Gudrun Schyman
Gudrun Schyman - Foto: MAJA SUSLIN

Gudrun Schyman: "Det går inte att stoppa Fi, Katrine Kielos"

"Med oss i riksdagen har vi plötsligt, inte bara totalt dragit undan mattan för en fortsatt borgerlig regering, utan vi har också tillskansat oss en rödgrön majoritetsregering som är kapabel att driva igenom progressiva förslag utan inflytande från varken Allianspartierna – eller Sverigedemokraterna", skriver Gudrun Schyman (Fi).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Gudrun Schyman på Twitter: @gudschy 

I dag uppmanar Katrine Kielos i ledarsidan på Aftonbladet väljarna att rösta emot Feministiskt initiativ. Hon manar alla att rösta på Socialdemokraterna för att inte riskera en fortsatt borgerlig regering. Men hennes resonemang är ett konstigt och desperat försök att stävja en folkrörelses önskan om förändring bara tre dagar innan rösterna ska falla. Den här gången funkar inte de argumenten. Den här gången kan man inte uppmanas att rösta emot, utan man måste rösta för.

Tåget är redan satt i rullning och Kielos vill att alla hoppar av i farten. Det är en beprövad metod från vissa skribenter på vänsterkanten. I valet 2006 var det många som uppgav att de skulle kunna tänka sig att rösta på Fi. Då handlade dragkampen om Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Fi:s väljare blev uppmanade att stå tillbaka, att taktikrösta, att rösta emot i stället för att rösta för. Resultatet blev ett borgerligt regeringsskifte.

I valet därefter 2010 tog de rödgröna sats igen. Mona Sahlin skulle stoppa fyra år till av borgerligt styre. De rödgröna väljarna och de feministiska väljarna uppmanades att stå tillbaka. Den gången talades det om att det var viktigare än någonsin att rösta bort Alliansen. Resultatet blev att Alliansen satt tryggt kvar och Sverige fick sitt första rasistiska parti i riksdagen. Uppmaningen till feminister att avstå sina röster för förändring har inte någon gång gett det resultat som Kielos vill uppnå. Och det politiska minnet är kort.

Den här gången är tongångarna likadana. Kielos drar samma felaktiga slutsats nu som då. Hon skriver att en röst på Fi är en röst på fortsatta utförsäkringar, fortsatta skattesänkningar och fortsatt borgerligt styre. Det politiska minnet är sannerligen kort. Den här gången fungerar inte dessa beprövat misslyckade skrämseltaktiker. Det går inte att stoppa Fi:s historiska intåg i riksdagen.

Feministiskt initiativ har redan en stor stabil väljarbas på hundratusentals människor som redan är övertygade om att dimensionen om jämställdhet och mänskliga rättigheter måste in i maktens rum. Den här gången borde Kielos som är så mån om ett regeringsskifte med en rödgrön majoritetsregering öppna ögonen, ta spjärn och uppmana sina politiska sympatisörer att rösta för en förändring i stället.

Det krävs enligt nulägets opinionsundersökningar väldigt lite för att Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen. Med Fi:s röster kommer de rödgröna att få en så kallad ”mandatexplosion”. Med oss i riksdagen har vi plötsligt, inte bara totalt dragit undan mattan för en fortsatt borgerlig regering, utan vi har också tillskansat oss en rödgrön majoritetsregering som är kapabel att driva igenom progressiva förslag utan inflytande från varken Allianspartierna – eller Sverigedemokraterna.

Det skrivs ingen historia, som Kielos påstår, ifall rödgröna väljare röstar emot ett feministiskt genombrott i riksdagen. Historien kommer att skrivas när vi kommer in. Historien kommer att skrivas när vi får ta plats. Historien kommer att skrivas när Sverige får ett regeringsskifte med en rödgrön majoritetsregering på söndag. Historien skrivs när vi tvingar alla andra partier i riksdagen att lyfta frågorna som rör jämställdhet, antirasism och frihet från diskriminering varje dag under nästa mandatperiod – inte bara under valrörelsen. Det politiska minnet är kort och utan oss skulle dessa grundläggande demokratiska frågor att falla i glömska redan under nästa budgetförhandling.

Kielos borde den här gången använda en ny taktik. En som fungerar. Aldrig har det varit tydligare än nu att Feministiskt initiativ faktiskt kommer att komma in i riksdagen på söndag. Kielos borde uppmana sina sympatisörer och rödgröna väljare att rösta för, inte emot. Feministiska väljare har tvingats stå tillbaka under två val för att stoppa borgerliga regeringsbildningar. Båda gångerna var försöken absoluta fiaskon. Det misstaget kan man inte göra om en gång till. Vi har inte råd att riskera fyra år till med en regering som prioriterar skattesänkningar före mänsklig välfärd. Den här gången är det dags för väljarna att rösta för Feministiskt initiativ i stället. Vi är i nuläget den enda garanten för ett regeringsskifte med en rödgrön majoritetsregering – utan något som helst inflytande från SD. Det är nu det händer. Vi skriver historia. Vi tar äntligen plats.

Gudrun Schyman
Talesperson Feministiskt initiativ 

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer Fi in i riksdagen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.