- Foto: Privat/TT

SDU: "Sverige måste höja kraven vi ställer för medborgarskap"

"Utlänningar som bor eller arbetar i landet kan naturligtvis klara sig med tillfälliga uppehållstillstånd, eller i undantagsfall, permanenta uppehållstillstånd, men medborgarskap får endast den som visat uppriktig och varaktig ambition att uppgå i nationen", skriver Gustav Kasselstrand, SDU.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Svenska medborgarskap delas utför lättvindigt vilket innebär att betydelsen av medborgarskapetär mycket urvattnad. Sverige måste ställa högre krav på vem somerhåller medborgarskap, och dessutom måste skillnaderna öka mellande som har medborgarskap och de som inte har det.

Inget land ihela Europa delar ut medborgarskap så lättvindigt som Sverige gör.Sverige är det enda land i Europa som varken ställer krav påspråkkunskaper eller kunskaper om samhället. Det leder till detabsurda att det finns människor som plockar ut sitt svenskamedborgarskap utan att kunna ett enda ord svenska och utan att vetanågot om svenska värderingar eller svensk samhällsuppbyggnad. Detenda som krävs för att få svenskt medborgarskap är att man bott ilandet i fyra års tid och levt ett ”skötsamt liv” (ej specifiktpreciserat). Begår man brott kan man fortfarande bli svenskmedborgare – det enda som riskerar att hända är att man fårvänta lite längre. Vidare har man i vårt land nästan sammarättigheter och skyldigheter med ett uppehållstillstånd som medett medborgarskap, vilket vidare urholkar medborgarskapetsbetydelse.

SDU anser att det är problematiskt när svenskamedborgare inte kan tala svenska, inte lever i den svenska kulturenoch inte förstår det svenska samhället. De är medborgare, men detillhör inte vår nation. De identifierar sig inte med Sverige, mende är svenska medborgare. Det skapar ett splittrat samhälle därmedborgarna i realiteten tillhör olika nationer – vi förstårinte varandra kulturellt eller språkligt.

I andra länderförstår man vikten av att bibehålla medborgarskapets betydelse.Därför ställer man en hel del krav på den som vill blimedborgare: nolltolerans mot brott, lång vistelsetid (ofta 10 år),språkkunskaper och samhällskunskaper. Dessutom knyter man välfärdentill medborgarskapet: icke-medborgare har mycket färre rättigheteroch skyldigheter än medborgare. Utlänningar som bor eller arbetar ilandet kan naturligtvis klara sig med tillfälligauppehållstillstånd, eller i undantagsfall, permanentauppehållstillstånd, men medborgarskap får endast den som visatuppriktig och varaktig ambition att uppgå i nationen.

Det ärnågot som Sverige också borde ta efter.  

Gustav Kasselstrand,
Förbundsordförande SDU

/
/
SDU
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.