Måndag 27 Sep
Stockholm

"Regnbågskluster – mer än bara ett steg i arbetslinjen"

"Stockholm ska vara en av Europas ledande städer för hbt-personer, men just nu känns det som att vi inte tävlar på samma villkor med andra stora europeiska storstäder", skriver två representanter för Öppna Moderater.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

De flesta större europeiska städer har en stadsdel som är väldigt hbt-orienterad, där regnbågsflaggorna hänger på rad. Inte Stockholm.

Trots att Stockholm har klassats som en av de mest gayvänliga städerna i världen efter Amsterdam är hbt-samhället i Stockholm litet, utspritt och likriktat. Den hbt-person som vill gå ut och äta och samtidigt stödja den egna gruppen har i dag vintertid endast två-tre ställen att välja på. 

Vill man gå ut på klubb efteråt finns i princip bara en eller möjligen två per fredags- eller lördagskväll. Är man ung tjej erbjuds i bästa fall någon klubb per månad. Visserligen mer än på de flesta orter i Sverige, men ändå inte vad vi förväntar oss av en stad av Stockholms storlek och av en stad som vill vara med och tävla bland de stora städerna i Europa.

Om Stockholm ska kunna vara med och tävla bland de stora städerna i Europa bör man se över möjligheterna och underlätta för företag som vänder sig till hbt-personer att kunna etablera sig i Stockholm. Detta skulle också öka incitamenten för hbt-personer att vilja flytta till Stockholm, men också stanna här samt, inte minst, öka hbt-turismen. För att det ska bli möjligt skulle såväl staden som näringslivet med kraft behöva arbeta för att en skapa ett regnbågskluster i Stockholm.

Ett regnbågskluster är en stadsdel som är väldigt hbt-orienterad; en del av staden i vilken man finner ett flertal caféer, restauranger, barer och klubbar som inriktar sig mot hbt-publiken, men också butiker, gallerier, gym och konsertlokaler med ett utbud som vänder sig till hbt-personer av olika slag. Samt ofta också ett antal hotell eller vandrarhem som riktar in sig mot hbt-turister. Alltså kort uttryckt en vital och dynamisk del av staden, där regnbågsflaggorna vajar på rad.

Ett regnbågskluster skulle locka hit fler hbt-kryssningar från andra länder, än de som i dag då och då ankommer Stockholm och bidrar till den så viktiga turistindustrin. Detta samtidigt som Stockholm också blir mer intressant för den del av hbt-segmentet som redan bor här och som inte har mycket att välja på i fråga om uteliv inom den egna gruppen, om man bortser från klubblivet, som ofta är på månadsbasis, och någon enstaka restaurang. 

Stockholm ska vara en av Europas ledande städer för hbt-personer, men just nu känns det som att vi inte tävlar på samma villkor med andra stora europeiska storstäder, därför behöver vi ett regnbågskluster. Ett regnbågskluster är viktigt för att skapa bättre förutsättningar för företagande för hbt-segmentet, såväl som för skapa fler mötesplatser för hbt-personer som för att skapa fler jobb för hbt-personer.  

Jenny Edberg
Ordf. Öppna Moderater Stockholm
Joakim Runnedal
Ordf. den politiska arbetsgruppen i Öppna Moderater Stockholm

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela