Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom)
Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom) - Foto: Privat

Miljöpartiet: "Ge unga tjejer under 26 gratis preventivmedel"

"Miljöpartiet vill att staten ska ta ett ansvar för att unga i hela landet får valfrihet när det gäller preventivmedel, och att dessa erbjuds kostnadsfritt", skriver Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När p-piller kom ut påmarknaden på sextiotalet var det ett viktigt steg för kvinnorsfrigörelse. Sverige har också länge setts som ett föregångslandinom sexuell och reproduktiv hälsa. Nu behöver vi ta nästa steg.Vi vill alla tjejer under 26 år får rätt till gratispreventivmedel.

Idagser det väldigt olika ut över landet vilka preventivmedel och tillvilken kostnad tjejer får preventivmedel. Landstingenoch regionerna har olika regler för preventivmedel till unga, vaddet kostar och vilka preventivmedel som erbjuds subventionerat. PåGotland kostar exempelvis insättning av en p-stav 1 000 kronormedan i Norrbotten är alla preventivmedel gratis för tjejer under26 år.

Det största problemet äratt urvalet av subventionerade preventivmedel är alldeles förlitet. Trots att det finns många olika preparat blir skillnadenmycket stor i pris beroende på om just det preparat som passar ensjälv finns med på landstingens lista över subventioneradeläkemedel. Om det preventivmedel som passar en själv inte står medpå denna lista så måste man bekosta det själv, vilket kan handlaom tusenlappar per år.

Tusentals unga tjejertvingas idag välja mellan det billigaste alternativet, och dåriskera att behöva stå ut med svåra biverkningar, eller betaladyrt för något som fungerar bra. Ett scenario är också attpreventivmedel väljs bort helt och hållet. Att ens fysiska ochpsykiska välmående blir en fråga om privatekonomi tycker vi iMiljöpartiet och Grön Ungdom är helt oacceptabelt.

Sexuell hälsa ochtillgången till bra och säkra preventivmedel är för oss en viktigfeministisk fråga. Dels för att unga tjejers psykiska ohälsa redanär sämre än övriga befolkningen. Men också för att rätten tillden egna kroppen är en grundbult i ett jämställt samhälle. Pengarfår aldrig vara ett hinder för ungas möjligheter att skydda sigmot könssjukdomar eller oönskade graviditeter.

Inget preventivmedelpassar alla. Därför är det viktigt att unga och de som förskrivergemensamt ska kunna komma fram till vad som passar ens livssituationbäst. Preventivmedel på lika villkor är också något SvenskaBarnmorskeförbundet driver på för, som kritiserat de nyariktlinjerna hårt.

Miljöpartiet vill därföratt staten ska ta ett ansvar för att unga i hela landet fårvalfrihet när det gäller preventivmedel, och att dessa erbjudskostnadsfritt.

Vi tar ungas tjejerssituation på allvar och vill lyssna till professionen. Då ärkostnadsfria och valfria preventivmedel till unga är ensjälvklarhet. Sverige behöver hitta tillbaka till sin ställningsom föregångsland inom sexuell och reproduktiv hälsa.

Åsa Romson, språkrörMiljöpartiet
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är gratis preventivmedel för tjejer under 26 ett bra förslag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.