Adam Agerbrink, Nils Paulsson
Adam Agerbrink, Nils Paulsson - Foto: Privat

Moderat Skolungdom: "Vi måste våga prata om fördomarna"

"Inget kunde vara mer oroande än det skolval som ägde rum på Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup, där SD fick hela 79% av elevernas röster", skriver Adam Agerbrink och Nils Paulsson, Moderat Skolungdom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Adam Agerbrink på Twitter: @adamagerbrink 

Följ Nils Paulsson på Twitter: @NilsPaulsson 

Många har sagt det, men det tåls att säga igen. Valet kom med ett bakslag, i form av Sverigedemokraternas oroande uppgång. Men inget kunde vara mer oroande än det skolval som ägde rum på Nils Holgersson-gymnasiet i Skurup, där SD fick hela 79% av elevernas röster. Nu måste vi ta detta på allvar. Så här kan det inte se ut.

Ingen tror nog att 79%, nästan åtta av tio elever, är främlingsfientliga. Här måste det i stället röra sig om att vi unga inte har fått svar på våra frågor. För visst finns det frågor. Var ska vi bo? Var ska vi jobba? Hur ska samhället se ut i framtiden? När frågorna inte ges svar blir det i stället en grogrund för fördomar. En sådan utveckling kan vi inte acceptera. Moderat Skolungdom strävar efter en skola som sätter kunskap främst. Där vi elever ska få svar på våra frågor - oavsett vilka. Där fördomar inte får något fäste. Där 80% av eleverna inte blir svikna.

Det som skett på Nils Holgersson-gymnasiet är ett resultat av att verkligheten utanför inte fått ta plats i klassrummet. Det finns för lite av det i dagens skola. Vi måste våga ta upp samhällets utmaningar i skolan - för utan det kan vi inte heller komma med svaren.

Svaren kommer i olika form, beroende på vem du frågar. Men vårt svar kommer alltid att vara öppenhet och integration. Språket och jobben är nyckeln till integration. Med just detta kan fler bli en del av samhället snabbare. Så bekämpar vi utanförskapet och fördomarna som kommer med det. När fler kan kombinera skolan med SFI bygger vi ett bättre Sverige. När fler kan använda sina utländska betyg i Sverige kan fler bidra med sina kunskaper. När fler kan få den hjälp man behöver i skolan, tack vare fler lärare och tidigare stöd, ser vi till att ingen går genom skolan osedd. Vi vet hur man bekämpar segregation.

När vi vågar prata om samhällets utmaningar så kan vi ge svar till de unga som undrar. För när skolan inte ger några svar så föds fördomar. Då låter vi främlingsfientligheten vinna. Då är det inte konstigt att unga vänder sig till partier som ett land som Sverige inte borde ha. Vi borde vara bättre än så.

Vi unga vill inte gå runt med fördomar, vi vill ha svar. Att inte ge 80% av en skolas elever svar är att svika eleverna. Är det så vi unga ska möta framtiden? Med en rädsla för utmaningar och en grogrund för fördomar? Nej. Vi måste se samhället för vad det faktiskt är och bemöta utmaningarna med idéer för öppenhet, jobb och integration. Det måste börja i skolan. Därför kommer vi att besöka Nils Holgerssongymnasiet. Vi vill ge svar.

Adam Agerbrink,
Ledamot i Moderat Skolungdoms Rikskommitté
Nils Paulsson,
Ordförande Moderat Skolungdom Skåne

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir svikna skolelever Sverigedemokrater?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.