Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Miljöpartiet: "Ge unga tjejer under 26 gratis preventivmedel"

Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom)

Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom)

Privat

Debatt | 16/08/2014 09:47

"Miljöpartiet vill att staten ska ta ett ansvar för att unga i hela landet får valfrihet när det gäller preventivmedel, och att dessa erbjuds kostnadsfritt", skriver Åsa Romson (MP) och Magda Rasmusson (Grön Ungdom).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När p-piller kom ut påmarknaden på sextiotalet var det ett viktigt steg för kvinnorsfrigörelse. Sverige har också länge setts som ett föregångslandinom sexuell och reproduktiv hälsa. Nu behöver vi ta nästa steg.Vi vill alla tjejer under 26 år får rätt till gratispreventivmedel.

Idagser det väldigt olika ut över landet vilka preventivmedel och tillvilken kostnad tjejer får preventivmedel. Landstingenoch regionerna har olika regler för preventivmedel till unga, vaddet kostar och vilka preventivmedel som erbjuds subventionerat. PåGotland kostar exempelvis insättning av en p-stav 1 000 kronormedan i Norrbotten är alla preventivmedel gratis för tjejer under26 år.

Det största problemet äratt urvalet av subventionerade preventivmedel är alldeles förlitet. Trots att det finns många olika preparat blir skillnadenmycket stor i pris beroende på om just det preparat som passar ensjälv finns med på landstingens lista över subventioneradeläkemedel. Om det preventivmedel som passar en själv inte står medpå denna lista så måste man bekosta det själv, vilket kan handlaom tusenlappar per år.

Tusentals unga tjejertvingas idag välja mellan det billigaste alternativet, och dåriskera att behöva stå ut med svåra biverkningar, eller betaladyrt för något som fungerar bra. Ett scenario är också attpreventivmedel väljs bort helt och hållet. Att ens fysiska ochpsykiska välmående blir en fråga om privatekonomi tycker vi iMiljöpartiet och Grön Ungdom är helt oacceptabelt.

Sexuell hälsa ochtillgången till bra och säkra preventivmedel är för oss en viktigfeministisk fråga. Dels för att unga tjejers psykiska ohälsa redanär sämre än övriga befolkningen. Men också för att rätten tillden egna kroppen är en grundbult i ett jämställt samhälle. Pengarfår aldrig vara ett hinder för ungas möjligheter att skydda sigmot könssjukdomar eller oönskade graviditeter.

Inget preventivmedelpassar alla. Därför är det viktigt att unga och de som förskrivergemensamt ska kunna komma fram till vad som passar ens livssituationbäst. Preventivmedel på lika villkor är också något SvenskaBarnmorskeförbundet driver på för, som kritiserat de nyariktlinjerna hårt.

Miljöpartiet vill därföratt staten ska ta ett ansvar för att unga i hela landet fårvalfrihet när det gäller preventivmedel, och att dessa erbjudskostnadsfritt.

Vi tar ungas tjejerssituation på allvar och vill lyssna till professionen. Då ärkostnadsfria och valfria preventivmedel till unga är ensjälvklarhet. Sverige behöver hitta tillbaka till sin ställningsom föregångsland inom sexuell och reproduktiv hälsa.

Åsa Romson, språkrörMiljöpartiet
Magda Rasmusson, språkrör Grön Ungdom

Är gratis preventivmedel för tjejer under 26 ett bra förslag?