Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Polisbrutaliteten i Malmö måste få oss att vakna!"

Anna Valsamidis

Anna Valsamidis

Privat

Debatt | 24/08/2014 17:39

"Polisen har arbetsuppgifter och direktiv, men det går inte att gömma sig bakom direktiv och lagar bakom alla felhandlingar", skriver Anna Valsamidis, feminist och antirasist.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Och så händer det igen. Vadå? Ja, låt mig utgå från helgens demonstration mot svenskarnas partis tal i Malmö. Människor var på plats för att visa sitt motstånd mot det nazistiska partiet, som står för samma ideologi som bland annat under andra världskriget utförde folkmord på grund av hemsk, inhuman och idiotiskt människosyn. Demonstranter skadades. Vad en del poliser, tidigare skribenter och talare såväl politiska som civila (inga nämnda, inga glömda) vill få det till, är att det rör sig om "vänsterextremister" som är problemet när liknande incidenter som tidigarenämnda uppstår. Mitt råd är- missbruka inte ett ord för att förminska eller negligera ett verkligt problem, nämligen Sveriges helt brutalt uppenbara och verkliga närvaro av rasism och nazism

Så, vad blev då utfallet för denna lördags demonstration mot svenskarnas partis närvaro i Malmö? Jo, polisen "goes bananas" och rider bland annat in i en folkmassa och plöjer igenom på hästrygg och människor skadas. Undra hur adrenalin påslag fungerar på hästrygg (för jag antar att även denna gång kommer polisen yrka "pressad arbetssituation" osv..)? Och undra vart relevansen och säkerheten bakom strategin att rida in i en folkmassa grundades på? Låt mig omformulera det. Polisen anser alltså att motdemonstranterna är så pass farliga att lösningen och strategin är att rida över dem- det är alltså demonstranterna som är farliga i denna ekvation, motdemonstranternas handlingar gick alltså inte att styra av på annat sätt än att rida över dem och även- köra över? Ok. Annan del att ta hänsyn till i denna situation. Det är alltså en motdemonstration mot ett nazistiskt parti- men demonstranterna är alltså det största problemet. 

Vad det här är kära Sverige är ett bevis på att vi låter "städade" och falska fasader som försöker dölja deras budskap sprida sina argument mot mänskliga rättigheter och mot Sveriges diskrimineringslag (vilket ironiskt nog inte svenskarnas parti gör- ”polerar sig”) och anklagar antirasismen, antifascismen Och antinazismen för att vara för "ovårdad", för "extrem". Vi låter "pajkastningen" kring hur vi ska motverka tidigarenämnda och politiska agendor distrahera oss och vända fokus från den verkliga problematiken . Nej Sverige det är inte ok, eller i detta fall- nej svenska poliskåren ni är inte ok. Hur många fall av polisbrutalitet, rasistiska uttalanden från poliser och machokomplex ska vi behöva ta innan Sverige vaknar och förstår att varken jantelagen eller "finslipat hat" kommer bygga ett bättre samhälle. Rasism, fascism och nazism måste kämpas emot utan förhandlingar eller "strutsmentalitet". Under mina år uppvuxen i Karlskrona, NSF:s näste (national socialistisk front) och demonstrationer jag deltagit på har jag aldrig sett poliser gå till attack mot det verkliga hotet på detta vis- aldrig. Inte heller i mina nuvarande år. Vad beror då detta på?

Vad jag tror är problemet är att många människor i Sverige, inklusive polisen, förstår inte. Demonstrationer mot partier som inte ser till mänskliga rättigheter är för samhällets bästa. Inte tvärtom. Vad polisen återskapar genom sitt agerande är rekonstruktionen av bilden som skapar motstånd och ogillande av poliser. I en tidsanda där Sverige är ytterst skört för att det håller på att rekonstrueras, normkritik växer sig stort och människor måste ifrågasätta sig själva, feminism missförstås, antirasism ses som gnäll, den "vite privilegierade mannen" känner sig påhoppad och vi närmar oss ett politiskt val - i sådana här tider måste vi hålla ihop och stå enade emot de verkliga krafterna av hot- nämligen dem som inte vill förespråka mänskliga rättigheter och dem som inte vill förespråka allas lika värde. 

Vi måste stå enade mot dessa krafter, det är dem som splittrar vårt samhälle. Så var inte rädda för Sveriges omkonstruktion, hjälp istället Sverige att bli ett humant samhälle och acceptera förändringen. För förändring är vad som följer tidsanda och vi väljer hur vi vill mottaga den. 

Så tänk ett varv till, ni som kallar människorättskämpar och modiga medmänskliga människor för "vänsterextremister" och definierar dem som problemet. Tänk även på det Malmös poliser och övriga för den delen när ni skadar, fysiskt som verbalt, dem som försöker reparera vårt samhälle. För hade det inte varit för motståndskrafterna så hade vi alla gått ett mörkt öde till mötes.

Jag vill dock förtydliga att jag inte förespråkar våld, oavsett vart det kommer ifrån, men vi tappar fokus från den verkliga problematiken när diskussionen riktas mot en påstådd vänsterextremism från alla som är antirasister, antinazister och antifascister.  Det är alltså ett summarum av ett större perspektiv som jag vill presentera- ett resultat av ett lidande Sverige. 

Polisen har arbetsuppgifter och direktiv, men det går inte att gömma sig bakom direktiv och lagar bakom alla felhandlingar. Nej, det går inte heller att kasta skam på en hel poliskår, men det går att identifiera ett mönster och som jag skrev tidigare- "Vad polisen återskapar genom sitt agerande är rekonstruktionen av bilden som skapar motstånd och ogillande av poliser." Ett rasistiskt uttalande från poliskåren, eller agerande i nödvärn som utlöser våldshandlingar vid tillfällen skapar inte en bild för en hel poliskår, men upprepande liknande handlingar skapar ett mönster. Värt att tänka på. 

Karlskronas poliser vände i alla fall ryggen sist mot Sverigedemokraterna när dem kom till staden- vad gör ni Malmös poliser för att visa er ståndpunkt mot rasism, nazism och för allas lika värde, för det är ju just det bland annat ni ska motverka och skydda oss människor ifrån? För nazism förespråkar inte demokrati- nazistisk ideologi är motsatsen till vad demokrati innebär- folkstyre för alla. Men främst av allt- vad gör ni Sverige för att skydda oss och skapa ett bättre samhälle- för alla?

Det är dags att vakna!

Anna Valsamidis,
Feminist och antirasist