Söndag 19 Sep
Stockholm

Kim Hedbom: "All kärlek är bra kärlek"

Kim Hedbom
Kim Hedbom. Foto: Privat

"Folk blev annorlunda, slutade höra av sig och mina vänner blev tveksamma till att besöka mig när de fick veta att min pappa gillade killar", skriver Kim Hedbom

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Kim Hedbom är aktiv i Moderata Ungdomsförbundet, brinner för hbtq-frågor och vet att all kärlek är bra kärlek.

Min pappa kom ut som homosexuell när jag var 13 år gammal, jag var den första som min pappa berättade detta för, min respons var ”Är du glad så är jag glad” – Där och då hade jag ingen aning om att bemötandet gentemot mig och min familj skulle komma att förändras.

Folk blev annorlunda, familjevänner slutade höra av sig och mina dåvarande vänner blev tveksamma till att besöka mig när de fick veta att min pappa gillade killar. Som om att min pappa skulle ha förändrats för att han tog sig modet att komma ut. På grund av detta var det en period då jag isolerade mig. Jag förstod inte varför min pappa inte skulle få vara sig själv och leva öppet med sin sexualitet och varför jag ständigt behövde förklara mig när det kom upp på tal.

Sommaren 2005 var första gången som jag besökte Pridefestivalen i Stockholm, då tillsammans med min pappa och hans man för att få känna gemenskap. Där existerade inte fördomar och olikheter, där var vi alla jämlikar och så har jag känt varje år under Pridefestivalen. 

Dock är så inte fallet i många delar av vår värld. Det är fortfarande dödsstraff på homosexualitet i vissa länder världen över. Sudan och Iran är två länder där dödsstraff existerar. Dessutom är det förbjudet i länder såsom Malaysia, Singapore, Gambia och Egypten. I somliga av våra EU-länder är det förbjudet med Prideparader och en stenkast bort i Finland förekommer det diskriminering mot könsminoriteter. Även i Sverige finns brister, då det lagar vi har inte följs på alla håll.

Sverige är dock ett av världens bästa länder att bo i om man är homosexuell, vilket jag är oerhört stolt över men mer kan göras, vi behöver riva ner de strukturer i samhället som fortfarande finns och delar upp vad som är avvikande och normalt. Det finns de människorna som hakar upp sig på hur andra väljer att leva sina liv och tror att det är okej att lägga sig i och trycka ner. 

All kärlek är bra kärlek. Av dessa orsaker borde vi alla delta under Pride veckan för att öppet visa att vi stödjer kärlek och att vi är för mänskliga rättigheter, vilket kärlek är. Pride och Prideparaden bör finnas så länge det finns tvivel om att kärlek är en mänsklig rättighet. 

Kim Hedbom

Kommer du besöka Pride?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela