- Foto: TT

"Ta nu chansen att göra skillnad för oss cannabisanvändare, Fridolin och Romson"

"Då det nu finns strax under en miljon cannabisbrukare i Sverige borde vi erkänna cannabis medicinska egenskaper, likt resten av världen, och tillämpa det för att få en hälsosammare befolkning", skriver Cannalisörerna Sverige.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Åsa Romson och Gustav Fridolin!

Vi uppskattar att det finns strax under en miljon cannabisbrukare i Sverige och de flesta av dessa människor lever i dag ett dubbelliv. Det är inte mänskligt att vi i ett modernt progressivt land som Sverige stigmatiserat cannabisbrukare till den grad att vi ser på brukare som den sämsta sortens människor. Cannabis är inte medicinskt eller kulturellt främmande för Sverige och dess popularitet är speglat i samhället. Vi är också övertygade om att en legalisering skulle ge mängder med jobb och välfärd för framförallt våra bönder, våra sjuka och dessutom vara bra för vår miljö.

Bara i riksdagen har 7 procent provat på cannabis, däribland ni själva, vilket i sig vittnar om hur utspritt bruket är och inte förunnat några få ur en speciell grupp i samhället. Cannabisbrukare kommer i alla möjliga åldrar, etniciteter, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet och social klass. Det är inte rimligt att en politik från 70- talet (som i sin tur är baserad på politik från 30-talet) fortfarande ska regera, när absolut ingen som helst statistik, forskning eller rapport indikerar dess påstådda framgång. Kanske borde vi massutbilda nuvarande, men främst nästa generation, objektivt och grundligt om cannabis, både dess positiva och negativa effekter?

Kanske borde vi erkänna cannabis medicinska egenskaper, likt resten av världen, och tillämpa det för att få en hälsosammare befolkning? Okunskapen är fortfarande enorm och många är rädda för legalisering av just den anledningen, och vare sig du är för eller emot en legalisering, tjänar ingen på att ha som det är i dag, håller ni inte med Romson och Fridolin? 

Regeringen måste våga anta en ny, effektiv och human inriktning på drogpolitiken i stället för att springa i samma ekorrhjul i 40 år till. Det är trots allt människors liv som står på spel här. Människor som kriminaliseras på grund av en drog som som ca 30 procent av era partikamrater brukar/brukat. 

Tänk er helhetsbilden och vad de sammanlagda kostnaderna blir för en fortsatt kriminalisering. Colorado, med en befolkning på ca 5,3 miljoner människor, räknar på ca 3 miljarder dollar  (ca 21 miljarder svenska kronor) i skatteintäkter varje år på grund av sin legalisering av cannabis. Vad hade vi inte kunnat göra med 21 miljarder kronor i skatteintäkter? Det är många nya gröna jobb, håller ni inte med?

Det sägs att definitionen av galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig annorlunda resultat varje gång. Ingenting har fungerat med vår repressiva drogpolitik, vi har inte färre “knarkare”, vi har inte färre droger, priserna har gått ner och tillgängligheten har ökat. Vi har tillämpat exakt samma metod i över 40 år, men av någon anledning förväntar vi oss annorlunda resultat.

Fridolin och Romson, vi ber er - avsluta galenskapen nu!

Cannalisörerna Sverige

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska cannabis legaliseras?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.