Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: "USA skyddar civila i Irak"

- 30/08/2014, 12:42 -
Linda Nordlund och Bawar Ismail, Liberala ungdomsförbundet

Linda Nordlund och Bawar Ismail, Liberala ungdomsförbundet

"Om det inte vore för amerikanska bombplan skulle Erbil ha fallit i jihadisternas händer", skriver Linda Nordlund och Bawar Ismail från Liberala ungdomsförbundet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När brutala övergrepp, krigsbrott och folkmord utspelas måste omvärlden agera militärt för att skydda civilbefolkningen. Vänsterpartiets kritik mot USA:s humanitära intervention i Irak är därför ett häpnadsväckande uttryck för partiets slentrianmässiga Amerikahat.

Tidigare i somras erövrade terrororganisationen Islamiska staten, IS, staden Mosul i norra Irak. Sedan dess sker etnisk rensning och brutala övergrepp mot kristna och yezidier. Den kristna minoriteten har tvingats fly från sina hem. I dag finns inga assyrier kvar i Mosul – ett område som har varit deras hem sedan tusen år tillbaka. För några veckor sedan intog Islamiska staten Shingalområdet och fördrev yezidikurderna. Över 200 000 yezidier är på flykt och över 2 000 ska ha avrättats. Islamiska statens framryckningar har skakat om hela regionen.

Den kurdiska regionen, KRG, i norra Irak har i flera år utgjort en oas av stabilitet och ekonomisk utveckling. Minoriteter lever i trygghet från övergrepp och förförjelser. En demokratiseringsprocess har inletts. Men Islamiska staten hotar att kasta omkull regionens framsteg. När Shingal föll till jihadisterna låg Erbil, KRG:s huvustad, i farozonen att bli nästa mål för de svartklädda. Därför var det välkommet att president Barack Obama gav order om en humanitär intervention i norra Irak för att skydda Erbil och bistå den yezidikurdiska minoriteten med förnödenheter. Amerikanska bombplan har hejdat jihadisternas framfart och gett de kurdiska peshmergastyrkorna möjligheten att återta områden man förlorat. Storbritannien har även anslutit sig till den humanitära operationen. Tillsammans med Frankrike och Tyskland har de även beslutat att förse kurderna med vapen. Sverige har skickat två plan med humanitära förnödenheter till Irak.

Det är ingen hemlighet att vi vill att Sverige bistår med mer hjälp till de utsatta. Liberala ungdomsförbundet har bland annat föreslagit att FN upprättar en skyddszon, och att Sverige ska erbjuda sig att bistå militärt för att upprätthålla en sådan. Vi vill också att omvärlden evakuerar flyktingar, helst till Europa. 

Majoriteten av riksdagens partier står bakom den nödvändiga interventionen i Irak. Men det är häpnadsväckande att Vänsterpartiet i stället kritiserar de humanitära operationerna. Hans Linde, utrikespolitisk talesperson, låter meddela på Vänsterpartiets hemsida att enskilda amerikanska bombningar inte löser situationen för civilbefolkningen.

Det är ingen som tror att det finns en militär lösning på Iraks långsiktiga problem. Men Islamiska statens framfart kan bara stoppas med militära medel. Vi har sett vad Islamiska staten är kapabla att göra för att skapa sitt kalifat – minoriteter slaktas, kvinnor säljs som slavar och barn mördas. Fred existerar inte i deras värld. Varken fredsförhandlare eller en FN-rapportör kan hejda jihadisternas folkmord. Därför krävs det amerikanska bombplan och militärt stöd till kurderna för att skydda civilbefolkningen från fortsatt förföljelse.  

Omvärlden har en skyldighet att agera vid brott mot mänskligheten. FN:s princip om responsibility to protect (R2P) måste vara en grundbult i svensk och europeisk utrikespolitik. När assyrier och yezidikurder stod inför utrotning tog USA sitt ansvar. Om det inte vore för amerikanska bombplan skulle Erbil ha fallit i jihadisternas händer. Den stabilitet och trygga oas som varit KRG hade då varit historia. Vi har inte råd att ha en så naiv inställning till kompromisslösa rörelser i vår omvärld som den Vänsterpartiet företräder. Låt oss se till att de inte får inflytande över regeringens utrikespolitik – varken nu eller efter valet den 14: september.

Linda Nordlund, ordförande Liberala ungdomsförbundet och riksdagskandidat (FP)
Bawar Ismail, utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet