Torsdag 11 Aug
Stockholm

"Konkurrensutsätt Arbetsförmedlingen – Den gör inte sitt jobb"

Elin Nilsson (M)
Elin Nilsson (M). Foto: © Evelina Ytterbom / Evelina Ytterbom

"Då Arbetsförmedlingen snarare har blivit en institution för att slussa runt människor utan resultat bör den konkurrensutsättas", skriver Elin Nilsson (M).

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

”His palms are sweaty, knees weak, arms are heavy.” är inledningen på en låt av Eminem. Men det kan lika gärna vara berättelsen om en ung människa i Sverige idag, som står utanför Arbetsförmedlingen och vill ta sig in på arbetsmarknaden. Nervös inför mötet och med förhoppningar om resultatet. I skolan får man lära sig att man som arbetssökande ska uppsöka Arbetsförmedlingen för där förmedlas det jobb. 

Det är alltså många unga som bankar på Arbetsförmedlingens port i hopp om att få ett jobb att gå till. Ett jobb som ger en lön att försörja sig på. Och som ger så mycket mer än pengar. Ett jobb ger arbetskamrater, fikaraster, något att komma tillbaka till efter semestern, en känsla av att vara behövd och att tillhöra ett sammanhang. 

Alla som kan och vill jobba ska ha ett jobb att gå till och då behöver vägarna till jobb bli ännu fler. Idag förmedlar Arbetsförmedlingen ett av 10 jobb. De jobb som inte förmedlas via Arbetsförmedlingen förmedlas via personliga kontakter. Det låser ute de med svagast fäste på arbetsmarknaden. De som saknar erfarenheter och referenser. De unga. 

Sverige har blivit ett mycket bättre land sedan Alliansregeringen tog över 2006. Det har skapats 250 000 nya jobb och fler får vara med och bidra. Våra offentliga finanser är starkare och vi satsar mer på välfärden. Detta samtidigt som de som jobbar får mer pengar över varje månad. Vi tar hand om varandra samtidigt som vi blir friare som individer. Det är styrkan från arbetskraften.

För att vi ska kunna växa ännu mer och fler människor ska få en sysselsättning behöver vi bli modernare i sättet vi introducerar människor till jobben. Arbetsförmedlingen har inte hängt med i den snabba utveckling som skett på arbetsmarknaden och många företag väljer bort dem i sina rekryteringsprocesser. Det är även många företagare som uppger att de inte får rätt kompetens skickad till sig. Därför blir rekryteringarna ineffektiva och tar onödig tid i anspråk både från den som söker personal och den som söker ett arbete. 

Fyra av fem jobb skapas i företagen. Därför måste kontakten mellan dem som förmedlar jobb och de som skapar jobb vara stark. Systemet måste se varje enskild individ och dennes unika egenskaper. Något systemet inte mäktar med idag. 

Då Arbetsförmedlingen snarare har blivit en institution för att slussa runt människor utan resultat bör den konkurrensutsättas. Fler än staten bör få förmedla jobb. Fria krafter med insyn i och kontakter med olika branscher skulle kunna komma in på marknaden i en sund konkurrens på lika villkor. Monopol är inte att föredra, oavsett om det bedrivs av staten eller någon annan. Med en mångfald av arbetsförmedlare lyfter arbetskraften. Den arbetskraft som bär Sverige och vår gemensamma vård, skola, omsorg. 

Elin Nilsson (M),
Riksdagskandidat 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.