Shoreline-stenen, Broder Daniel
Shoreline-stenen, Broder Daniel - Foto: Tom Jerry Boman/TT

Tom Jerry Boman: "Bevara Shoreline-stenen!"

Shoreline-stenen är en hyllning till Broder Daniel och fenomenet "Spela Shoreline". Den står placerad i Slottsskogen i Göteborg och är rest av några anonyma konstnärer. Nu vill kommunen riva stenen", skriver Tom Jerry Boman.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Tom Jerry Boman på Twitter: @tomjerryboman 

Bevara Shoreline-stenen på Facebook: Låt Shoreline-Stenen VARA KVAR 

En sten i Göteborg har startat storbråk på internet. Stenen är en hyllning till fenomenet Spela Shoreline, står placerad i Slottskogen i Göteborg och är rest av några än så länge anonyma konstnärer. Nu vill kommunen riva stenen. 

En liten bakgrund kan vara på sin plats. Efter några års tystnad framträder Broder Daniel torsdagen den 30 november 2001 i superhippa tv-programmet Sen kväll med Luuk. Låten de spelar heter Shoreline och blir timmar efter tvsändingen en av landets mest spridda låtar/nedladdade filer. Det bränns cd-r:er och redan samma kväll spelas den piratkopierade låten inför skrikande popklubbs publik både i Malmö, Göteborg och Stockholm. Låten växer lavinartat och blir en undergroundhit, ingen vet om den någonsin kommer släppas och det spär på populariteten.

Någonstans här myntas uttrycket Spela Shoreline, ett uttryck för att inga andra band räknas utom just Broder Daniel. Det spelar ingen roll just där, just då, hur bra du är, du måste förhålla dig till Shoreline. Uttrycket kommer och går i vågor, så kommer sociala medier och kulten kring låten och uppmaningen att spela den når nya höjder.    

Tillbaka till nutid. 

Natten innan Way Out West ska dra igång reser någon eller några en sten utanför entrén till festivalen i Slottsskogen. En simpel rak sten med en mässingsplatta som säger ”Spela Shoreline”. I samma sekund får en hel musikälskande generation upprättelse, vi vet att vi inte är ensamma, vi känner samhörighet och till viss del tröst. Vi hade rätt, vi visste att det var en bra låt och den handlar om oss. Vi har fått en riktig, fysisk plats, i det offentliga rummet. En känsla har numera fysisk form.  

Så kommer nyheten: Göteborgs kommun har bestämt sig för att stenen ska bort, för att de inte förstår vad det är. En chockvåg går genom internet, en Facebook-grupp startas och plötsligt är detta nyheter på landets alla redaktioner. Bevara stenen!

Spela Shoreline-stenen är mer än en sten i en park. Stenen står för ett uttryck som för evigt påverkat den svenska kulturen, inte bara genom musiken utan även genom tanken att det fortfarande går att sprida kultur utanför de kommersiella kanalerna. Det finns många likheter med Umeås till vissa delar havererade kultushuvudstadsår, där kommunen lyckades reta upp så gott som samtliga musiker i stan genom att inte bara ignorera dem utan även ta deras idéer och presentera dem som sina egna. 

Problemet är det vanliga, i maktens korridorer lever tanken att kultur är en planerad process som går att styra över. Ska något bli stort, ska något uppmärksammas, så vill man ha kontroll. I dessa korridorer skapas inte Spela Shoreline. Att Shoreline-stenen ska få vara kvar är en kamp för frihet, friheten att låta kultur och uttryck ta vilka vägar det vill. Friheten över sin egen stad, sitt eget uttryck och sin egen samtid. Sen är det upp till kommunen att stötta och finna sig i att inte ha kontroll över vad som sker. 

Stenen står för den vackraste av mänsklighetens tankar, den om att allt är möjligt och att du är fri. Samma sekund Shoreline-stenen rivs är vi inte längre fria.

Tom Jerry Boman

PS. Om du också vill rädda stenen kan du twittra om det under hashtagge#räddastenen

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du förtvina och dö om Shoreline-stenen togs bort?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.