Miljöpartiet: "Sverige måste ta gaming på allvar!"

- 08/09/2014, 10:25 -
Marléne Tamlin, Lari Pitkä-Kangas, Tom Andersson och Pontus Eklund

Marléne Tamlin, Lari Pitkä-Kangas, Tom Andersson och Pontus Eklund

Privat

"Dator och TV-spel är både en miljardindustri och en enorm folkrörelse, men trots det saknas en nationell strategi för denna nya bransch", skriver Marléne Tamlin, Tom Andersson, Lari Pitkä-Kangas och Pontus Eklund (MP).

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sverige tillhör världstoppen både när det gäller attutveckla spel, och att spela dem. Trots det saknas en nationell strategi fördenna nya bransch och folkrörelse, denna fantastiska möjlighet förkreativitetet, företagande och nytänkande.

Dreamhack, ett av världens största datorspelsevenemang,fyller 20 år i vinter. På den tiden har Dreamhack gått från att ha varit ensamling vänner och bekanta i en gympasal, till ett evenemang med tiotusentalsbesökare, känt över hela världen. Vilket är symboliskt för hela spelbranschen. 

Dator och TV-spel är både en miljardindustri större än filmbranschen, och enenorm folkrörelse – 81% av Svenskarna spelar något datorspel! Dessutom växerdatorspel som åskådarsport, e-sport. För varje stor tävling slås nyatittarrekord, och företagssponsringen växer så det knakar. Men här måsteföreningsbidrag, trygghetssystem och näringslivsstöd hänga med i utvecklingen.

När vi har träffat människor i spelbranschen oche-sportscenen framkommer det att många innovativa idéer inte passar in i dagensbyråkratiska ramar och regelverk. 

I stället för statligt stöd och politisktledarskap motarbetas ofta utvecklingen omedvetet genom kunskapsbrist hosoffentliga aktörer och gamla regelverk som inte är anpassade till nutiden. Vihör om företag som aldrig startats, nya jobb som inte skapats, föreningar ochutbildningar som aldrig blev till, ungdomar och vuxna som aldrig togs påallvar. Ett annat exempel är det ökande antalet unga människor som redan nuhelt eller delvis försörjer sig på att streama spel och underhålla en växandepublik på nätet, men som inte kommer in i trygghetssystemen för attskatteverket inte kan ge några klara besked på i vilken organisationsform debäst ska bedriva sin verksamhet och skatta sin inkomst.

Det är dags att patcha dessa byråkratiska buggar! 

Vibehöver se över och modernisera gamla regelverk för föreningsbidrag,folkbildning, nyföretagarstöd, med mera. Vi behöver utveckla myndighetersinformation och kommunikation att passa även nya företag och aktiviteter.Framförallt måste kunskapen om spel och e-sport i offentlig förvaltning öka.Därför bör en kommande regering ta initiativ till att samla spelbranschen,spelforskningen och e-sportrörelsen för ett helhetsgrepp, en gemensam visionoch struktur. Både för Sveriges konkurrenskraft som spelnation och förspelkulturens utveckling till en öppen, jämställd och välkomnande folkrörelse.

Medan Moderaterna i våras gick ut med ett handslag medSveriges föräldrar mot datorspel, vill vi i Miljöpartiet i stället ha etthandslag med Sveriges gamers och spelbransch för utveckling och kreativitet!

Marléne Tamlin (MP)
Kommunalråd Västerås och HoN ochHS-spelare
Tom Andersson (MP)
Kommunalråd Borås och LoL och SC2-spelare
Lari Pitkä-Kangas (MP)
Kommunalråd Malmö och Entropia och CS -spelare
Pontus Eklund (MP)
Språkrör Grön Ungdom Uppsala och finalist iPolitikerStarcraft

Måste Sverige börja ta gaming på allvar?