Magda Rasmusson, språkrör Grön ungdom.
Magda Rasmusson, språkrör Grön ungdom. - Foto: Picasa

"Dags att säga bye bye, Björklund"

Utbildningsminister Jan Björklund vill ha tillbaka ordningsbetyg i skolan. Ironiskt med tanke på det kaos som Björklund skapat i den svenska skolan.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svensk skola mår inte bra. Lärarnahar fått allt mindre tid för att planera undervisningen ocheleverna mår allt sämre. Istället för att presentera åtgärdersom fungerar blir Folkpartiets vallöfte om ordningsbetyg sistabeviset på hur Björklund aldrig kommer kunna vända den negativautvecklingen i skolan.

Sedan alliansen tog överregeringsmakten 2006 har skolan varit ett av deras viktigasteområden. Jan Björklund har länge personifierat skolfrågan ochsatt agendan. ”Flumskolan” skulle bli världens bästa skola,lärarnas status skulle höjas och elevernas resultat skulle blibättre. Verkligheten blev dessvärre en helt annan, när Björklundistället för att ha konsulterat forskningen har behandlat skolansom sin egen lilla experimentverkstad.

Det började med betyg i lägre åldrar,omfattande krav på administration, krav på kepsförbud ochdetaljstyrning av var läraren ska stå i klassrummet. Budskapet varfler pekpinnar, kontrollinstanser och en mäthysteri utan dess like.

Förslaget om ordningsbetyg fortsätteri samma riktning. Att det är frivilligt för skolorna och hellerinte ska ingå i slutbetyget må låta förmildrande men visarsnarare ännu tydligare vilken populistisk papperstiger det är.Tanken är att betyget ska informera föräldrarna om hur elevernabeter sig i skolan, men säger inget om det viktigaste – nämligenkunskapsutvecklingen.

I bästa fall gör ordningsbetyget baraatt lärarna får ännu en onödig uppgift att ägna sig åt. Ivärsta fall skapas ögontjänare som blir duktiga på att lydasnarare än individer som kan tänka kritiskt och demokratiskt.

Synen på elever som några som måstekontrolleras och lärare som oförmögna att lägga upp sinundervisning själv har dessvärre blivit ett signum för Björklund.Oavhängigt att det inte stöds i forskningen. Det är djuptbeklagligt.

När den svenska skolan är i dendjupaste krisen på länge är det anmärkningsvärt att Folkpartietföreslår ineffektiva åtgärder. Forskningen är tydlig. Vad skolanbehöver är satsningar på lärarna – det är den enskiltviktigaste faktorn för hur det går för eleverna. Vi behöver höjalärarlönerna, öka de tidiga insatserna och stärka tillgångentill vidareutbildning. Därtill behövs satsningar på elevhälsanför att hantera en allt mer stressad ungdomsgeneration.

Att ytterligarelasta på uppgifter som bara tar tid från det mest väsentliga äroseriöst - och skapar snarare kaos än ordning. Nej, Sveriges lärareoch elever förtjänar bättre än populistiska förslag som inteleder framåt. Den 14 september säger vi bye bye, Björklund.

Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.