Alexandra Ivanov, Johan Ridenfeldt
Alexandra Ivanov, Johan Ridenfeldt - Foto: Privat

FMSF: "Miljöpartiet undkommer all medial granskning"

"Miljöpartiet får en övervägande positiv vinkling i nyhetsinslag. Inte en enda kritisk toppnyhet publicerades mellan den 13 januari och den 1 april. Finns det ett kausalt samband med det faktum att 41 procent av journalistkåren skulle rösta på Miljöpartiet?", skriver Alexandra Ivanov och Johan Ridenfeldt, Fria Moderata Studentförbundet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Alexandra Ivanov på Twitter: @AlexandraIvanov 

Följ Johan Ridenfeldt på Twitter: @JRidenfeldt 

Även Miljöpartiet måste granskas.

Det regeringsaspirerande Miljöpartiet undkommergång på gång de etablerade mediernas granskning. En av den svenska demokratinshörnstenar är att alla politiska partier måste granskas likvärdigt. Det ärviktigt både inför och efter valet den 14 september.

Igår arrangerade FriaModerata Studentförbundet en vernissage på temat “Mediaoch Miljöpartiet – en kärlekshistoria”. Med glimten i ögat ville vi belysa ettviktigt ämne: Mycket tyder på attMiljöpartiet undkommer medial granskning. Detta skapar en allvarlig obalans,som på sikt kan underminera vår demokrati. Givet de traditionella mediernasställning i Sverige – inte minst statligpublic service – måste en förändringkomma till stånd. 

TNS Sifo undersökte i april detfaktiska medieläget. Resultatet var skrämmande: Miljöpartiet får en övervägandepositiv vinkling i nyhetsinslag. Inte en enda kritisk toppnyhet publiceradesmellan den 13 januari och den 1 april. Finns det ett kausalt samband med detfaktum att 41 procent av journalistkåren skulle rösta på Miljöpartiet? VidSveriges två största mediekanaler, Sveriges Radio och Sveriges Television,sympatiserar över hälften, 54 procent respektive 52 procent, med Miljöpartiet (enligten studie av Kent Asp från 2012). Det är en stor diskrepans mot de 7,34 procentsom Miljöpartiet fick i riksdagsvalet 2010.

Det finns flera enskildahändelser som stödjer vår misstanke. Ett exempel: under ett seminarium iAlmedalen jämförde Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Mehmet Kaplan, svenskaterrorister som deltagit i jihad i Syrien med frivilliga svenskar som deltog iFinska vinterkriget. 

Liknelsen mellan svenskar som ingick i Finlandsreguljärarmé i kriget mot Stalin och svenska jihadister är antingen en grodaeller ett utslag för en högst oroande nonchalans. Men Kaplans uttalande hargått media spårlöst förbi. En omfattande sökning med hjälp av medievertygetRetriever visar att inte en enda nyhetspublicering har skett med en kritiskfråga till Miljöpartiet eller Kaplan. Däremot bedömde finska Hufvudstadsbladetatt det fanns ett nyhetsvärde i det skedda och publicerade en artikel.

En politisk övertygelse eller partisympati behöver inte nödvändigtvis, enligtden medieforskning som i dagsläget finns, innebära en uppenbar bias ellerpartiskhet. Men det statistiska underlag som har framkommit indikerar ettsamband.

Miljöpartietspartisekreterare Anders Wallner besökte vår vernissage igår och överräckte då ettpar nyhetspubliceringar och ledartexter som ställt sig positiva till Alliansen,tillsammans med en lapp med följande lydelse: “Komihåg – den som skyller på medierna har redan förlorat.” Vi kan inte annat än instämma i ettpartipolitiskt sammanhang. Men det är inte vad vi arbetar med och förtar intedet reella problemet med Miljöpartiets mediala gräddfil.

Miljöpartiet siktar på både regeringen och Stockholms stadshus. En sådanmaktspelare måste granskas. I stället håller den bristfälliga granskningen avMiljöpartiet sakta på att urholka förtroendet för media och – i längden dess ställning som förmedlare avkunskap till väljarna. Det är viktigt för vår demokrati att journalisterna tarsitt ansvar på allvar och börjar granska allt. Ingen ska behöva köpa grisen isäcken.

Alexandra Ivanov
Ordförande Fria Moderata Studentförbundet
Johan Ridenfeldt
Viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är medierna för snälla mot Miljöpartiet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.