Engström (PP): "Var är de dömda terroristerna, Beatrice Ask?"

- 04/09/2014, 08:50
Christian Engström, Piratpartiet

Christian Engström, Piratpartiet

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

"Men nu hävdar alltså Säpo att de avstyrt två terrorattentat de senaste åren utan att berätta det för någon, men att de inte vill ge några detaljer om vad som hände med terroristerna de hittade", skriver Christian Engström från Piratpartiet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Säpo har stoppat två terrordåd, påstod de själva i Aftonbladet igår. Men det väcker i så fall frågor.

Om Säpo verkligen har avvärjt två terroristattentat, vad gjorde de i så fall med de misstänkta terroristerna? Mördade dem? Släppte dem fria? Lät CIA sätta dem på ett plan till Egypten för att bli torterade? För det har ju inte varit några rättegångar i Sverige med anledning av de påstådda stoppade terrordåden.

Enligt Säpos talesman Anders Kassman befann sig planeringen i "ett långt framskridet" skede när säkerhetspolisen stoppade de två terrorattentaten. Men om Säpo talar sanning, varför har ingen av terroristerna dömts?

Sverige har inga hemliga domstolar som dömer i terroristmål, och vi slänger inte ut misstänkta terrorister ur flygplan över Östersjön. Det kanske finns konspirationsteoretiker där ute som tror Sverige gör det, men i så fall är jag inte en av dem.

Om Säpo har hittat riktiga bevis för förberedelse för terrorism, "i ett långt framskridet skede", varför har inte de misstänkta blivit arresterade och åtalade? Både stämpling till mord och förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse är mycket allvarliga brott, som i praktiken kan ge lika långa straff som ett fullbordat terroristangrepp. 

Det är fullständigt otänkbart att Säpo skulle spåra upp en terroristcell med långt framskridna planer på att begå ett terrorattentat, men nöja sig med att berätta för terroristerna att de var upptäckta och säga "aja baja, gör inte om det".

Hade det här hänt i Sverige skulle de skyldiga sitta inne på mycket långa straff även om angreppet hade avvärjts. Då hade vi alla kunnat namnen på de terroristerna lika bra som vi nu känner namnen Anders Bering Breivik och Usama Bin Laden. Men Sverige har inte haft några stora terroristrättegångar sedan 70-talet. Hade vi haft det hade vi alla kommit ihåg det.

Om Säpo hade hittat några riktiga terrorister skulle det dessutom legat i deras intresse att göra så stor affär som möjligt av det i media. Det skulle ju stärka deras argument för att de behövs och därför behöver få ännu större anslag och större befogenheter.

Men nu hävdar alltså Säpo att de avstyrt två terrorattentat de senaste åren utan att berätta det för någon, men att de inte vill ge några detaljer om vad som hände med terroristerna de hittade. Då måste frågan gå vidare till den politiskt ansvariga, justitieminister Beatrice Ask.

Kan fru Ask bekräfta att Säpo talar sanning när de säger att de avstyrt två terrorattentat i ett långt framskridet skede? Och om så är fallet, var är de dömda terroristerna?

Christian Engström,
EU-parlamentariker för Piratpartiet, 2009-2014

Är Säpos verksamhet för hemlig?