- Foto: Privat

"Vi får inte glömma folkmorden som ännu pågår i Irak och Syrien"

"Man behöver inte förstå konflikten för att kunna känna medlidande med människor som utsätts för ohyggligt lidande", skriver studenten Magnus Krantz.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Magnus Krantz och är en kommunikatörsstudent på Södertörns Högskola med journalistdrömmar.

Följ honom på Twitter: @Magduz88

Det som nu pågåri bland annat Syrien och Irak är inget annat än religiös utrensning ochfolkmord.

Människor dödas eller drivs bort från sina hem och lämnar efter sig städer somMosul, som historiskt sett haft en kristen majoritetbefolkning, helt tomma påkristna. Det är en katastrof som hamnat i skymundan i media.

Det är i skuggan av Ukrainakrisen samt Israel ochPalestinakonflikten som terrorgruppen IS (tidigare känd som ISIS) utfört enutrensning av kristna och shiamuslimer i mellanöstern. Det är inget somuppmärksammats speciellt mycket i svensk media. Hundratals människor avrättasåt gången på öppen gata för att sprida skräck. Städer som irakiska Mosul hartömts på kristna som inte vågar stanna kvar i sina hem eftersom de riskerar attdödas enbart baserat på deras religion.

I slutet av maj detta år kidnappades 200 barn av terrorgruppen IS i norraSyrien för att tvångsrekryteras som barnsoldater. Detta fick knappast sammauppmärksamhet som kidnappningen som utfördes av gruppen Boko Haram vilket ärhelt förkastligt. Båda händelserna är helt otänkbart hemska och förtjänar sammauppmärksamhet.

Så fort en ny händelse eller konflikt uppstår glöms ofta en”gammal” bort i media. Syrienkonflikten verkar bli en sådan då rapporteringenavtagit mer och mer för att ge plats åt både Israel-Palestinakonflikten såvälsom Ukrainas kris.

Syrienkonflikten uppfattas nog av många som komplicerad och ytterstsvårfattlig. Jag var tills nyligen en av alla dem som blundade för den pågåendekrisen så länge. Jag förstod inte, och förstår fortfarande inte helt ut,konflikten i Syrien och valde därför att inte ta reda på mer. Det var enklareså, men det är något jag skäms över otroligt mycket nu. Vi har inte råd attvälja enbart vissa konflikter att engagera oss i om vi ska kunna kalla osssjälva för medmänniskor.

Man behöver inte förstå konflikten för att kunna kännamedlidande med människor som utsätts för ohyggligt lidande. Man behöver inteförstå vad de olika stridande grupperna vill för att se det hjärtslitande i attbehöva lämna sitt hem och kanske även sitt land. Man behöver heller inte förstådet politiska spelet för att inse att inget barn ska behöva utstå det som skeri Irak och Syrien.

Vi måste vara konsekventa i vårt fördömande av brott mot mänskligheten. Finnsdet energi och hjärta att gång på gång ta upp kampen för Palestinas folk såmåste vi kämpa minst lika mycket för de människor som lider i Irak och Syrien.Vänd dem inte ryggen.

Engagera dig, involvera dig och gör det du kan.

I solidaritet med folket i Syrien och Irak!

Magnus Krantz,
Student

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.