Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det fanns inga n-bollar på vår meny"

"Ja vi lekte med elden när vi tog ut svängarna. Men den här händelsen med påföljande medieuppståndelse har snabbt gått helt över styr.", skriver kockarna Joakim Almqvist och Kalle Nilsson i ett debattinlägg efter att ha fått sparken från restaurang Kåken i Stockholm för påstådd rasism.

Joakim Almqvist och Kalle Nilsson.

Joakim Almqvist och Kalle Nilsson.

Menyn.

Menyn.

Vi gjorde ett misstag när vi valde att servera en chokladboll i en konstfull ljusstake som föreställde en svart kvinna, och det ber vi om ursäkt för. Men vi har inte haft n-ordet på menyn och är upprörda över att så många har fortsatt att sprida osanna uppgifter, skriver kock- och krögarparet Joakim Almqvist och Kalle Nilsson som nu tar till orda efter att ha fått sparken från sitt gästspel.

Vi vill sätta avtryck i den svenska gastronomin, och trots att vi är unga har vi redan visat både gäster och branschkolleger att vi har fräscha och djärva idéer och känner oss obundna av traditioner och slentrian. Så att våra restaurangkoncept vållar viss uppståndelse är inte så konstigt, men debatten om våra påstådda ”negerbollar” på menyn på restaurang Kåken tar priset. Ja, vi gjorde ett misstag när vi serverade våra chokladbollar i en ljusstake som föreställde en svart kvinna och för det ber vi förbehållslöst om ursäkt. Men vi har inte själva kallat desserten för ”negerboll” och ordet har överhuvudtaget inte stått på någon meny. Rätt många svenska medier har publicerat felaktiga uppgifter.

Ja, vi vill vara kontroversiella och sticka ut. Vi utmanar den stela atmosfären och daterad högtidlighet runt högklassig mat och dryck. Vi har redan från början velat göra resan från fine dining till ”fun dining”. Det är därför som vi har serverat hästkött iklädda hästhuvuden och överraskat gästerna med penisformade isglassar. Men de hejdlösa anklagelserna om rasism vill vi bemöta.

För det första så har flera medier ljugit om vår meny. Det står inte ett ord om någon negerboll där (ursäkta, men det är svårt att gå i svaromål mot hela Mediesverige utan att använda det förhatliga ordet). Se på menyn på bilden – där hittar ni Stekt grisblod med Caviar, Mördarsnigel med krusbär och rabarbersnopp. Men någon som helst ”boll” finns inte med där.

Däremot stämmer det ju att vi serverade chokladbollar i en utmanande form, i en ljusstake i form av ett gyllene löv som bärs upp av en svart kvinna. Vi som skapade rätterna på ”Kalle & Jocke <3 Kåken” har själva kallat dem för chokladbollar, men DN:s reporter lanserade ordet ”negerboll” när han var här och intervjuade och dumt nog upprepade en av oss ordet som reportern höll sig till. Det här gjorde att det var lätt för rubriksugna skribenter att drämma till med att vi skulle ha haft en ”rasistisk dessert”. Nej, det går vi inte med på. Men det var, med tanke på den heta rasismdebatten i Sverige, dumt att överhuvudtaget väcka den björnen med ljusstakeserveringen av chokladbollen.

Ja vi lekte med elden när vi tog ut svängarna. Men den här händelsen med påföljande medieuppståndelse har förlorade snabbt alla proportioner. Vårt gästspel blev i ett slag förkortat från 52 veckor till 3. För att vi, felaktigt, anklagats för att ha haft n-bollar på menyn.

Som sagt, vi två är inte ovilliga att sticka ut hakan och röra om i Restaurangsverige. Vi ber om ursäkt för presentationen av chokladbollsdesserten. Men stämplingen av oss som rasister går faktiskt långt över gränsen. Själva vill vi fortsätta att vara djärva och kreativa och satsa vår kraft på det vi älskar mest: att laga och servera utsökt mat och dryck på ett okonventionellt sätt.

Joakim Almqvist,
Kalle Nilsson,

Kockar och matentreprenörer

Håller du med?

Mer:

Kockarna fick sparken efter rasistisk dessert: "Skrev aldrig n-boll"