Kim Hedbom
Kim Hedbom - Foto: Privat

Kim Hedbom: "All kärlek är bra kärlek"

"Folk blev annorlunda, slutade höra av sig och mina vänner blev tveksamma till att besöka mig när de fick veta att min pappa gillade killar", skriver Kim Hedbom


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Kim Hedbom är aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, brinner för hbtq-frågor och vet att all kärlek är bra kärlek.

Min pappa kom ut som homosexuell när jag var 13 år gammal, jag var den första som min pappa berättade detta för, min respons var ”Är du glad så är jag glad” – Där och då hade jag ingen aning om att bemötandet gentemot mig och min familj skulle komma att förändras.

Folk blev annorlunda, familjevänner slutade höra av sig och mina dåvarande vänner blev tveksamma till att besöka mig när de fick veta att min pappa gillade killar. Som om att min pappa skulle ha förändrats för att han tog sig modet att komma ut. På grund av detta var det en period då jag isolerade mig. Jag förstod inte varför min pappa inte skulle få vara sig själv och leva öppet med sin sexualitet och varför jag ständigt behövde förklara mig när det kom upp på tal.

Sommaren 2005 var första gången som jag besökte Pridefestivalen i Stockholm, då tillsammans med min pappa och hans man för att få känna gemenskap. Där existerade inte fördomar och olikheter, där var vi alla jämlikar och så har jag känt varje år under Pridefestivalen. 

Dock är så inte fallet i många delar av vår värld. Det är fortfarande dödsstraff på homosexualitet i vissa länder världen över. Sudan och Iran är två länder där dödsstraff existerar. Dessutom är det förbjudet i länder såsom Malaysia, Singapore, Gambia och Egypten. I somliga av våra EU-länder är det förbjudet med Prideparader och en stenkast bort i Finland förekommer det diskriminering mot könsminoriteter. Även i Sverige finns brister, då det lagar vi har inte följs på alla håll.

Sverige är dock ett av världens bästa länder att bo i om man är homosexuell, vilket jag är oerhört stolt över men mer kan göras, vi behöver riva ner de strukturer i samhället som fortfarande finns och delar upp vad som är avvikande och normalt. Det finns de människorna som hakar upp sig på hur andra väljer att leva sina liv och tror att det är okej att lägga sig i och trycka ner. 

All kärlek är bra kärlek. Av dessa orsaker borde vi alla delta under Pride veckan för att öppet visa att vi stödjer kärlek och att vi är för mänskliga rättigheter, vilket kärlek är. Pride och Prideparaden bör finnas så länge det finns tvivel om att kärlek är en mänsklig rättighet. 

Kim Hedbom

/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du besöka Pride?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.