Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Paradise Hotel-Smail: "Jag är feminist och jag är stolt över det"

Smail Alihodzic

Smail Alihodzic

Debatt | 29/08/2014 14:38

"Det är någonting sjukt med vårt samhälle när den primitiva bilden av mannen som härskare och kvinnan dess undersåte, får leva fritt", skriver Paradise Hotel-deltagaren Smail Alihodzic.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jagär väldigt glad över att mitt blogginlägg om feminism har fåttså stor uppmärksamhet. Killar som tidigare såg upp till mig föratt jag har haft många sexpartners ser nu upp till mig för att jagförespråkar jämställdhet och placerar mannen precis där han skavara – varken över eller under kvinnan, men jämte.

Mångahar hört av sig och tackat mig för att jag skrev det jag skrev.Flera av dem har varit unga killar som också sett ojämställdhetenvi lever med varje dag, men som valt att inte prata högt om det, avrädsla för att uppfattas som omanliga.

Innanjag kom med i Paradise Hotel tänkte jag ofta att det var synd attdeltagarna i dokusåpor inte använde sitt kändisskap för att nåut till och påverka unga människor. Tyvärr är det många somsnarare beter sig som svin och förstärker könsnormer ochojämställdhet.

Jagtror inte att det är för att de är onda eller dåliga människor,utan att de gör så för att de är rädda att uppfattas somomanliga. Men det blir en ond cirkel som påverkar de som ser upptill de som beter sig svinigt.

Jagkänner ofta att andra killar ser upp till mig. Det kanske inte låterså charmigt när man skriver det rakt ut, men det har känts så.Andra killar har liksom sökt bekräftelse hos mig, som att de villatt jag ska gilla dem.

Jagska inte överdriva, jag sökte till Paradise Hotel mest för att jagtyckte att det verkade vara en kul grej att testa – jag trodde inteens att jag skulle komma med – men samtidigt fanns det en önskanom att vara med och använda kändisskapet till någontingbra.

ParadiseHotel har inte världens bästa rykte. Program där man knullar i tvoch tjänar på att svika de som litar på dig har sällan det. Mendet når ut till väldigt många människor. Tänk vad mycket dethade kostat att köpa den uppmärksamheten som reklam – på bästasändningstid, flera dagar i veckan. Jag har fått det gratis, och dåvill jag använda det till att förändra saker som är dåliga.

Jagtror till exempel att det är ett steg åt rätt håll att förändrahur vi använder ordet ”king”. I dag används det om killar sombeter sig som mansgrisar och ser ner på kvinnor. Men det finns ingetkungligt i det. Att bete sig som ett svin ska inte ge status. Attvara en mansgris borde få alla andra människor att vända digryggen.

Detär någonting sjukt med vårt samhälle när den primitiva bilden avmannen som härskare och kvinnan dess undersåte, får leva fritt.Tänk på alla kvinnor som mår dåligt över att kallas slampa ellerhora. Samtidigt som män hyllas om de ligger runt med en massa olikatjejer. Om du inte känner att det luktar dubbelmoral på milsavstånd, måste det vara något fel på din näsa. Om du tror att duhar rätt att ha åsikter om vem eller hur många någon annanmänniska ligger med, måste det vara något fel på din moral.

Enpersons sexliv ska definiera hur andra människor ser på dig. Jagvill inte att unga killar ska titta på mig och tänka ”han harlegat med många, han är en king". Jag skäms inte för hurmånga jag har legat med, och ingen annan ska behöva skämmas fördet. Om jag ska bli sedd som "king" ska det vara för att jag görsaker som är bra, som att bry mig om andra människor eller att jagvill att samhället ska bli mer jämställt.

Detär den bilden och det tankesättet jag vill unga killar ska omfamnaoch börja leva efter. Kan det jag säger eller skriver vara en litendel i att bygga en mer jämställd och rättvis värld så kommer jagvara överlycklig.

Jagär feminist, och jag är stolt över det.

Smail Alihodzic,
Deltagare i Paradise Hotel