Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
7248
reaktioner idag

"Sverigedemokraterna använder nazitysklands språk"

"Jag säger inte att ni är nazisterna i Tyskland, men jag säger att ni använder samma språk. Hotet mot demokratin är de motsättningar du skapar mellan människor genom att göra skillnad på dem baserat på deras ursprung", skriver Victor Lisinski i ett brev till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Victor Lisinski

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jimmie ÅkessonVi talades nyligen vid i telefon men jag känner att samtalet fick ett hastigt slut. 

Jag frågade dig om en skrivning i ert principprogram, att demokratin blir “mycket problematisk att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk”. Ett citat som jag menar har skrämmande likheter med Hitlers paroll “ett land, ett folk, en ledare”

Du höll inte med mig. Du säger att citatet är oproblematiskt. Du talar om etniska motsättningar som grunden till konflikter. Du ser inte att det tvärtom är krig, ockupation och bristen på demokrati som konstruerar dessa motsättningar. 

Jimmie Åkesson, du “skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen”. Du vill att “invandrare skall ta seden dit de kommer och på sikt överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att istället bli en del av den svenska nationen”. Du “definierar den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur”. 

Allt detta står i ert principprogram och det betyder att i det du kallar den svenska nationen vill du att det endast ska bo ett folk, det vill säga ett land, ett folk.

Jag säger inte att ni är nazisterna i Tyskland, men jag säger att ni använder samma retorik och samma språk. Ett språk som kommer någonstans ifrån och inte kan tillskrivas vad som helst. Språk är arv och språk har historia. 

Jag vet att du inte vill gasa ihjäl de du inte tycker hör till folket och att du inte förespråkar rasbiologiska indelningar av människor. Det gör dock inte min liknelse mindre relevant, bara svårare att se. Likheten ligger i att du, genom att säga ett land, ett folk utmålar alla utanför er mycket snäva definition av folk som ett hot mot det egna landet. När du inte vill släppa in människor på grund av deras etnicitet, religion, språk och traditioner så innebär det i praktiken att du skickar tillbaka människor till krig och förföljelse.

När jag ställer min fråga till dig, Jimmie Åkesson, så gör jag det inte för att driva igenom en tes, som du säger i radio. När jag talar med dig är det inte en del av ett politiskt spel för att fiska röster till ett parti. När jag talar med dig är det av frustration. 

Det är av frustration över hur du talar om och ser på dina medmänniskor. Hur du ser på våra systrar och bröder som lever på flykt eller på dem som aldrig lyckades fly. Hur du ser på dem som du menar är av ett annat folk och därmed ett hot mot demokratin.

Men, Jimmie Åkesson, det är inte dessa människor som är hotet mot demokratin. Hotet mot demokratin är de motsättningar du skapar mellan människor genom att göra skillnad på dem baserat på deras ursprung. Hotet mot demokratin är att inte låta alla ta del av den.

Victor Lisinski, tonsättare och antirasist

***

Klicka på videon för att höra det ursprungliga samtalet från mellan Lisinski och Åkesson: