Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Piratpartiet borde värna mer om yttrandefriheten"

- 25/08/2014, 15:34
Telason Getachew

Telason Getachew

Privat

"SVP måste få ha rätt, likt alla andra, att tala, tycka och manifestera detta i en demonstration", skriver Telason Getachew.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är ledsen att behöva skrivadetta, för jag vet att de vars rätt jag ska försvara, hatarallting med mig. De skulle aldrig försvara min rätt att få tala,tycka, vissa ut min frustration i en demonstration. 

Om derassyn på samhället härskade så skulle mitt liv vara i fara. Förden synen har vid ett flertal gånger dödat, misshandlat,trakasserat personer som ser ut som mig, andra som inte ser ut sommig och inte har samma sexuella läggning som mig eller inte delarmin politiska och ideologiska uppfattning.

Många har reageratpå lördagens händelser i Malmö, där blod och hat tog överförnuft och argument. PåNyheter24:s debattsida skrev piratpartisternaTorbjörn Jerlerup och Niklas Starow, båda liberaler ochantirasister, följande:

”Som medmänniskor,liberaler, piratpartister och antirasister så är det vårförbannade skyldighet att protestera mot nazism samt försöka setill att felaktiga lagar ändras, lagar som idag ger nazister rättatt sprida propaganda om renrasighet och etnisk rensning med våld,med statens våldsmonopol som skydd”

Varför väljerhelt plötsligt två liberaler som säger sig stå upp föryttrandefrihet göra skillnad på vad som ska och inte ska räknassom yttrandefrihet? Argumentationen lyder att varken FN:s deklarationom mänskliga rättigheter eller Europakonventionen påbjuder attnazister skall ha rätt till yttrandefrihet på samma grund som allaandra människor. Detta stämmer, men att Sverige har gått längre isin definition av yttrandefrihet och vilka som ska omfattas av denskulle vara något dåligt är oroande när detta yttras ifrån tvåliberaler.

När Expressens valde att publicera artiklar därman röjde anonyma skribenters identitet, kommenterade Piratpartietsordförande Anna Troberg det hela på följandesätt: 

”I ivern att bekämpafrämlingsfientlighet glömde Expressen att även människor medgräsliga åsikter har rättigheter.”

Expressens misstag begås nu avJerlerup och Starow. I deras strävan att bekämpa nazistiskaSvenskarnas parti (SVP) är de beredda att offra principerna somligger bakom yttrandefriheten.

SVP är ett avskyvärt partimed en syn som 99.9% av Sveriges befolkning tar avstånd ifrån,vilket visar sig rätt tydligt om man kollar deras riksdagsvalresultat,681 röster, 2010. Att man tycker att 681 personer är ett så passstort hot att man börjar förorda en begränsning avyttrandefriheten är inte bara orealistiskt men också befängt. 

SVP måste få ha rätt, likt alla andra, att tala, tycka ochmanifestera detta i en demonstration. Om demokratin och det öppnasamhället ska kunna överleva. Detta är priset vi får betala. Medtanke på hur Sverige ser ut idag så är det inte ett högt pris attbetala.

Telason Getachew,
IR-student och medlem i Tankesmedjan Ung Liberal