Mårten Roslund
Mårten Roslund - Foto: Privat

Roslund (MP): "S politik hot mot småföretagen"

"En föränderlig arbetsmarknad kräver att det är enkelt att röra sig från en anställning till en annan. Miljöpartiet ser därför allvarligt på dagens situation, där den som tvingas lämna ett jobb möter en oviss framtid", skriver Mårten Roslund (MP).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Mårten Roslund på Twitter: @MartenRoslund 

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson YlvaJohansson levererade nyligen ett förslag som riskerar att slå mot Sverigessmåföretagare. Partiet har för avsikt att avskaffa den skrivelse i LAS somsedan 2001 ger företag med färre än tio anställda rätten att vid uppsägningundanta två nyckelpersoner från turordningsreglerna. Detta är ett oroandebesked. Miljöpartiet de gröna drev tillsammans med de borgerliga partiernaigenom undantaget för att stärka incitamentet för mindre näringsidkare attexpandera. Minskat rörelseutrymme gällande den egna personalstyrkan skulleförsvåra företagandet och höja tröskeln för nyanställning.

Att driva ett litet företag är en riskabel verksamhet; jufärre arbetstagare en verksamhet har, desto större avtryck gör varje enskildprestation.

Vid neddragning av personal är det därför av största vikt attnyckelpersoner kan stanna på arbetsplatsen. Det kan handla om anställda medsärskilt samordnande funktioner, medarbetare med specifika kompetenser, ellersäljare som överträffar sina kollegor i intäkter. Socialdemokraternas förslaginnebär att småföretagare inte själva tillåts bestämma vem som behövs förverksamhetens överlevnad. Detta är orimligt och samhällsekonomisktproblematiskt. 

Effekten blir att företagen tvekar inför utvidgning, ochattraktiv kompetens söker sig till större näringsidkare som kan erbjuda säkrareanställning.

Johansson hävdar i SR att undantagsregeln riskerar attutnyttjas av arbetsgivare som vill göra sig av med obekväma medarbetare.Lagstiftningen innehåller emellertid redan ett omfattande skydd mot osakligauppsägningar. Undantaget får inte heller användas på ett sätt som står i stridmed diskrimineringslagen eller rätten till föräldraledighet. Det är ocksåviktigt att poängtera att regeln uttryckligen gäller anställda av särskild viktför verksamhetens behov, vilket till exempel inte innefattar villighet attjobba övertid. Om en anställd misstänker att nyckelpersoner fastställts påfelaktig grund finns möjlighet att överklaga till rättslig instans.

En föränderlig arbetsmarknad kräver att det är enkelt attröra sig från en anställning till en annan. Miljöpartiet ser därför allvarligtpå dagens situation, där den som tvingas lämna ett jobb möter en oviss framtid. 

Arbetslöshet måste vara en förutsägbar övergångsperiod, och vi gröna villdärför införa en skattefinansierad allmän grundförsäkring vid arbetslöshet ochsjukdom, som bland annat övertar a-kassornas funktion. Genom ett samlatersättningssystem som handhas av en enskild myndighet förhindrar vi attindivider faller mellan stolarna. En sådan reformerad arbetslivstrygghet germedarbetaren större makt; en individ som känner mindre oro inför arbetslöshetvågar lämna en dålig arbetsgivare.

Miljöpartiet de gröna ser ett samhälle som befolkas avkreativa och ambitiösa individer. Vi vill att fler skall få möjlighet attförverkliga sina företagsidéer, utan att hindras av trögrörliga regler i ettstelbent näringsliv. Detta kräver ett visst manöverutrymme i de företag där enskildamedarbetare spelar störst roll för utvecklingen. Ökad flexibilitet förarbetsgivare i kombination med ett stärkt försäkringssystem för arbetstagareleder knappast till en generell försämring av trygghetsvillkoren. Snarare lederdet till mer rörlighet och större möjlighet för små företag att växa. Så ser enmodern arbetsmarknad ut.

Mårten Roslund (MP)
Rättspolitisk talesperson, Grön Ungdom

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.