det är bestämt att hon ska övervakas av press och media, vad hon än gör. Minsta lilla felsteg ska kablas ut, inte bara i Sverige utan kanske överallt.

Blir hon kär? Då måste hon fråga om lov. Vill hon uttrycka en politisk åsikt? Det kan hon glömma. Vill hon så småningom gifta sig? Då måste hon ha tillstånd, inte bara från sina föräldrar. Den lilla flickan är inte annat än ett objekt, något som är till för ”folket”. Den lilla flickan ska vi titta på i skvallerpressen. De första åren säga ”ooh!” och ”aaah!” över att hon är så söt. Senare kanske förfäras över hennes levnadsval. Kanske hon börjar röka. Kanske har hon flera sexuella affärer. Kanske vill hon engagera sig i något kontroversiellt. Kanske gillar hon att bära en klänning med urringning.

Ingenting är automatiskt tillåtet. Vad hon än gör kommer det granskas in i minsta detalj. Aldrig kommer den lilla flicka få växa upp och känna att hon har friheten att göra sina egna val. Mår hon dåligt? Då ska hela världen få veta. Börjar hon röka? Då ska hon skällas på, då hon helt utan att ha valt det själv ses som en ”förebild”. 

Det här hade vi inte accepterat om det rörde sig om ett ”helt vanligt barn”. Vi hade aldrig gått med på att någon måste be om lov för att få visa sin förälskelse. Vi hade aldrig gått med på att någon måste försaka sin egen vilja. Så varför går vi med på det, när det gäller kungafamiljen?

Det är inget val att ingå i den kungliga familjen. Det är inget val att bli bevakad och granskad som de blir, de föds in i det. De kan aldrig välja bort det liv de lever, för någon annan har valt åt dem.

Det är dags att befria dem nu. Dags att låta dem testa sina egna vingar. Kanske är det redan för sent för Victoria och hennes syskon, men låt åtminstone Estelle och Leonore gå sin egen väg. I fantasin kanske det är fint och rart att vara prinsessa, men här i den verkliga världen är det ännu en boja som hindrar en ung kvinna från att gå sin egen väg. Monarkin är förlegad, den har spelat ut sin roll. 

Låt oss avskaffa den, och befria Estelle och Leonore.

Anny Berglin, feminist och medlem i republikanska föreningen 

........

LÄS MER: Nyheter24 tar ställning #HejdåKungen 

"För Sverige ur tiden – det är dags att säga hej då nu, kungen" 

Politikerna: "Låt kungen vara kvar" 

6 anledningar till att Victoria är bättre än kungen 

7 saker som förändrats sen kungen kom till makten 

"Kungahuset: förlegat styrsätt där individer föds in slaveri" 

Här tar Victoria årets selfie med Panetoz 

Hurra! Grattis på födelsedagen kronprinsessan 

5 kungliga fadäser vi minns 

Alcazar-Tess: Dags för Victoria att ta över nu 

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Tycker du att kungen ska avgå nu?

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.