Gunilla Gomér, Kristdemokraterna.
Gunilla Gomér, Kristdemokraterna. - Foto: Privat

Gomér (KD): "Orimligt att flyktingar åker på semester i hemlandet"

"Vi måste kunna diskutera dessa frågor på ett balanserat sätt, utan att ägna oss åt personangrepp, eller rasistiska epitet framför debattörernas namn", skriver Gunilla Gomér, Kristdemokraterna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gunilla Gomér var när artikeln skrevs kristdemokratisk kommun- och regionpolitiker. I november 2014 lämnade hon KD och gick över till SD.

Gomér var tidigare ordförande för Ja till livet. 

I en dagstidning skrivs det om att ca 1000 svenskar i Somalia blivit strandsatta efter att flygbolaget gått i konkurs. Mina funderingar kretsar kring hur det är möjligt för dessa somaliska invandrarna att kunnat åka tillbaka till sitt hemland på semester.

Det är egentligen inget konstigt att flyktingar åker tillbaks till sina ursprungsländer, efter att krig är slut och risken för förföljelsen avtagit. Men så länge det kommer asylsökande från Somalia, Afghanistan, Iran och andra platser kan jag inte begripa hur andra landsmän, bara för att de har svenskt medborgarskap, kan åka tillbaka inte bara en månad utan upp till 6 månader, på semester.

Jag är positiv till en politik som ger asyl till människor som flyr för sina liv, utan att för den skull vara varken naiv eller blåögd. När det gäller krigsflyktingar ter det sig för mig lite underligt att de hellre väljer att fly till ett land långt borta, med annat språk, kultur, religion, och klimat, än att fly till en lugnare del av landet som inte är krigshärjat, en del som oftast finns i varje land.

Fortfarande flyr människor ifrån Somalia. Sverige tar emot dem och de får PUT-permanent uppehållstillstånd, vilket ger dem fri rörlighet,så att de kan åka tillbaka på semester. Om nu läget i Somalia är så pass stabilt nu att de som fått asyl av rädsla för kriget kan åka tillbaka utan problem? Varför fortsätter vi ge ut PUT till nykomna somaliska flyktingar? Det är något som borde ifrågasättas av Migrationsverket. Asyl är till för människor som inte kan stanna kvar i sina egna länder på grund av fara för sitt liv. Kan de till exempel leva utan fara i en annan del av sitt land så är de således inte i behov av asyl.

Den som är svensk medborgare är per definition inte flykting och alla svenska medborgare har lika stor rätt att åka på lagstadgad semester. Det är ingen som påstått att dessa personer inte skulle haft den medborgerliga rättigheten att åka till sitt forna hemland. För det handlar om vad vi gör med skattepengar. Om anledningen till att vi hjälper en människa är att han eller hon säger sig vara tvungen att fly från ett område och personen frivilligt återvänder utan att situationen i området har ändrats, så kan det vara läge att ifrågasätta grunden för hjälpen.

Lagen ger rätt, och möjlighet att dra tillbaka uppehållstillståndet om man medvetet har lämnat oriktiga uppgifter eller medvetet har förtigit omständigheter som varit av betydelse för att få tillståndet. Med tanke på dagens system tycker jag att det är vettigt.

Om situationen i hemlandet förbättrats borde det rimliga vara att man återvänder till sitt hemland, då flyktingskälen fallit. Undantag skulle kunna göras för personer som är självförsörjande och som därmed efter förmåga bidrar till det svenska samhället. Eller om man vistats under lång tid i Sverige.

Vi måste kunna diskutera dessa frågor på ett balanserat sätt, utan att ägna oss åt personangrepp, eller rasistiska epitet framför debattörernas namn. Annars vinner extremisterna på bägge sidor. Även om vi i fortsättningen skall ha en generös flyktingpolitik så måste vi våga diskutera hur vi ska hantera felaktigheter och problem.

Jag har sett när systemet missbrukats. Ensamkommande flyktingbarn som hittat sina föräldrar strax efter att de fått uppehållstillstånd. Som medgivit att deras vistelse här var för att få hit sina anhöriga. Afghaner som rest hem i halvårsvis, med pension och bidrag i bakfickan. Det finns skäl att vara mera restriktiv. Det är viktigt att vi justerar tveksamheter och vågar se problem och hindrar utnyttjandet av vår generositet så att vi kan upprätthålla förtroendet för Svensk flyktingpolitik.

Gunilla Gomér
Kristdemokraterna

--

LÄS MER: Linda Snecker: "Gunilla Gomér, dina åsikter är rasistiskt hyckleri" 

LÄS MER: Slutreplik, Gunilla Gomér (SD): "Rasism göds när etablissemanget mörkar det alla vet"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.