Söndag 19 Sep
Stockholm

"Det är dags nu boys; Höj rösten för p-piller för män!"

Stefan Åkerman
Stefan Åkerman. Foto:

"Vi måste börja ifrågasätta dessa gamla strukturer som finns kvar sen hur många år som helst", skriver Stefan Åkerman.

Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Häromdagen såg jag att en kompis länkadeen artikel på Facebook: ”Manliga p-piller finns men lanserasinte”. Hon lade till texten: ”Hörrnimän, ska ni inte höja era röster för er sexuella frigörelsesnart? Ojämställdheten i att ni inte äger er egen frihet än ärbisarr.” Och hon har ju rätt, det är den ju. Jaghar ju läst detta tidigare, att det finns manliga p-piller alltså.Men jag har aldrig, som hon skrev, ”höjt rösten”. När jagtänker på det känns det nästan som när man var liten och någonsa, lite som en utmaning: ”är du chicken eller?” och flaxade medarmarna och gjorde kycklingljud. Jag visste inte riktigt på vilketsätt jag skulle höja rösten dock.

Med samhället som perspektiv äralltså utgångspunkten att det största ansvaret ligger hos kvinnan,där hon ”inte ska bli med barn”. Det finns ju p-piller,p-stavar, spiraler och allt vad det nu heter. Det har ju till och medkommit en femidom. Men vi män har ju kondomen, tänker många. Ochja, det har vi ju, men uppenbarligen tycker vi ju inte att det är såsoft att använda den, även om det i princip är det enda somskyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar. Vi gillar ju mycket meratt tjejen går på p-piller istället. Det är ju skönare för oss.Vår grundinställning är alltså att kvinnan ansvarar för att intebli med barn, och inte så mycket ansvar hos mannen. Jag tycker attdet är ganska konstigt att inte vi män har lika stort ansvar menframförallt frihet att välja själva.

Utifrån våra nära, vänner ochflickvänner, kan vi se det ur ett närmare perspektiv. Kvinnor sommår dåligt av p-piller, med illamående och kräkningar, avbrutenmens i flera månader och alla andra biverkningar som jag inte kännertill. Många har inga biverkningar alls, men för de som har är detju hur drygt som helst. Det finns ju p-piller för män,färdigtestade och redo att produceras. Dessutom med lägre chanstill biverkningar. Men efterfrågan är för liten. Självklart bordedet finnas ett alternativ där killen, singel eller i ettförhållande, kan testa p-piller själv för att se om det funkarbra. Du kanske inte får några biverkningar alls och kan därmedavlasta din flickvän som mår illa av sina. Eller så får du det.Och då är det ju bara samma villkor som för henne och alla andra,eller hur?

Vi måste börja ifrågasätta dessagamla strukturer som finns kvar sen hur många år som helst. Intebara låta dem vara som de är för att de alltid har varit så. Vikan ju inte gå däråt när vi ska häråt. Det är dags nu boys.Höj rösten!

Stefan Åkerman

Är p-piller för män en bra idé?
Tack för din röst!
Kommentera (8)
Kopiera länk
Dela