Maria Ferm
Maria Ferm - Foto: Privat

Maria Ferm (MP): "Alla flyktingfamiljer måste kunna återförenas"

"Sverige måste förbättra sin politik kring familjeåterförening så att vi kan leva upp till de konventioner vi skrivit under och kan bedriva en anständig politik", skriver Maria Ferm (MP).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Maria Ferm på Twitter: @MariaFerm 

Att kunna återförenas med sin familj är något alla har rätt till och något som också är viktigt för etableringen och inkluderingen i samhället. Att ständigt oroa sig för hur ens familj har det, om de överhuvudtaget är vid liv, förlamar människor. Då är det oerhört svårt att lära sig ett nytt språk, skaffa arbete och bostad.

En effekt av att det är så svårt att ta sig till Europa för människor på flykt, är att kanske bara en i familjen lyckas fly hit. 

Många gånger är det den i familjen som man tror klarar av flykten bäst. Ofta kan det handla om att klara av långa vandringar, lastbilsresor, farliga båtfärder och risk för övergrepp och utnyttjande. Många mister sina liv på vägen.

Olyckor sker på Medelhavet gång efter gång. Katastrofer där människor mister sina liv när båtarna sjunker. Medelhavet håller på att förvandlas till en kyrkogård. Men många mister sina liv även tidigare när de till exempel ska ta sig genom öknen. Personer kan riskera att tillfångatas på vägen och föras till tortyrfängelser, där samvetslösa grupper torterar människor på flykt för att försöka få anhöriga i västländer att betala lösensummor.

Bland annat därför är det bra att rätten till familjeåterförening finns. Då kan den närmsta familjen komma till Sverige reguljärt och behöver inte utsätta sig för samma faror som den som flytt först. Egentligen borde det såklart finnas lagliga vägar även för människor på flykt, så att dessa farliga resor helt hade kunnat undvikas.

Tyvärr är rätten till familjeåterförening väldigt snäv. Bara nyligen blev det möjligt att förenas med sin familj för de som kan visa släktskap med DNA, men för personer som inte kan styrka sin identitet som har adoptivbarn är det fortfarande inte möjligt att återförenas. 

Inte heller gifta par i den situationen utan barn eller syskon vars föräldrar dött eller försvunnit kan återförenas. Detta måste ändras så att Sverige kan leva upp till de konventioner vi skrivit under och bedriva en anständig politik. Så fort någon fyllt 18 år begränsas också rätten till familjeåterförening kraftigt.

För en vecka sedan träffade jag en ung kvinna från Somalia som undrade om hon någonsin skulle få återse sin mamma. 
Hon berättade för mig att hennes mamma var ensam kvar i Somalia och att hon verkligen ville återförenas med henne i Sverige. Tyvärr var hon över 18 år och i dagsläget finns ingen möjlighet att återförenas.

Det är dags att ändra på det. Reglerna kring familjeåterförening bör ses över generellt för att täppa till de luckor som förhindrar att människor kan återförenas på grund av byråkrati kring till exempel id-handlingar och ställföreträdarskap. Dessutom bör det införas en bestämmelse om ”sista länken”; att man ska kunna återförenas med en släkting i Sverige om personen inte har några anhöriga i hemlandet som kan ta hand om denne.

Maria Ferm
Migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bör det bli lättare att återförenas med sin familj?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.