Stefan Åkerman
Stefan Åkerman

"Det är dags nu boys; Höj rösten för p-piller för män!"

"Vi måste börja ifrågasätta dessa gamla strukturer som finns kvar sen hur många år som helst", skriver Stefan Åkerman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen såg jag att en kompis länkadeen artikel på Facebook: ”Manliga p-piller finns men lanserasinte”. Hon lade till texten: ”Hörrnimän, ska ni inte höja era röster för er sexuella frigörelsesnart? Ojämställdheten i att ni inte äger er egen frihet än ärbisarr.” Och hon har ju rätt, det är den ju. Jaghar ju läst detta tidigare, att det finns manliga p-piller alltså.Men jag har aldrig, som hon skrev, ”höjt rösten”. När jagtänker på det känns det nästan som när man var liten och någonsa, lite som en utmaning: ”är du chicken eller?” och flaxade medarmarna och gjorde kycklingljud. Jag visste inte riktigt på vilketsätt jag skulle höja rösten dock.

Med samhället som perspektiv äralltså utgångspunkten att det största ansvaret ligger hos kvinnan,där hon ”inte ska bli med barn”. Det finns ju p-piller,p-stavar, spiraler och allt vad det nu heter. Det har ju till och medkommit en femidom. Men vi män har ju kondomen, tänker många. Ochja, det har vi ju, men uppenbarligen tycker vi ju inte att det är såsoft att använda den, även om det i princip är det enda somskyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Vi gillar ju mycket meratt tjejen går på p-piller istället. Det är ju skönare för oss.Vår grundinställning är alltså att kvinnan ansvarar för att intebli med barn, och inte så mycket ansvar hos mannen. Jag tycker attdet är ganska konstigt att inte vi män har lika stort ansvar menframförallt frihet att välja själva.

Utifrån våra nära, vänner ochflickvänner, kan vi se det ur ett närmare perspektiv. Kvinnor sommår dåligt av p-piller, med illamående och kräkningar, avbrutenmens i flera månader och alla andra biverkningar som jag inte kännertill. Många har inga biverkningar alls, men för de som har är detju hur drygt som helst. Det finns ju p-piller för män,färdigtestade och redo att produceras. Dessutom med lägre chanstill biverkningar. Men efterfrågan är för liten. Självklart bordedet finnas ett alternativ där killen, singel eller i ettförhållande, kan testa p-piller själv för att se om det funkarbra. Du kanske inte får några biverkningar alls och kan därmedavlasta din flickvän som mår illa av sina. Eller så får du det.Och då är det ju bara samma villkor som för henne och alla andra,eller hur?

Vi måste börja ifrågasätta dessagamla strukturer som finns kvar sen hur många år som helst. Intebara låta dem vara som de är för att de alltid har varit så. Vikan ju inte gå däråt när vi ska häråt. Det är dags nu boys.Höj rösten!

Stefan Åkerman

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är p-piller för män en bra idé?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.