Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Kristna Värdepartiets utspel låter kusligt likt SD"

- 05/08/2014, 12:53
Peter Weiderud, förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet

Peter Weiderud, förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet

TT NYHETSBYRÅN

"Det är nämligen inte religionen som är faran. Varken här eller i Irak, eller någon annanstans. Det är när fundamentalister utnyttjar religionen för sina maktanspråk som fara uppstår", skriver Peter Weiderud från Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nå, att Kristna Värdepartiet – det parti som bröt sig loss från Kristdemokraterna i våras, med abortmotstånd som i princip enda fråga – består av en krets mer eller mindre uttalade fundamentalister anade vi ju. Men att det skulle bli såhär tokigt, det var nog mer än vi kunde tro. Christina Hedlund säger sig vara riksdagskandidat till Kristna Värdepartiet (KvP). I Nyheter24 skrev hon häromdagen att "Det är inte bara i Irak som kristna blir förföljda. Förföljelsen sker även i Sverige". För att belägga detta gör hon hårresande kopplingar mellan de fruktansvärda grymheter som Islamiska staten (IS) begår i Irak och skolavslutningar i svenska skolor. 

Menar alltså KvP att det är ett likvärdigt hot och lidande att inte få höra en predikan på skolavslutningen, som att utsättas för daglig terror, våld och att fördrivas från sin födelsetrakt? ”Det är grymt att behandla barn på detta vis”, skriver Hedlund. Men det är inte irakiska barn hon talar om, utan om svenska barn som har icke-kristna förskolelärare.

Vi har ett samhälle, en identitet, en etnicitet (!), ja t.o.m. en forskning, som bygger på kristna värderingar – ”vi” tillhör allihop kristendomen, menar Hedlund. Jag antar att hennes ”vi” ska utläsas som svenska medborgare. Se där en terminologi som troligen inte ens SD kunnat publicera i ett land som under lång tid haft glädjen av precis den religionsfrihet IS förnekar kristna. ”Vi” har för övrigt, som nog även KvP måste märkt, en konfessionsfri skola – en grund för att inget barn ska tvingas på en religion varken barnet eller dess familj själva valt.

Vi Socialdemokrater för tro och solidaritet håller med om att situationen för de kristna i norra Irak är fruktansvärd och att den kräver vårt stöd. Situationen i Irak lider av brutal identitetspolitik och brist på mänskliga rättigheter. Att då förespråka en annan identitetspolitik kommer bara att förvärra situationen.  Där KvP vill svara med mer våld och med att peka finger åt en annan religion, kräver vi värnande av demokrati och mänskliga rättigheter. För alla. I alla delar av världen. Vi vill ge asyl till de som tvingas fly,humanitär hjälp till utsatta som blir kvar. Men också nyktert försvara religionsfrihet som en viktig del av de mänskliga rättigheterna, oavsett vilken religion det gäller. 

Det är nämligen inte religionen som är faran. Varken här eller i Irak, eller någon annanstans. Det är när fundamentalister utnyttjar religionen för sina maktanspråk som fara uppstår. Det är när mänskliga rättigheter - som religionsfrihet - är en brist, som faran blir akut. Det gäller både här och i Mellanöstern.

Peter Weiderud, förbundsordförande, Socialdemokrater för tro och solidaritet