Sara Strömvall
Sara Strömvall - Foto: Privat

"Just din Fi-röst kan få vågskålen att tippa"

"Rösta med hjärtat!" Rösta på Fi!", skriver Sara Strömvall.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Sara Strömvall på Twitter: @studsilago 

Under hashtaggen #DärförRöstarJagPåFI uppmanar hon andra som tänker rösta på FI, att berätta varför.


Snart händer det, snart så händer det!
"Tänk till innan du röstar på Fi", ”en röst på Fi är i praktiken en röst ner i toaletten”, ”en röst på Fi är bortkastad”. Ja, så låter det lite här och var, och oj, oj, oj, vad många som bestämt säger ”nej, de kommer aldrig komma in, det är inte möjligt”.

Men oavsett vad som sägs, så har vi redan skrivit historia. Oavsett vad resultatet blir så kommer 2014 vara ett år att minnas i feministisk historia, och politisk historia för den delen. Det var året då vi tillsammans bestämde, att nu tänker vi inte vänta längre. Att tänka egoistiskt och med plånboken har gått på tok för långt, och att kämpa på allvar för jämställdhet, jämlikhet och allas lika värde går alldeles för långsamt. Vad resultatet än blir, kommer jag lägga min röst för det samhälle och den framtid jag vill ha. Att rösta på det jag tror på, kommer aldrig vara en bortkastad röst.

Samtidigt i allt detta är det helt fantastiskt att så många partier helt plötsligt sätter feminism på agendan de med! Tänka sig, att nästan hela politiska Sverige blev feminister, och inte bara på pappret som tidigare, utan de säger sig ha en plan också! Kors i taket. Får gåshud bara jag tänker på hur samhället kunde ha varit om samtliga partier drivit feministiska frågor så starkt de senaste 100 åren. Ja, just take a moment..

Fi är lite som ”super nanny”. Dåligt beteende fick plötsligt konsekvenser, och till en början så är det skrik och upprörda röster, för att sedan försöka skärpa till sig. Så länge det inte resulterar i några konsekvenser att prioritera bort jämställdhet och antirasism, så finns det ju ingen anledning att driva dessa frågor så hårt, eller hur? Det som har hänt nu visar väldigt tydligt att feminism och antirasism är något som vi kräver, och nu finns det faktiskt ett parti som driver den politik vi vill ha. Den politik som många av oss säkert länge efterfrågat och önskat.

Vi är många som tillsammans säger; ”Hvarför skola kvinnorna vänta?”

Som Fi:s Lars Gårdfeldt skriver: "Så röd löper denna tråd genom hela arbetarrörelsens historia. Den politiska taktiken, som genom skuld och skambeläggning, fungerar som en snubbeltråd för de kvinnor och feminister som vågar hävda att rättvisa mellan könen också måste få vara en prioriterad fråga. Och nu, valåret 2014, klingar återigen de gamla visorna om att klass går före kön och att det som engagerar många kvinnor, av taktiska skäl, måste vänta."

Kvinnor har i alla tider uppmanats att sätta andras behov främst, och fortfarande säger feminister i andra partier att vi än en gång, ska stå tillbaka och lägga vår röst på ett ”säkert kort”, för annars kan det gå illa. Varför är det just vi som ska offra vår röst?

Det är också intressant med detta skuldbeläggande och försök att få Fi-röstare att backa. Som att det i slutändan skulle kunna vara en rosa röstare som ska ta på sig skulden om det blir alliansen i fyra år till. Det ansvaret tycker jag ska ligga på de röd-gröna partierna, eftersom de inte erbjudit en tillräckligt bra politik för att locka till sig dem som röstar på Fi. Sen får vi heller inte missa att Fi minsann inte tar alla sina röster från de röd-gröna. Fp anno 1934 var ett starkt socialliberalt parti och den politik de drev då kan liknas vid S politik i dag, och de har varit inblandade i en hel del bra framsteg för kvinnor. Men det har ju skett tillsammans med vänstern tidigare. För Fp att driva feministiska frågor tillsammans med alliansen känns därför märkligt, eftersom exempelvis M röstat emot samtliga förslag. Det finns många i Sverige som har jämställdhet som hjärtefråga, och dyker det då upp ett feministiskt parti som inte tänker låta oss vänta 200 år till, så kan jag garantera att dessa lägger sin röst på rosa, oavsett färg eller ställning.

Till er som står osäkra, rösta med hjärtat, varje röst räknas. Det sätt som mest sannolikt ger regeringsbyte med majoritet är om Fi kommer in, 4% av rösterna är en hel del. S, V och Mp sitter säkert, men för Fi är det verkligen varenda röst som räknas. Därför uppmanar jag dem som är osäkra, att lägga en röst på Fi på söndag, taktikröst eller inte. En röst på Fi, kan i slutändan visa sig vara meningslös när det kommer till valresultat, men det kan också vara så att just din röst var den som fick vågskålen att tippa över. Det kan vara just din röst som drar undan mattan för Sd. Och kom ihåg - om vi inte får in Fi nu så får de i alla fall partistöd om de får minst 2,5%. Går det inte hela vägen nu så har Fi i alla fall pushat samtliga partier att ta feminismen på allvar. Vi får alla tänka långsiktigt, för nästa val finns inga frågetecken.

Feminism är inget särintresse, att partier har kvinnoförbund som driver kvinnofrågor är ett tydligt bevis på att feminism ses som något som kvinnor kan ägna sig åt på sidan av.Men nu tänker vi inte vänta längre, nu skriver vi historia.

Sara Strömvall, feminist

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du stödrösta på Fi?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.