Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet.
Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet. - Foto: Privat

Starow och Jerlerup: "Nu måste vi jobba för demokratin"

"De etablerade partierna förmår inte stoppa Sverigedemokraterna och rättsväsendet verkar inte vara kapabla att stoppa nazismen. Nya lösningar behövs", skriver piratpartisterna Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Valet är över. Partiet vars ideologi bottnar i rasism får höga siffror. 

Samtidigt får vi rapporter om nazistiska attacker mot vallokaler runtom i landet. Rättsväsendet verkar ha förlorat förmågan att hindra det hot mot samhället som nazistiska rörelser är. 

Många av oss frågar vad vi ska göra nu. En del skriker på mer av det som alla gjort de sista åren. De vill bekämpa dem genom att skrika ännu högre. Vi tror inte på den modellen. Vi tror på den modell som användes på 30-talet för att bekämpa nazismen. 

Den modellen, som både Liberaler och Socialdemokrater och LO använde hade två ben. 

1. Det första benet var massorganiseringen. Man bemötte nazisters argument överallt. Man såg till att varje arbetare var en representant för demokrati och mot hat och intolerans. Det var mobilisering för att visa att samhället kunde lösa problemen TILLSAMMANS, utan söndring. 

2. Det andra var ett massivt arbete från politiker att ta fram lösningar på krisen. Fokuset låg på demokrati. Att få folk att känna sig sedda, hörda och uppskattade. 

Det blir vår utmaning inför kommande val. Görs inget växer de till 2018. 

Vi ställer oss bakom Tillsammansskapet, en partipolitiskt obunden förening som fokuserar på gemenskap, kärlek och respekt. Det är exakt en sådan mobilisering mot rasism som behövs. Som är lokalt förankrad över hela landet. Vi uppmanar alla att följa vårt exempel. Det är ena benet av den kamp vi måste föra inför 2018. 

Men det är inte nog. 

För att kunna stoppa SD, och i förlängningen även nazisterna. måste politikerna förstå varför de vinner stöd på att vården och omsorgen skurits ner. Politikerna måste förstå varför många utförsäkrade gillar SD. De måste förstå varför SD vinner på att som enda parti lägga sin valvaka utanför Stockholm.

Rasismen växer på grund av utanförskapet deras väljare känner, ekonomiskt, socialt och demokratiskt. 

Men SD:s lösningar är falska. Det är att sätta vi mot dem. 

Kan vi visa i praktisk handling, att samhället vinner på att lösa problem tillsammans, inte genom att ställa ”vi” mot ”dem”. Kan vi hitta sätten att inkludera SD:s väljare och få dem att känna sig sedda och hörda. Kan vi arbeta bort det ekonomiska och sociala utanförskapet. Då kan vi begränsa SD:s väljarbas och på sikt få ut SD ur riksdagen.

Därför vet vi en sak: Piratpartiet behövs! De etablerade partierna förmår inte stoppa Sverigedemokraterna och rättsväsendet verkar inte vara kapabla att stoppa nazismen. Nya lösningar behövs. 

Och nu måste vi sätta demokratiarbetet främst, precis som på 30-talet. Det vill vi, som piratpartister, uppmana alla till. 

Niklas Starow, piratpartist, Lund
Torbjörn Jerlerup, piratpartist, Öland

/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.