Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Öppet brev till Migrationsverket

Migrationsverket

Migrationsverket

Drago Prvulovic MalmBild AB / Drago Prvulovic

Debatt | 22/08/2014 10:59

"Vi får inte låta de mänskliga rättigheterna bli till tomma fraser, vackert nedskrivna för att aldrig mer användas", skriver Malin Andreasson (Ung vänster) i ett öppet brev till Migrationsverket.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Migrationsverket!

Iöver två veckor har asylsökande palestinier hungerstrejkat här iGöteborg, som en protest mot ert beslut att de ska utvisas. Någraav dem har nu fått föras till sjukhus. Vad tänker ni att det ärde ska utvisas till? Vart ska de fly härnäst? Tillbaka tillPalestina? Det är omöjligt med tanke på hur situationen ser ut.Till någon av grannländerna? Det är inte ett alternativ, vilka ärdet ni vill skjuta över ert ansvar på?

I Palestina begås nuett folkmord och palestinier kränks och förvägras de mestgrundläggande mänskliga rättigheterna dagligen. Några av dehungerstrejkande är från Gaza där nära 2000 människor harmördats på mindre än två månader. Skickas de tillbaka är riskenstor att de dör. Israel terroriserar hela det palestinska folket ochi Gaza bombar man bland annat skolor och sjukhus, inte av misstag,utan man har sådana byggnader som mål. Ändå står det i ertbeslut att de kan skickas tillbaka dit, på vilka grunder anser niatt Gaza är ett säkert ställe att utvisa människor till?

Dehär människorna, som nu ser hungerstrejken som en sista desperatutväg i kampen om ett tryggt liv, har sina liv här i Sverige. Dejobbar här, bor här och har vänner och familj här. En del harbott här så länge som åtta år. En flicka har bott hela sitt niomånader långa liv i Sverige. Tycker ni att det är ett värdigtsätt att behandla en människa? Att rycka upp henne från allt somär fast och nära och skicka henne till krig och förtryck, till enmardröm som är smärtsamt verklig?

Detenda de här människorna kräver är att få leva i fred. Det kan deinte göra i Palestina så länge som Israels olagliga ockupation ochstrukturella diskriminering pågår. I Palestina väntar demförföljelse, rasistisk diskriminering och terror. Är det inte"synnerligen ömmande" nog?

Detär lätt att gömma sig bakom ursäkter om att man "bara följerlagen". Men det är inte papper med namn på som ni beslutar om,det är människor av kött och blod, drömmar och sorger, precis somdu och jag. Ni beslutar om liv, liv som kanske snart kommer att taslut om ni inte kan inse att ert beslut är totalt orimligt. Eruppgift måste vara att tolka lagen rättvist och mänskligt så attingen människa behöver deporteras till ett liv i våld ochförtryck, där de dagligen svävar i livsfara. 

Vi får intelåta de mänskliga rättigheterna bli till tomma fraser, vackertnedskrivna för att aldrig mer användas. Det är dags att stå uppför dem och göra allt vi kan för att de ska gälla alla. Att slutadeportera flyktingar till krigshärjade och ockuperade länder är enbra början på det.

MalinAndreasson, ordförande Ung Vänster Göteborg och Bohuslän