Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det fanns inga n-bollar på vår meny"

- 25/09/2014, 16:54 -
Joakim Almqvist och Kalle Nilsson.
1 av 2

Joakim Almqvist och Kalle Nilsson.

Menyn.
2 av 2

Menyn.

"Ja vi lekte med elden när vi tog ut svängarna. Men den här händelsen med påföljande medieuppståndelse har snabbt gått helt över styr.", skriver kockarna Joakim Almqvist och Kalle Nilsson i ett debattinlägg efter att ha fått sparken från restaurang Kåken i Stockholm för påstådd rasism.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vigjorde ett misstag när vi valde att servera en chokladboll i enkonstfull ljusstake som föreställde en svart kvinna, och det ber viom ursäkt för. Men vi har inte haft n-ordet på menyn och ärupprörda över att så många har fortsatt att sprida osannauppgifter, skriver kock- och krögarparet Joakim Almqvist och KalleNilsson som nu tar till orda efter att ha fått sparken från sittgästspel.

Vi vill sätta avtryck i den svenskagastronomin, och trots att vi är unga har vi redan visat bådegäster och branschkolleger att vi har fräscha och djärva idéeroch känner oss obundna av traditioner och slentrian. Så att vårarestaurangkoncept vållar viss uppståndelse är inte så konstigt,men debatten om våra påstådda ”negerbollar” på menyn pårestaurang Kåken tar priset. Ja, vi gjorde ett misstag när viserverade våra chokladbollar i en ljusstake som föreställde ensvart kvinna och för det ber vi förbehållslöst om ursäkt. Men vihar inte själva kallat desserten för ”negerboll” och ordet haröverhuvudtaget inte stått på någon meny. Rätt många svenskamedier har publicerat felaktiga uppgifter.

Ja, vi vill vara kontroversiella ochsticka ut. Vi utmanar den stela atmosfären och daterad högtidlighetrunt högklassig mat och dryck. Vi har redan från början velat göraresan från fine dining till ”fun dining”. Det är därför somvi har serverat hästkött iklädda hästhuvuden och överraskatgästerna med penisformade isglassar. Men de hejdlösa anklagelsernaom rasism vill vi bemöta.

För det första så har flera medierljugit om vår meny. Det står inte ett ord om någon negerboll där(ursäkta, men det är svårt att gå i svaromål mot helaMediesverige utan att använda det förhatliga ordet). Se på menynpå bilden – där hittar ni Stekt grisblod med Caviar, Mördarsnigelmed krusbär och rabarbersnopp. Men någon som helst ”boll” finnsinte med där.

Däremot stämmer det ju att viserverade chokladbollar i en utmanande form, i en ljusstake i form avett gyllene löv som bärs upp av en svart kvinna. Vi som skapaderätterna på ”Kalle & Jocke <3 Kåken” har själva kallatdem för chokladbollar, men DN:s reporter lanserade ordet ”negerboll”när han var här och intervjuade och dumt nog upprepade en av ossordet som reportern höll sig till. Det här gjorde att det var lättför rubriksugna skribenter att drämma till med att vi skulle hahaft en ”rasistisk dessert”. Nej, det går vi inte med på. Mendet var, med tanke på den heta rasismdebatten i Sverige, dumt attöverhuvudtaget väcka den björnen med ljusstakeserveringen avchokladbollen.

Ja vi lekte medelden när vi tog ut svängarna. Men den här händelsen medpåföljande medieuppståndelse har förlorade snabbt allaproportioner. Vårt gästspel blev i ett slag förkortat från 52veckor till 3. För att vi, felaktigt, anklagats för att ha haftn-bollar på menyn.

Som sagt, vi två är inte ovilliga attsticka ut hakan och röra om i Restaurangsverige. Vi ber om ursäktför presentationen av chokladbollsdesserten. Men stämplingen av osssom rasister går faktiskt långt över gränsen. Själva vill vifortsätta att vara djärva och kreativa och satsa vår kraft på detvi älskar mest: att laga och servera utsökt mat och dryck på ettokonventionellt sätt.

Joakim Almqvist,
Kalle Nilsson,

Kockar och matentreprenörer