Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom
Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt, båda språkrör för Grön Ungdom

Grön Ungdom: "M:s thailandskampanj är bara vidrig"

"Om det är någonting den här valrörelsen som gjort oss ledsna på riktigt så är det Moderaternas totala ointresse för klimatet", skriver Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt från Grön Ungdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Moderaterna släppte igåren ny bild om klimatet på Twitter. Men den handlade inte om hurklimathotet drabbar Sverige. Den handlade inte om Moderaternasförslag för att minska utsläppen. Den handlade över huvud tagetinte om hur vi ska möta klimathotet och bygga en bättre värld förvåra barn.

Den handlade om attThailandsresan kan bli 2200 kronor dyrare med Miljöpartietsflygskatt.

Det finns bara ett sättatt beskriva den här bilden: Den är vidrig.

Moderaternas Thailandsbildär ett slag i ansiktet på alla de som går runt och oroar sig förhur klimatet och miljöförstöringen ska drabba våra barn ochbarnbarn. Den är ett slag i ansiktet på oss som varje dag kämparför att mänskligheten ska lyckas undvika det klimatkaos som väntarom utsläppen inte börjar minska. Men det visar också tydligtvilken del av den svenska befolkningen som Moderaterna utformar sinpolitik för att gynna: den välbärgade medelklassen.

Moderaternavädjar till den grupp i samhället som har råd att vare år läggatiotusentals kronor på Thailandsresor. Det är denna grupp som fåttmest av Moderaternas skattesänkningar, och det är denna grupp somska få Reinfeldt återvald.

Efter fiaskoresultat iEU-valet var Moderaternas analys att debatten hade handlat om ”fel”frågor. Moderaterna hade ju fokusera på ”de stora och viktiga”frågorna, medan debatten hade handlat om småfrågor som klimat ochjämställdhet.

Den här analysen sägerallt om hur Moderaterna tänker. Klimatet är fullständigtointressant som politisk fråga. Det enda som är intressant är hurman kan skrämmas med Miljöpartiets klimatförslag.

Om det är någonting denhär valrörelsen som gjort oss ledsna på riktigt så är detModeraternas totala ointresse för klimatet. I varje debatt, oavsettom den varit i TV eller ute på någon skola i landet, så harModeraternas företrädare gjort allt för att döda klimatfrågan.Argumenten är desamma varje gång: Sverige är så litet, vi görredan tillräckligt, det är ingen idé, det blir för dyrt, det blirför jobbigt. Moderaterna gör vad som helst för att slippa prataklimat.

Men det är nog nu. Åttaår med en statsminister som struntar i klimatet räcker. Vi har interåd att förlora fyra år till. För det är de kommande åren somframtiden avgörs.

På söndag kan Sverigeför första gången få en grön regering. En regering som sättervår tids största fråga i fokus. Miljöpartiet är redo att börjaförändra. Och Sverige är redo för klimatansvar, jämlikhet ochjämställdhet.

Magda Rasmusson,
Lorentz Tovatt,
Språkrör för GrönUngdom  

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är Moderaternas bild osmaklig?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.