Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Han tvingas fila på sitt CV i väntan på en hjärttransplantation"

Viveca Lindfors, beteendevetare
1 av 1

Viveca Lindfors, beteendevetare

Debatt | 15/08/2014 13:34

"En sjuk människa behöver tid och behandling. Det är 29 dagar kvar till riksdagsvalet", skriver beteendevetaren Viveca Lindfors.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag har mött dem. De är många.

Jag vet att i dag skickas svårtcancersjuka in i arbetsmarknadsprogram som kräver att de ska hittaarbetsgivare som tror på deras arbetsförmåga. Jag vet att svårthjärtsjuka utrustade med personsökare i väntan påhjärttransplantation tvingas söka arbetsuppgifter där de intebehöver lyfta armarna över brösthöjd på grund av risk för attdå svimma. Jag har sett deras sjukdomskamp, deras desperation ochrädsla.

Det onödiga lidande som många sjukai dag behöver utstå är tryggt skyddat av deras skuld, skam och avansvariga myndigheters sekretessavtal. Vi är ändå många som kanbära vittnesbörd om personliga öden och många som inom yrkeslivetmött dessa människor. Nu är det dags att sluta gömma oss bakomvåra yrkestitlar och berätta vad som händer. Sjuka är förupptagna med sjukdom eller rädda för den totala utsatthet detskulle innebära att offentligt berätta hur de har det. Tack vareden rädslan får makthavare och politiker utrymmet att spridamisstro och tillfällen att ställa redan utsatta grupper emotvarandra i sin strävan att spara pengar.

Det mest obegripliga i detta socialaoch politiska experiment är att tro att det går att tvinga sjukamänniskor tillbaka i arbete genom att utsätta dem för svåraekonomiska förhållanden. Tvärtom finns det otaliga bevis för attpsykisk och mental utmattning, överlevnadsångest, skam, skuld ochstark stress påverkar egentliga sjukdomstillstånd i helt motsattriktning. Jag vet mängder av människor som vittnar om att derasenergi helt går åt för att hålla beslutande myndighetersysselsatta med alla möjliga och omöjliga intyg. Att förnedringeni form av krav på ständiga bevis för att ens få pengar till sinöverlevnad gör att sjukdomstillståndet fördjupas och attsjukdomsperioden genom detta tvärtom förlängs. Jag vet människorsom brutit ihop och krossats, som inte orkat mer.

Det är ett rent obestridligt faktumatt människor i nöd behöver hjälp. Att en månadsinkomst inteplötsligt kan sjunka till hälften utan katastrofala följder. Ensjuk människa behöver tid och behandling. Tid och behandling kräverresurser. Det har nu blivit hög tid att bryta trenden att ta gnistanur sjuka människors kroppar.

Slut nu ögonen för en stund. Tänkdig att du får ett tufft sjukdomsbesked. Vad tror du att du skullebehöva?

Det är 29 dagar kvar till riksdagsvalet.

Viveca Lindfors,
Beteendevetare inom pedagogik/arbets- och organisationspsykologi

Är samhället för hårt mot sjuka och svaga?