Elin Nilsson (M)
Elin Nilsson (M) - Foto: © Evelina Ytterbom / Evelina Ytterbom

"Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen – Den gör inte sitt jobb"

"Då Arbetsförmedlingen snarare har blivit en institution för att slussa runt människor utan resultat bör den konkurrensutsättas", skriver Elin Nilsson (M).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”His palms are sweaty, knees weak, arms are heavy.” är inledningen på en låt av Eminem. Men det kan lika gärna vara berättelsen om en ung människa i Sverige idag, som står utanför Arbetsförmedlingen och vill ta sig in på arbetsmarknaden. Nervös inför mötet och med förhoppningar om resultatet. I skolan får man lära sig att man som arbetssökande ska uppsöka Arbetsförmedlingen för där förmedlas det jobb. 

Det är alltså många unga som bankar på Arbetsförmedlingens port i hopp om att få ett jobb att gå till. Ett jobb som ger en lön att försörja sig på. Och som ger så mycket mer än pengar. Ett jobb ger arbetskamrater, fikaraster, något att komma tillbaka till efter semestern, en känsla av att vara behövd och att tillhöra ett sammanhang. 

Alla som kan och vill jobba ska ha ett jobb att gå till och då behöver vägarna till jobb bli ännu fler. Idag förmedlar Arbetsförmedlingen ett av 10 jobb. De jobb som inte förmedlas via Arbetsförmedlingen förmedlas via personliga kontakter. Det låser ute de med svagast fäste på arbetsmarknaden. De som saknar erfarenheter och referenser. De unga. 

Sverige har blivit ett mycket bättre land sedan Alliansregeringen tog över 2006. Det har skapats 250 000 nya jobb och fler får vara med och bidra. Våra offentliga finanser är starkare och vi satsar mer på välfärden. Detta samtidigt som de som jobbar får mer pengar över varje månad. Vi tar hand om varandra samtidigt som vi blir friare som individer. Det är styrkan från arbetskraften.

För att vi ska kunna växa ännu mer och fler människor ska få en sysselsättning behöver vi bli modernare i sättet vi introducerar människor till jobben. Arbetsförmedlingen har inte hängt med i den snabba utveckling som skett på arbetsmarknaden och många företag väljer bort dem i sina rekryteringsprocesser. Det är även många företagare som uppger att de inte får rätt kompetens skickad till sig. Därför blir rekryteringarna ineffektiva och tar onödig tid i anspråk både från den som söker personal och den som söker ett arbete. 

Fyra av fem jobb skapas i företagen. Därför måste kontakten mellan dem som förmedlar jobb och de som skapar jobb vara stark. Systemet måste se varje enskild individ och dennes unika egenskaper. Något systemet inte mäktar med idag. 

Då Arbetsförmedlingen snarare har blivit en institution för att slussa runt människor utan resultat bör den konkurrensutsättas. Fler än staten bör få förmedla jobb. Fria krafter med insyn i och kontakter med olika branscher skulle kunna komma in på marknaden i en sund konkurrens på lika villkor. Monopol är inte att föredra, oavsett om det bedrivs av staten eller någon annan. Med en mångfald av arbetsförmedlare lyfter arbetskraften. Den arbetskraft som bär Sverige och vår gemensamma vård, skola, omsorg. 

Elin Nilsson (M),
Riksdagskandidat 

/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.