Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1684
reaktioner idag

Soppkök Stockholm: "Nu lägger vi ner all verksamhet"

"Det är slut med soppkök nu, och dags för svar. Vad tänker politiker göra för att avskaffa hemlösheten?", skriver fyra representanter för Soppkök Stockholm.

I över två år har rörelsen Soppkök Stockholm lyft frågan om den ökande hemlösheten upp på den politiska agendan. Vi har arrangerat flertalet demonstrationer och andra aktioner både via sociala medier och på Stockholms gator och torg. Vi har nattvandrat, anordnat mötesplatser där vi delat ut mat, samlat in och delat ut varma kläder och filtar och hygienartiklar. Vi har haft aktioner såsom #extramackan och #matfördagen och vi har ständigt kritiserat och uppmärksammat att det finns väldigt många människor i Sverige som inte har någonstans att ta vägen, som inte får sina basala mänskliga rättigheter tillgodosedda. 

Vi har uppmanat politiker att ta sitt ansvar och faktiskt förändra situationen, men ingenting har hänt. Politiker har besökt mötesplatserna vi anordnat och bjudit in till möten, men uppföljning har sedan inte skett. 

När rörelsen i maj först nekades tillstånd för sina aktioner på Medborgarplatsen blev många upprörda över att ett soppkök inte längre skulle få finnas kvar. Den verkliga sakfrågan hamnade dock i skymundan: alla de människor som kallas oönskade och som inte anses ha rätt till sina mänskliga rättigheter. Dessa människor blir allt fler och fler, och i takt med det ökar soppköken. Det är inte hållbart. I nuläget läggs resurser på kortsiktiga projekt för att hjälpa människor överleva i fruktansvärda, inhumana situationer, istället för att det läggs resurser på att faktiskt avskaffa hemlösheten. 

Vår tanke när rörelsen startade var inte att vi skulle göra politikernas jobb. Det var en politisk aktion för att föra fram frågan och uppmana politiker att faktiskt göra något, att faktiskt förändra. Det krävs långsiktiga förändringar.

Därför anordnar vi en sista mötesplats på Medborgarplatsen den 7 september. Vi kommer som vanligt dela ut kaffe och mat, och samtala om varför politiker inte har löst problemet med hemlöshet än. Men sen är det upp till politikerna. Vi har lyft frågan så länge nu. Bollen är hos de ytterst ansvariga för upprätthållandet av mänskliga rättigheter i Sverige.

Ett samhälle måste bygga på en fungerande välfärd, inte på det godtyckliga i samhällsmedborgares “godhet”, och att vissa människor ska behöva förlita sig på denna “välgörenhet”. Att vissa människor ska behöva förlita sig på andra människors empati som villkor för överlevnad. 

Politiker, ta ert ansvar. Gör något. Det behövs bostäder, det behövs rättigheter, inte soppkök. Vi har fått nog. Det räcker nu. Istället för ryggdunkningar och kommentarer om hur bra det är att det finns folk som “hjälper till”, behövs politisk rörelse. Handling. En insikt i att det inte alls är bra, utan fruktansvärt och en stor skam, att denna rörelse behövde starta. 

Det är slut med soppkök nu, och dags för svar. Vad tänker politiker göra för att avskaffa hemlösheten?

Elin Jakobsson, 
Jessica Zakrisson, 
Nicole Charro, 
Joakim Johnsson,
Soppkök Stockholm

--

LÄS MER: Intervju med Elin Jakobsson; "Det behövs inte fler soppkök – det behövs rättigheter"  

Tror du att politikerna kommer lösa problemen?

Mer:

Får inte dela ut mat till hemlösa: "Riskerar att bli en freakshow"