Shapoor Azad.
Shapoor Azad. - Foto: Privat

"Afghanistan – det bortglömda landet"

"Vi ska inte glömma att det finns ett land och ett folk som blöder när talibanerna är på offensiven", skriver Shapoor Azad (S).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om debattören

Shapoor Azad är ersättare i kommunfullmäktige i Upplands-Bro kommun för Socialdemokraterna. Han kandiderar även i kommunvalet i höst.

Det är mycket förståeligt att Gazakrisen dominerar svensk media just nu. Svenska folket och i sin tur svenska politiker har alltid hållit den palestinska frågan varmt om hjärtat. Under senaste veckan har det skjutits mer än 2 000 raketer från båda parterna som har tagit närmare ett tusental liv. 

Detta är dagens bild av Gaza. Tragedi, blodbad, sönderslagna familjer, hus och hem. Inget kan minska smärtan i att höra och se det som pågår i Gaza men detta fokus ska inte leda till att vi tappar perspektivet när ett annat folk samtidigt håller på att förblöda under en annan grymhet som vi känner under namnet talibanerna. Medan jag skriver dessa rader är Kabul, Afghanistans huvudstad, under attack från talibanerna. Senast detonerade de en bilbomb mitt i matmarknaden i staden Argon som resulterade i 90 döda. Veckan innan inträffade en liknande händelse i en annan stad. Kabuls flygplats blev attackerad under förra helgen och ett nytt bombdåd inträffade i början av veckan. 

Dagligen attackerar talibaner byar som de misstänker samarbetar med regeringsstyrkorna. Jag har bevittnat hur talibaner agerar när de intar en by. De skjuter inte de gripna utan halshugger unga män och leker med huvudena framför släktingar för att skrämma folk. De lyckas med den metoden också. Utöver talibanernas grymhet finns det fortfarande oupptäckta minor som dagligen tar händerna och fötterna av lekande barn. Att se ungdomar och barn utan ben är ingen ovanlig syn på landet utanför storstäderna. De mänskliga förlusterna under kriget i Afghanistan från oktober 2001 fram till i dag är okända men sannolikt har minst 100 000 barn dött. Talibanernas taktik att göra offentliga platser osäkra har lyckats och i praktiken innebär det att man inte är säker på marknaden, i skolan, på sjukhuset och även på polisstationerna.

Trots att den afghanska armén och den nationella polisen har gjort flera lyckade operationer mot talibaner är de sistnämnda taktiskt överlägsna. Sverige tillsammans med andra västerländska allierade har redan lämnat landet och i slutet av 2014 ska lokala myndigheter och styrkor officiellt ta över alla militära operationer och politiska administrationer. Redan är talibanerna på offensiven trots att Isafs styrkor forfarande patrullerar. När Isaf har försvunnit kommer de att ha ett ännu större operativt spelrum även inne i städerna vilket kan leda till regeringens fall. Då är vi tillbaka i tiden före den 11 september 2001.

Vi ska inte glömma att det finns ett land och ett folk som blöder. Det afghanska folket har alltid visat tacksamhet för de uppoffringar som Isaf och Sverige har gjort för dem. De har inte glömt oss som en nation som stod upp för dem när de behövde oss och vi får inte glömma dem nu heller.

Shapoor Azad (S)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.