Rosa Cruz, medlem i SSU
Rosa Cruz, medlem i SSU - Foto: Privat

"När blev vinstintresse viktigare än vår rätt till bra sjukvård?"

"Det var inte så här förut! Det var bättre! Systemet som det är nu med Moderaternas politik funkar inte", skriver Rosa Cruz


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rosa Cruz är medlem i SSU Stockholms län

Först ringer hon mig sen blir vi arga tillsammansefter samtalet så kan jag inte återgå till mitt glada humör igen. Jag kännermig hjälplös över att det inte finns något jag kan göra. Jag blirledsen och sedan börjar jag söka på Google om dom långa cancerköerna. "Härär cancerköerna längst i landet!", "Nu är det panik icancerköerna". 

Det här är inte roligt. Hur kunde svensk sjukvård som brukaderankas som bäst i hela världen, bli så dålig?Det är ett skämt, det är skamligt, obegripligt och det är som attsjukvården har spolats ner i toaletten. 

Det finns avsnitt av Uppdrag Granskningdär de visar dagens verklighet i detta land med människor som får väntamånader på att få diagnos och till och med behandling. Läkarna går på knä,sjuksköterskorna går på knä men regeringen skiter fullständigt i det. Om manvill få en diagnos så snabbt som möjligt så tar det en månad minst! Och om manhar mycket pengar i plånboken så kanske det går ännu snabbare. 

Orättvisorna i Sverige växer och jag skäms över detta land och vaddet har blivit. Att regeringen och folk är mer oroliga för att oppositionen tänker höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, i stället för att bry sig om att det finns folk somdör i väntan på en cancerdiagnos eller inte har råd med att få den vård allamänniskor har rätt till och behöver. 

När blev vi människor så själviska? Närblev vinstintresse viktigare än vår rätt till bra hälsa ochgod sjukvård om vi behöver den? 

I höst tänker jag rösta rött. Jag bryr mig intealls om att bli dömd för min subjektivitet, jag tycker att det är dags förfolk att se vad som händer i vårt kärasvenska samhälle. Jag är 19 år och jag börjar att bli rädd för att bo iSverige! Min frustration växer och växer. Jag är en student och jag är inte rik eller höginkomsttagare så hur i helvete ska jag kunna leva ett bra liv inommina inkomstramar och betala mig fram till att få en bättre vård eller ens attkunna få vård? 

Det var inte så här förut! Det var bättre! Systemet som det ärnu med Moderaternas politik funkar inte. Det är dags att vi röstar bortAlliansen och ser till att oppositionen kommer tillbaka!

Regeringensidealistiska politik funkar inte i verklighetens vardag. Staten borde inte få avsäga sig ansvaret för sjukvården, för att i stället låta mindre institutioner ta hand om delar avden. Det är som om en vuxen skulle be sitt 12-åriga barn att börja försörja hela familjen och betala alla räkningar. Det går inte,det funkar inte och det är fel! 

Sjukvården är inte som vilket företag som helst. Vinstjakt och marknadsekonomi funkar kanske för affärer som H&M, men inte när det är människors liv som står på spel.

Jag väljer att avsluta denna text med något som berör ochupprör mig väldigt mycket. En före detta läkare vid namn Thomas Ericson somjobbade som överläkare vid Uddevalla sjukhus. Hans konstaterande lyder"Landstingen är gamla, överbefolkade, ineffektiva och revirtänkande. Demåste avskaffas liksom i Norge! Sveriges sjukhus måste förstatligas så snartsom möjligt för att ge bland annat cancervården en rejäl chans attutvecklas."

Thomas har så rätt! Om vi ska stoppa merprivatisering av sjukvården och rejält korta ner köerna så måste vi rösta röttoch rösta rätt. Jag och alla andra människor som inte har någon strukturell formav makt har i alla fall vår rösträtt och om vi inte utnyttjar den smart såkommer den nuvarande regeringen fortsätta att utnyttja oss och låta Sverigesbefolkning lida.

Rosa Cruz

SSU
/
/
/
Relaterat
Är sjukvården för dålig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.