Viveca Lindfors, beteendevetare
Viveca Lindfors, beteendevetare

"Han tvingas fila på sitt CV i väntan på en hjärttransplantation"

"En sjuk människa behöver tid och behandling. Det är 29 dagar kvar till riksdagsvalet", skriver beteendevetaren Viveca Lindfors.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Viveca Lindfors är partipolitiskt obunden men ideologiskt övertygad beteendevetare inom pedagogik/arbets- och organisationspsykologi. Tidigare verksam inom bland annat rehabiliterande arbetsmarknadsåtgärder. Hon har även många års yrkeserfarenhet som både undersköterska och mentalskötare.

Jag har mött dem. De är många.

Jag vet att i dag skickas svårtcancersjuka in i arbetsmarknadsprogram som kräver att de ska hittaarbetsgivare som tror på deras arbetsförmåga. Jag vet att svårthjärtsjuka utrustade med personsökare i väntan påhjärttransplantation tvingas söka arbetsuppgifter där de intebehöver lyfta armarna över brösthöjd på grund av risk för attdå svimma. Jag har sett deras sjukdomskamp, deras desperation ochrädsla.

Det onödiga lidande som många sjukai dag behöver utstå är tryggt skyddat av deras skuld, skam och avansvariga myndigheters sekretessavtal. Vi är ändå många som kanbära vittnesbörd om personliga öden och många som inom yrkeslivetmött dessa människor. Nu är det dags att sluta gömma oss bakomvåra yrkestitlar och berätta vad som händer. Sjuka är förupptagna med sjukdom eller rädda för den totala utsatthet detskulle innebära att offentligt berätta hur de har det. Tack vareden rädslan får makthavare och politiker utrymmet att spridamisstro och tillfällen att ställa redan utsatta grupper emotvarandra i sin strävan att spara pengar.

Det mest obegripliga i detta socialaoch politiska experiment är att tro att det går att tvinga sjukamänniskor tillbaka i arbete genom att utsätta dem för svåraekonomiska förhållanden. Tvärtom finns det otaliga bevis för attpsykisk och mental utmattning, överlevnadsångest, skam, skuld ochstark stress påverkar egentliga sjukdomstillstånd i helt motsattriktning. Jag vet mängder av människor som vittnar om att derasenergi helt går åt för att hålla beslutande myndighetersysselsatta med alla möjliga och omöjliga intyg. Att förnedringeni form av krav på ständiga bevis för att ens få pengar till sinöverlevnad gör att sjukdomstillståndet fördjupas och attsjukdomsperioden genom detta tvärtom förlängs. Jag vet människorsom brutit ihop och krossats, som inte orkat mer.

Det är ett rent obestridligt faktumatt människor i nöd behöver hjälp. Att en månadsinkomst inteplötsligt kan sjunka till hälften utan katastrofala följder. Ensjuk människa behöver tid och behandling. Tid och behandling kräverresurser. Det har nu blivit hög tid att bryta trenden att ta gnistanur sjuka människors kroppar.

Slut nu ögonen för en stund. Tänkdig att du får ett tufft sjukdomsbesked. Vad tror du att du skullebehöva?

Det är 29 dagar kvar till riksdagsvalet.

Viveca Lindfors,
Beteendevetare inom pedagogik/arbets- och organisationspsykologi

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är samhället för hårt mot sjuka och svaga?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.