Stockholm

"Är det inte viktigare att stoppa slavhandel än cannabis?"

Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande
1 av 4
Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande.
Thomas Johansson, Vice Ordförande
2 av 4
Thomas Johansson, Vice Ordförande.
Johanna Karlsson, Sekreterare
3 av 4
Johanna Karlsson, Sekreterare.
Ingrid Leirnes, Suppleant
4 av 4
Ingrid Leirnes, Suppleant.

"Polisens krig mot narkotikan tar nu så mycket resurser att slavhandeln kan blomstra fritt i Göteborg. Vi tror inte att någon tycker det är en bra lösning", skriver fyra representanter för Cannalisörerna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om föreningen

Cannalisörerna är en ideell förening som arbetar för att informera om, och på sikt få igenom en legalisering av cannabis.

Vill du läsa mer eller bli medlem i Cannalisörerna kan du kolla deras hemsida, cannalisorerna.se

Du kan även gilla dem på Facebook: facebook.com/cannalisorerna

Samtidigt som du intar middag på din favoritkrog, säljs kvinnor som boskap alldeles bredvid dig. Polisen tillåter nu, enligt egen utsago, regelrätt slavhandel.

Nu ökar människohandeln i Göteborg och samtidigt härjar flera gängkrig, med skottlossning i stort sett varje vecka. Fler och fler börjar nu inse att våldet bottnar i den illegala och lukrativa narkotikahandeln, något även polisen i Göteborg antytt. Nu känner man sig tvungna att ta alla resurser från traffickinggruppen i ett försök att stävja det dödliga våldet som gängkrigen skapar, med resultatet att slavhandeln fått ett uppsving.

Vi är av åsikten att vi behöver en legalisering av cannabis för att dämpa våldet och samtidigt frigöra resurser. Om vi avkriminaliserar narkotikabruk frigör vi ca 200 miljoner/år,om vi därefter legaliserar cannabis tillgängliggör vi än mer resurser till verksamheter som förtjänar mer, exempelvis förebyggande arbete, vård och traffickinggruppen!

Under de 26 år som eget bruk av narkotika varit kriminaliserat, har kostnaderna hela tiden ökat, utan att ha någon som helst synlig positiv effekt på drogbruk eller missbruk. Fler brukar nu än då. Fler missbrukar nu än då. Fler dör av drogrelaterade orsaker nu än då. Inget har förbättrats av den förbudspolitik som råder.

Medan resten av världen, inte minst produktionsländerna, arbetar med ett skademinimerande koncept, fortsätter Sverige att slåss våldsamt mot väderkvarnar.

Så sent som denna månad kom WHOs nya riktlinjer kring hur världens länder bör arbeta med narkotikafrågan i framtiden.

Bland annat klargör man följande: “Countries should work toward developing policies and laws that decriminalize injection and other use of drugs and, thereby, reduce incarceration.”

Alla länder bör alltså arbeta för en avkriminalisering av allt drogbruk för att minska antalet människor i fångenskap enligt världshälsoorganisationen.

Antalet människor som anser att ”The War on Drugs” är förlorat och aldrig kommer att vinnas ökar. Är det då verkligen rimligt att pumpa in än mer resurser i detta? Polisens krig mot narkotikan tar nu så mycket resurser att slavhandeln kan blomstra fritt i Göteborg. Vi tror inte att någon tycker det är en bra lösning.

Våra främsta hälsoorgan globalt sett förespråkar en mer human linje när det gäller narkotikapolitiken, ändå vill Sverige skärpa straffen mot missbrukare.

En avkriminalisering av narkotikabruk och i förlängningen en legalisering av cannabis hade inte bara gjort att våldet minskat, utan även verkat för en ökad folkhälsa och besparing av både liv och pengar, samt att resurser kunnat omfördelas till brottsbekämpning där faktiska offer finns och far illa.

I ett demokratiskt samhälle måste vi ställa frågan: Är det verkligen allmänhetens åsikt att slavhandel inte bör prioriteras hos polisen?

Cannalisörerna via
Nelly Mathilda Fredlund, Ordförande
Thomas Johansson, Vice Ordförande
Johanna Karlsson, Sekreterare
Ingrid Leirnes, Suppleant

Bör Sverige legalisera cannabis?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.