Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Som antirasister måste vi göra något åt våra egna fördomar"

Debatt | 28/08/2014 12:52

"Det blir väldigt tafatt att peka på sverigedemokrater när en själv inte har en enda rasifierad i sin umgängeskrets", skriver Adori Rahman.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Hurär det Ionas? Hur mår du idag?" Lärarens ord ekar fortfarandei mitt huvud. Jag minns ett upplyst klassrum med 30 elever.Gymnasiet. Alla elever stirrar häpet på läraren och Ionas. Det ärförst när någon utbrister "Nej det var Jonas som hamnade islagsmål, inte Ionas!" som tystnaden bryts. Livets ironi.

Lärarenhade fått veta att några av eleverna i min klass varit med i ettstort bråk och att Jonas var en av dem. Utan att riktigt förståvarför så hade denne antagit att det var Ionas som varit med.

Detslår mig klockan 00.45 en söndag att jag hade tänkt att det trörde sig om ett missförstånd. Men är det egentligen en slump atten svart man var den som läraren spontant antog hade bråkat?

Justnu ser vi farorna i samhället omringa oss. Icke-human borgerligpolitik som ökar klassklyftor, rasister och normaliseringen avdetsamma. Vi tror att rasism är missförstånd, skämt, fakta ellerspekulationer, men sällan rör det sig om faktisk rasism. Vi harlärt oss att tro att rasism alltid är något annat, och i dettafall något som en alltid kan ta avstånd ifrån. Samhället i storttror att rasism alltid är något extremt, något som en själv inteskulle gå i närheten av. Problemet då blir ju att vi som kollektivaldrig kan se hur vi uppbär rasism och normaliserar den i takt medatt rasister får fler och större plattformar.

Närvi bemöter SD och säger att "invandring är faktiskt jättebra för ekonomin!" så låter vi dessa få definiera grupperoch leder in oss i den rasistiska idén om att rasifierade kropparinte är lönsamma. Rasifierades värde mäts i pengar och visponsrar hela kalaset.

Jagär osäker på hur vi ska kunna föra en progressiv antirasistiskrörelse om vi inte förstår hur strukturell rasism påverkar ossoch vår syn på människor. Det blir väldigt tafatt att peka påsverigedemokrater när en själv inte har en enda rasifierad i sinumgängeskrets.

Detär svårt att veta vad som for igenom huvudet på Ionas i det därklassrummet. Om han tänkte att läraren missförstod eller undradevarför denne hade antagit att det var han som menades.

Jagundrar vad vi är för antirasister om vi inte gör någonting åtalla fördomar vi själva bär på.

Adori Rahman
@AD0RI