Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet.
Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet. - Foto: Privat

Starow och Jerlerup: "Nu måste vi jobba för demokratin"

"De etablerade partierna förmår inte stoppa Sverigedemokraterna och rättsväsendet verkar inte vara kapabla att stoppa nazismen. Nya lösningar behövs", skriver piratpartisterna Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valet är över. Partiet vars ideologi bottnar i rasism får höga siffror. 

Samtidigt får vi rapporter om nazistiska attacker mot vallokaler runtom i landet. Rättsväsendet verkar ha förlorat förmågan att hindra det hot mot samhället som nazistiska rörelser är. 

Många av oss frågar vad vi ska göra nu. En del skriker på mer av det som alla gjort de sista åren. De vill bekämpa dem genom att skrika ännu högre. Vi tror inte på den modellen. Vi tror på den modell som användes på 30-talet för att bekämpa nazismen. 

Den modellen, som både Liberaler och Socialdemokrater och LO använde hade två ben. 

1. Det första benet var massorganiseringen. Man bemötte nazisters argument överallt. Man såg till att varje arbetare var en representant för demokrati och mot hat och intolerans. Det var mobilisering för att visa att samhället kunde lösa problemen TILLSAMMANS, utan söndring. 

2. Det andra var ett massivt arbete från politiker att ta fram lösningar på krisen. Fokuset låg på demokrati. Att få folk att känna sig sedda, hörda och uppskattade. 

Det blir vår utmaning inför kommande val. Görs inget växer de till 2018. 

Vi ställer oss bakom Tillsammansskapet, en partipolitiskt obunden förening som fokuserar på gemenskap, kärlek och respekt. Det är exakt en sådan mobilisering mot rasism som behövs. Som är lokalt förankrad över hela landet. Vi uppmanar alla att följa vårt exempel. Det är ena benet av den kamp vi måste föra inför 2018. 

Men det är inte nog. 

För att kunna stoppa SD, och i förlängningen även nazisterna. måste politikerna förstå varför de vinner stöd på att vården och omsorgen skurits ner. Politikerna måste förstå varför många utförsäkrade gillar SD. De måste förstå varför SD vinner på att som enda parti lägga sin valvaka utanför Stockholm.

Rasismen växer på grund av utanförskapet deras väljare känner, ekonomiskt, socialt och demokratiskt. 

Men SD:s lösningar är falska. Det är att sätta vi mot dem. 

Kan vi visa i praktisk handling, att samhället vinner på att lösa problem tillsammans, inte genom att ställa ”vi” mot ”dem”. Kan vi hitta sätten att inkludera SD:s väljare och få dem att känna sig sedda och hörda. Kan vi arbeta bort det ekonomiska och sociala utanförskapet. Då kan vi begränsa SD:s väljarbas och på sikt få ut SD ur riksdagen.

Därför vet vi en sak: Piratpartiet behövs! De etablerade partierna förmår inte stoppa Sverigedemokraterna och rättsväsendet verkar inte vara kapabla att stoppa nazismen. Nya lösningar behövs. 

Och nu måste vi sätta demokratiarbetet främst, precis som på 30-talet. Det vill vi, som piratpartister, uppmana alla till. 

Niklas Starow, piratpartist, Lund
Torbjörn Jerlerup, piratpartist, Öland

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.