Malin Engelbrektsson
Malin Engelbrektsson - Foto: Privat

"Skolan, ni borde skämmas"

"Att man stänger av en sjuårig pojke från skolan efter att han dragit kniv mot personal - det gör mig rosenrasande", skriver Malin Engelbrektsson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Malin Engelbrektsson är krönikör för tjejtidningen FRIDA och biträdande redaktör för ungdomsmagasinet Chili. 

Att en sjuårig pojke på en skola i Göteborg fått tag på en kniv och riktat denna mot personal, det är hemskt. När jag nyligen läste om det på webben blev jag både berörd och förbannad. De tidningar som skrivit om incidenten beskriver barnet som om han vore någon kriminell i tjugoårsåldern som just begått ett mord. Ren, rak och högaktuell nyhetsrapportering i all ära, men gränsen måste vara nådd när ett litet barn framställs på det viset.

Till media säger också skolans rektor att de har tillräckliga resurser för att hjälpa barn. Att de skulle ha det är bara skitsnack rakt igenom. Den här händelsen hade aldrig inträffat om man i tid fångat upp hur pojken mådde, vilket skolan uppenbarligen inte gjort.

Det är precis det här jag syftar till när jag säger att skolpersonal i de flesta fall blundar för problem som rör sina elever, inte orkar ta tag i dem eller inte har resurser som räcker för att stödja behoven. Utan att känna den här stackars lilla killen, veta vad som hänt kring honom innan, kan jag säga att han nog mår skitdåligt – både psykiskt och fysiskt. Pojken behöver hjälp. Varför har skolan inte gjort eller sett någonting? Killen är sju år, var finns medmänskligheten, känslorna? Han är så liten, mår så dåligt, och ”knivattacken” var ett jävla rop på hjälp – hur kan ni inte se det?

Jag är rosenrasande! Ingen polisanmälan, man skriver om det som om det vore jordens undergång att denna brutalt kriminella brottsling inte kan dömas till livstids fängelse. Pojken kan ha dåliga hemförhållanden, ha funktionshinder, känna sig utanför, vara mobbad, ha svårigheter att hantera sin ilska och de känslor han bär inom sig. En sjuårig pojke ska inte förväntas ta hand om sig själv, han har förmodligen visat varningssignaler som personalen missat och därför kokade grytan över i utfallet.

Visst, det är en hemsk händelse, men för i helvete – skolan har ju bristande kunskaper om hur de ska hantera barn i behov extrastöd. Personalen borde utbildas på alla punkter. Kanon, skolan har pratat med övriga elever om vad som hänt, eloge för det ingripandet. Viktigt att informera.

Däremot dissar jag det faktum att pojken blivit avstängd. Det är ju skrattretande att han ska plockas bort bara för att han anses vara ett problem. Ja, för det är ju enklast så. Skojar ni eller, hade ni på allvar tänkt polisanmäla en sjuåring? Är det så ni hanterar krissituationer där ni själva missat alla tänkbara varningssignaler? Ta in kurator direkt, snacka ordentligt med vårdnadshavarna, förstärk personalens kunskaper, jobba aktivt, ta hjälp av någon coach och få vägledning.

Det finns sjukt mycket grejer ni kunnat göra innan polisanmälan, saker ni skulle gjort för längesedan så ni kunnat hjälpa pojken. Skolan, ni borde skämmas. 

Malin Engelbrektsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gjorde skolan rätt som stängde av pojken?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.