Måndag 20 Sep
Stockholm

Rebaz Sanar: Hög tid för ett formellt självständigt Kurdistan

Rebaz Sanar, Moderaterna
Rebaz Sanar, Moderaterna. Foto: loveus.se

"Om nu en majoritet av invånarna i Kurdistan vill förklara sig självständiga borde det inte vara något annat än en självklarhet att erkänna den främsta demokratin i Mellanöstern som en egen stat", skriver Rebaz Sanar, Moderaterna.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är påtiden att rätta till de fel som skedde när Osmanska riket föll 1923.

Kurderna harlänge varit förföljda och förtryckta. Folkmordet under Gulfkriget är beräknatatt ha kostat över 100 000 kurder deras liv. Staden Halabja attackeradesav en gasbomb som tog med sig 5 000 människor i graven och ikoncentrationslägren torterades kurder till döds. Nästan varje kurd har en väneller släkting som fått lida av den förföljelse som rådde, och har kanske ävenupplevt det i första hand.

I Turkiethar kurdiska politiker och journalister fängslats för att de burit på färgersom påminner om den kurdiska flaggan. Många sitter än i dag fängslade på grundav sin kurdiska tillhörighet och åsikter. Det har varit förbjudet att läsa sittmodersmål i skolan, att dansa sin dans och lyssna på kurdisk musik. Kurder harvarit ett mål för förföljelse i stort set alla de länder som Kurdistan idagsläget täcker.

Sedan 1991 dådet regionala kurdiska regeringen (KRG) bildades har det blivit bättre ochbättre för kurderna som bor i områden styrda av KRG. Efter att Saddam Husseinarresterades och senare dömdes för brott mot mänskligheten har det varitrelativt lugnt. Kurdistan har hittills kunnat hjälpa över en miljonerflyktingar från Irak och Syrien. Trots att relationen mellan araber och kurderlänge varit laddad har Kurdistan hjälpt de som sökt skydd oavsett etnicitet.

Nu när IS(tidigare ISIS) attackerar och försöker ta delar av Irak är kurderna påframmarsch. Kurderna har axlat det ansvar som den irakiska armén lämnade eftersig när den flydde från många städer i Iraks norra delar och hjälper till sågott de kan med säkerhet och andra statliga verksamheter.

Kurdistan ärför närvarande den enda fungerande demokratin i Mellanöstern. Kurderna haråterbyggt Kurdistan från ruiner till ett område fyllt med glädje och hopp. Kurdistanhar visat under flera års tid att de är mogna nog för att erkännas som ensjälvständig stat.

Ett land därallas frihet och demokrati är ledorden. Om nu en majoritet av invånarna iKurdistan vill förklara sig självständiga borde det inte vara något annat än ensjälvklarhet att erkänna den främsta demokratin i Mellanöstern som en egen stat. 

Rebaz Sanar,
Moderaterna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela