Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Inga nazister i vårat Skåne!"

- 20/08/2014, 15:37 -
Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne

Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne

"Vår motståndskamp kan aldrig nedvärderas. I dag är elskåpen i Hjärup täckta med socialistiska och feministiska budskap. Fascisternas propaganda är borttvättad och nedriven", skriver Vilma Bolding, ordförande Ung Vänster Skåne

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

På lördagen den 23 augusti inleder nazistiska Svenskarnas Parti sin valturné med torgmöten på tre olika torg i Skåne. Svenskarnas parti är den organisation som stod bakom knivattackerna i Malmö i våras som resulterade i att antifascister hamnade på sjukhus med svåra skador. Deras våld som visade sitt fula tryne i Malmö i mars var inte bara en attack mot några av våra kamrater, utan det är ytterligare ett slag mot alla oss som står upp mot fascism.

Nazisterna i Svenskarnas Parti och andra fascistiska rörelser skanderar återigen ”Sieg Heil” på våra gator och det fascistiska våldet är mer synligt än för bara några år sedan. Detta våld är inget som sker ”där borta”, det sker här och det drabbar oss.

I dag tänker jag ofta tillbaka på varför jag organiserade mig, och varför jag valde att gå med i Ung Vänster. Vid 2007-2008 var diverse nazistiska grupperingar starka på olika håll. I Hjärup, där jag bodde, kunde man överallt se info14-klistermärken varvat med NSF- affischer. Jag och mina vänner rev ner allt vi såg, men det tog inte lång tid innan affischerna, klistermärkena och sprayfärgen återigen syntes till. I samma veva fick många av oss hotfulla samtal och blev uthängda på olika nazistiska internetforum.

Jag kommer ihåg hur min hålas elskåp såg ut då, och jag kommer ihåg känslan jag hade i kroppen. Jag var rädd, förbannad och villig att förändra. När jag och mina oorganiserade kompisar rev ner klistermärken tänkte inte vi på vad vi gjorde - motstånd. All form av motstånd mot den fascistiska rörelsen är viktigt. Det kan handla om vänner som tillsammans river ner fascisters propaganda, om att demonstrera tillsammans med 10 000-tals antifascister mot det fascistiska våldet eller att anordna demonstrationer mot Svenskarnas Parti när de försöker att sprida sina lögner.

Precis som då tror jag att många med mig i dag känner sig rädda, förbannade och villiga att förändra. Fascismen är en våldsam och reaktionär rörelse som aldrig kommer att sluta slå mot sina motståndare. De kommer fortsätta att försöka tysta och slå mot oss socialister, feminister, rasifierade och HBT-personer. Men den fascistiska rörelsen kommer alltid möta motstånd och när Svenskarnas Parti nu kommer till Ystad, Limhamn och Helsingborg kommer vi återigen visa att vi är fler och starkare än dem.

Vår motståndskamp kan aldrig nedvärderas. I dag är elskåpen i Hjärup täckta med socialistiska och feministiska budskap. Fascisternas propaganda är borttvättad och nedriven. För att kunna pressa tillbaka fascisterna i Hjärup, och överallt, krävs det att vi tillsammans gör motstånd. Vi ser att det fascisterna fruktar mest sker runt om i Sverige - tusentals antifascister organiserar sig nu mot deras stöveltramp. Vår kamp gör skillnad och den kampen är i dag viktigare än på länge. Vi har inte råd med knivattacker, stenkastning mot våra fönster och fascistiska slagord på våra gator. Vi har inte råd att ge ens en millimeter åt nazisterna i Svenskarnas Parti och därför samlas vi för motdemonstrationer på alla de ställen Svenskarnas Parti planerar att befinna sig på. Tillsammans står vi enade och kör bort nazisterna från vårat Skåne. 

Vilma Bolding,
Ordförande Ung Vänster Skåne

--

Tider för motdemonstrationer mot Svenskarnas Partis valturné på lördag:
10:00 - 11:00 Ystad - Österportstorg
14:00 - 15:00 Malmö - Limhamnstorget
18:00 - 19:00 Helsingborg - Sundstorget

Är det viktigt att demonstrera mot nazisterna?