Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

KD: "Vi kräver svar, Socialdemokraterna!"

- 06/09/2014, 12:08
Ewa Samuelsson och Erik Slottner

Ewa Samuelsson och Erik Slottner

Scharlotte Peppare

"Vi har vid flera tillfällen frågat vad oppositionen vill åstadkomma i fem för oss mycket angelägna frågor, men de har inte svarat", skriver Ewa Samuelsson och Erik Slottner (KD).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Stockholms stad tycksoppositionen ha ”största möjliga tystnad” som valtaktik. Vi har vid fleratillfällen frågat vad oppositionen vill åstadkomma i fem för oss mycketangelägna frågor. Flera av dessa frågor är viktiga för landet i stort, då detkommer att få verkningar långt utanför Stockholm: 

1. Vad händer med valfriheten?

I Stockholms stad, där vi ärverksamma, får 60 procent sin äldreomsorg genom fristående aktörer. Var tredjeelev i förskolan, och nästan varannan elev i gymnasiet, går i en friskola.För Kristdemokraterna är det angeläget att valfriheten utvecklas och attkontrollen av alla verksamheter, kommunala som privata, är god. Vi är övertygade om att de flesta vill kunna göra egna valinom vård, skola och omsorg. Valfriheten har skapat alternativ som ärtillgängliga för alla, inte bara för personer med höga inkomster. Menoppositionen svävar på molnet om vad de egentligen vill göra med valfriheten.Vänsterpartiet är hårdast i motståndet och Socialdemokraterna tar knappt uppfrågan i valmanifestet. Hur mycket av valfriheten blir kvar om de rödgrönavinner valet?

2. Vadhänder med Förbifart Stockholm?

För Kristdemokraterna är det angeläget attFörbifarten byggs. Första spadtaget är redan taget och Socialdemokraternas toppkandidati Stockholm Karin Wanngård fanns på plats bakom kulisserna för att visa sittstöd. Men V och MP säger blankt nej till Förbifarten och har lovat att ta stridi frågan och vända sig till regeringen. S lovar dock att så inte ska ske. Vibefarar en repris från 2002 då dåvarande finansborgarrådet Annika Billströmlovade att trängselskatt aldrig skulle införas men fick backa då Göran Perssonbehövde MP:s stöd. Vad händer med Förbifarten om de rödgröna får bestämma?

3. Vadhänder med Bromma flygplats??

Vi anser attBromma flygplats är avgörande för delar av näringslivet samtidigt som denunderlättar för privatresenärer i stora delar av Stockholmsregionen.24 000 jobb hotas om flygplatsen läggs ner, enligt StockholmsHandelskammare. Swedavia har ett avtal om Bromma som löper till 2038. S villatt ingånget avtal gäller, MP och V vill lösa upp det. Ska oppositionen förstefter valet berätta om vilken kompromissen blir om Bromma flygplats?

4.  Hur mångabostäder ska byggas?

Vi vill bygga 140 000 bostäder iStockholm till 2030. Det tror inte Miljöpartiet är möjligt om inte Brommaflygplats inte läggs ner och ersätts med 50 000 bostäder.Socialdemokraterna lovar 140 000 bostäder, men framhåller att Brommaflygplats ska vara kvar. Alltså finns ett gap på 50 000 bostäder mellan Soch MP. Vad händer med bostäderna vid en rödgrön valseger?

5. Vad händermed kommunalskatten?

För Kristdemokraterna är det viktigt med enfortsatt låg kommunalskatt. Alliansens politik har gett breda löntagargrupperen hel månadsinkomst i ökat utrymme varje år. Något besked om hur mycketskatterna ska höjas vid en rödgrön valseger tycks vi inte få. S vill knappthöja skatten alls medan V och MP vill tillbaka till de nivåer som gällde förtio år sedan. Vad blir en rödgrön överenskommelse om inkomstskatten?

Ewa Samuelsson
Gruppledare,kristdemokraterna i Stockholms stadshus
Erik Slottner
Vice gruppledare förKristdemokraterna i Stockholms stadshus, toppkandidat inför valet tillStockholm kommunfullmäktige