Fallskärmshoppare från invigningen av Stockholm Pride 2014
Fallskärmshoppare från invigningen av Stockholm Pride 2014 - Foto: MAJA SUSLIN / TT

"Stockholm Pride bör visa solidaritet med Palestina"

"Den svenska hbtq-rörelsen är en stolt och modig rörelse som förenas i kampen mot förtryck i olika skepnader. Låt oss nu höja våra röster i solidaritet med det palestinska folket", skriver Disa Kammars Larsson och Ylva Sjölin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Stockholm Pride är nära sitt klimax, och en stor och brokighbtq-rörelse gläds åt att fira de ideal vi alla förknippar med Pride. Vi samlaskring solidaritet, kampen för frihet från våld och förtryck, och rätten tillett liv i frihet och värdighet. Samtidigt som vi bedriver en viktig kamp iSverige har den svenska hbtq-rörelsen en tradition av att stå upp förförtryckta runt om i världen. Vi har varit drivande i protesterna mot den ryskaanti-gaylagstiftningen och höjt våra röster mot förbud mot homosexualitet iexempelvis Uganda.

I dag fyller vi Stockholms gator med kärlek, dans och festnär Prideparaden tågar fram genom staden. Samtidigt samlas människor på gatoroch torg över hela världen för att protestera mot Israels pågående övergrepp iGaza och den långvariga militärockupationen av Västbanken och Gaza. Under desenaste 24 dagarna har 1418 personer dödats i Gaza. Dödssiffran stiger varjedag. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay kritiserarnu Israel för att avsiktligt bryta mot internationell lag. Hur berör det osssom firar Pride?

Vi, den internationella hbtq-rörelsen, är viktig för Israel.Många av oss har en personlig relation till landet. Vi har festat på Tel Avivsgayklubbar och har betraktat Israel som en allierad i kampen förhbtq-rättigheter. Israeliska reklamfilmer lockar flator, transpersoner ochbögar och till gaystränder och ett öppet uteliv i Tel Aviv.

Medan många av oss har uppskattat Israels liberalalagstiftning och den frihet som hbtq-personer åtnjuter i Tel Aviv har vi alltför ofta blundat för det faktum att ett helt folk samtidigt förnekas sin frihetav Israel. När vi åker på semester i Tel Aviv bidrar vi till att normalisera dettatillstånd, att grova människorättskränkningar kan fortgå mot palestinier iGaza, endast några mil söderut vid samma kust. När klubbar med Tel Aviv-tema arrangerasunder Prideveckan i Stockholm så bidrar vi till att upprätthålla just den imageIsrael behöver för att minimera internationell kritik.

Ockupationen vilar på den positiva bild som Israel skapar avsig själv genom att framställa sig som ett land som värnar om mänskligarättigheter för alla. Hbtq-frågorna är en viktig pusselbit i bilden av Israelsom modernt och progressivt. Den israeliska staten investerar både pengar ochdiplomati i att attrahera hbtq-turister och framstå som ett föregångsland.Detta har kritiserats som ”pinkwashing”, en strategi för att flytta fokus frånockupationen och dagliga övergrepp mot palestinier.

Vi i den svenska hbtq-rörelsen har onekligen starka bandtill Israel. Just därför har vi ett särskilt ansvar att ta ställning mot denlångdragna militärockupationen av Palestina och det urskillningslösa dödandetsom sker i dag, medan vi firar Pride. Den israeliska staten använder vårrörelses namn, men vi behöver inte acceptera det. Att förhålla sig passiv ärinte att vara neutral. Vi är redan inblandade.

De palestinska hbtq-organisationerna uppmanar sinasysterorganisationer och queers i hela världen att ansluta sig tillBDS-rörelsen (bojkott, avinvesteringar och sanktioner mot Israel). BDS-rörelsenär en möjlighet att knyta band med de delar av den israeliska hbtq-rörelsen somtar ställning mot ockupationen och att stötta den palestinska rörelsen förmänskliga rättigheter och hbtq-rättigheter.

Den svenska hbtq-rörelsen är en stolt och modig rörelse somförenas i kampen mot förtryck i olika skepnader. Låt oss nu höja våra röster isolidaritet med det palestinska folket.

Disa Kammars Larsson och Ylva Sjölin,
Pridedeltagare

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.