Onsdag 21 Apr
Stockholm

Piratpartiet: "Därför är vi bäst på HBTQ enligt RFSL"

Leo Rudberg, Piratpartiet
Leo Rudberg, Piratpartiet. Foto:

"Givetvis säger alla partier att de står bakom mänskliga rättigheter – men i praktiken fortsätter de bryta mot dessa rättigheter, genom flyktingutvisningar och sexualitetsregistrering", skriver Leo Rudberg från Piratpartiet.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Leo Rudberg är en 18-årig piratpartist, ansvarig för Piratpartiets deltagande på Pride och kandidat till Stockholms stadsfullmäktige valet 2014.

Följ honom på hans blogg eller på Twitter här: @Calandrella. Du kan också träffa honom i Piratpartiets tält på Pride Park.

Äntligen är Stockholm Pride igång. I samband med detta släppte RFSL en ny granskning av riksdagspartiernas, Feministiskt Initiativs och Piratpartiets HBTQ-politik. Sveriges mest HBTQ-vänliga politik driver enligt RFSL vi i Piratpartiet, och jag ska här förklara hur detta kommer sig.

Från början arbetade Piratpartiet endast med mänskliga rättigheter på Internet, men de senaste åren har vi breddat oss. Nu står vi för mänskliga rättigheter för alla – alltid och överallt. Därför tar vi situationen för HBTQ-personer på allra största allvar. Medan HBTQ-rörelsen nått framgångar de senaste decennierna i Sverige finns fortfarande förtryck, diskriminering och andra problem vi måste stoppa.

Sveriges största brott mot HBTQ-personers mänskliga rättigheter idag är tvångsutvisningarna av HBTQ-flyktingar. Varje år skickas hundratals människor tillbaka från Sverige med våld till regimer där de möter förföljelse, förtryck eller till och med döden. Ett fruktansvärt exempel är Uganda, som nyligen införde livstids fängelse för homosexualitet och tvång att ange homosexuella vänner till staten. Trots denna vidriga lag fortsätter svenska staten att sända tillbaka HBTQ-personer till Uganda. Sådana utvisningar – som ägt rum under såväl Alliansens som Socialdemokraternas styre av Sverige – måste omedelbart upphöra.

En annan allvarlig HBTQ-fråga är den statliga registreringen av sexuell läggning. I vanliga fall får svenska myndigheter inte registrera människors sexualitet – men dessa regler gäller inte FRA. FRA har en specialversion av Personuppgiftslagen som innebär att de får samla in uppgifter om enskilda människors sexuella läggning. Tack vare Edward Snowdens avslöjanden vet vi att FRA samarbetar med amerikanska NSA. Därmed finns inget hinder mot att FRA:s uppgifter om sexuell läggning hamnar i amerikanska händer – och potentiellt hos homofoba regimer, om USA säljer uppgifterna vidare.

Slutligen finns förtryck som direkt drabbar HBTQ-personer här i Sverige. Åldersgränsen för könskorrigerande behandling drabbar unga transpersoner och måste avskaffas – läkare ska avgöra om en människa är mogen för könskorrigering, inte klåfingriga politiker. Regnbågsfamiljer måste få samma rättigheter som andra familjer: samma föräldraskapspresumtion ska gälla lesbiska par som andra, diskriminering i form av högre kostnader för insemination för lesbiska än heterosexuella par måste upphöra, och barn ska få möjlighet till fler än två vårdnadshavare. Dessa är bara några av många exempel på frågor vi i Piratpartiet driver för att stärka HBTQ-personers mänskliga rättigheter.

Givetvis säger alla partier att de står bakom mänskliga rättigheter – men i praktiken fortsätter de bryta mot dessa rättigheter, genom flyktingutvisningar och sexualitetsregistrering. Endast Piratpartiet tar HBTQ-frågor på fullaste allvar varje vecka om året, inte bara när det råkar vara Pride. Därför är vi Sveriges HBTQ-vänligaste parti.

Leo Rudberg,
ansvarig för Piratpartiets deltagande på Pride

Tycker du att Piratpartiet är bäst på HBTQ-frågor?
Tack för din röst!
Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela