Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi förbehåller oss rätten att driva med religiös pseudovetenskap"

- 20/07/2014, 14:24
Henrik Johansson, antirasist, är en av personerna bakom "Inte rasist, men".

Henrik Johansson, antirasist, är en av personerna bakom "Inte rasist, men".

Nyheter24

"IRM tror på religionsfrihet, yttrandefrihet och allas lika värde. Vi förbehåller oss samtidigt rätten att kritisera och skriva satiriskt om alla SD-politiker som vill införa religiös pseudovetenskap i vårt skolsystem", skriver "Inte rasist, men".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi har kritiserats för mycket under våra två och ett halvt år som granskande nyhetsförmedlare, ibland med rätta och ibland felaktigt. Viss kritik tar vi åt oss av och lär oss av, annan kritik håller vi inte med om. Den kritik som Per Johansson framför i en debattartikel på Nyheter24 är av den senare sorten. Per Johanssons kritik kan sammanfattas med följande citat ur hans debattinlägg:

”I och med invandringen så har vi också fått en allt större mångfald av religiös tro där de flesta religioner innehåller en varierande mängd människor som tror på någon form av kreationism. Även om vi alla inte delar denna tro så låt oss i alla fall fortsätta att visa respekt för dem som gör det, i stället för att driva med, håna och förakta dem.”

Superfina ord. Problemet är bara att vår text som nu kritiseras handlar om Julia Kronlid som gärna ser att man tvingar på våra barn religiös pseudovetenskap i skolan. Kronlid säger såhär:

”Jag tycker man ska presentera att det finns människor som tror på andra sätt också. Man ska undervisa om evolutionen, men också lyfta fram dem som kritiserar den.”

Kronlid vill alltså att våra barn få höra om den promille ”forskare” som förkastar evolutionsteorin och ersätter den med något som inte har något som helst stöd i forskarvärlden. Det ter sig helt absurt i våra ögon. Varför inte börja undervisa om den promille ”forskare” som förnekar förintelsen? 

”Hey kids, nu har ni ju hört om förintelsens alla fasor, men jag vill också berätta att det finns forskare som förnekar förintelsen. De är få, men det är viktigt att ni får alla perspektiv…” 

Låter det rimligt? Nej, självklart inte. Det är detta vi kritiserar med samma bitska och satiriska ton som vi alltid haft. 

Vidare kritiserar Per Johansson vårt uppföljande inlägg där vi driver med Avpixlatskribenten Martina Aronsson efter att hon stöttat Kronlid med följande uttalande:

”Det finns massor av bevis för att det fanns människor som levde samtidigt som dinosaurier.”

Det är svårt att sätta ord på hur roande detta uttalande är och det skulle nog passa bättre med en rolig gif-bild, men tyvärr passar sig det inte i debattartiklar. Kontentan är dock denna. IRM tror på religionsfrihet, yttrandefrihet och allas lika värde. Vi förbehåller oss samtidigt rätten att kritisera och skriva satiriskt om alla SD-politiker som vill införa religiös pseudovetenskap i vårt skolsystem. Även om detta ogillas av människor utanför SD:s rasistiska sfär.

Henrik Johansson

Bilan Osman

Oscar Schau

Atilla Yoldas

Tobias Lundeqvist