Torsdag 9 Dec
Stockholm

Annie Lööf: "Här är tre skarpa vallöften från Centerpartiet"

Annie Lööf
Annie Lööf. Foto: TT NYHETSBYRÅN

"En röst på Centerpartiet betyder fler satsningar för småföretagen, miljön och landsbygden. Det är också i dessa frågor som de största skillnaderna finns mellan Alliansen och de rödgröna", skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Annie Lööf på Twitter: @annieloof  

Om några dagar är valdagen 2014 här. Då ska vi välja vilken väg Sverige ska ta in i framtiden. För mig handlar valet framförallt om hur vi kan skapa fler jobb i hela landet, hur vi löser klimatfrågan utan att stoppa jobb och tillväxt och det handlar om hur landsbygden kan utvecklas så att människor kan bo, arbeta och leva i hela Sverige.

Sedan 2006 har 300 000 fler människor fått ett jobb att gå till. Vi har gjort mycket men det finns mer att göra. Till exempel är det fortfarande alltför många unga och utrikesfödda som har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Vi ser småföretagen som Sveriges jobbmotor. Det är i just små företag som 4 av 5 jobb har skapats de senaste åren. Det är genom att låta små företag växa, gro och anställa som vi kan skapa ännu fler jobb. Centerpartiet går därför till val med förslag som ytterligare minskar kostnaderna och krånglet. 

Vi vill till exempel minska små företags kostnader genom att slopa sjuklönekostnaderna redan efter den andra sjukdagen per anställd och år. Vi vill också sänka arbetsgivaravgifterna extra mycket för unga under 23 år. Därtill vill vi underlätta för generationsväxlingar och sänka kraven på revisionspliktför fler småföretag.. Företagen ska skapa jobb, inte fastna i administration.

Sedan 2006 har vi minskat utsläppen med 16 procent, samtidigt som vi har ökat vår tillväxt med 10 procent. Vi kan vara stolta över att leva i ett land som så framgångsrikt minskar sina utsläpp samtidigt som vi skapar jobb och utveckling. Men den gröna omställningen måste snabbas på. Vi vill öka andelen förnybar energi bland annat genom att få fart på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft och förlänga och höja kraven på elbolagen att erbjuda förnybar energi. Dessutom tar nu Centerpartiet krafttag i fordonssektorn, målet är en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Centerpartiet vill därför införa bindande klimatkrav på bränslebolagen för att öka inblandningen av förnybart. Nästa mandatperiod vill vi skattebefria förnybara drivmedel och genom en förstärkt miljöbilsbonus vill vi premiera miljöbilar och vi investerar för att bygga 10 000 laddstolpar för elbilar över hela landet.

Även om Sverige har klarat finanskrisen bättre än de flesta andra länder så har krisen slagit ojämnt. Bruksorter har drabbats hårt när industrin tvingats skära ned i takt med att efterfrågan i omvärlden minskat. Vi måste bygga ett Sverige som håller ihop. För att inte landsbygden ska halka efter måste infrastruktur och service stärkas. Centerpartiet går därför till val på att fördubbla bredbandsutbyggnaden på landsbygden och sjufaldiga stödet till lanthandlar och mackar. Dessutom vill vi rusta och bygga ut järnvägen i hela landet, med höghastighetståg mellan storstäderna men också genom nya stambanor och dubbelspår i bland annat norra Sverige.

En röst på Centerpartiet betyder fler satsningar för småföretagen, miljön och landsbygden. Det är också i dessa frågor som de största skillnaderna finns mellan Alliansen och de rödgröna. Vi lovar att aldrig höja skatten på jobb och företag. Vi lovar också en grön omställning genom morötter, inte med piskor. Det gör vi för att jobb ska kunna skapas i hela landet och för att vi behöver tillväxt både i städer och på landsbygden.

Annie Lööf
Näringsminister och partiledare för Centerpartiet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela