Aras Amin
Aras Amin - Foto: Privat

Amin (M): "Alla partier måste samarbeta inom skolpolitiken"

"Lärare och elever får en stabilare arbets- och studiemiljö när alla riksdagspartier väl samarbetar kring skolpolitiken", skriver Aras Amin (M).


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Aras Amin på Twitter: @Amin_Aras 

Skolan har sedan kommunaliseringen haft en negativ kunskapstrend. Resultaten har sjunkit, läraryrket har blivit mindre attraktivt  samt antal avhoppningar har ökat. Man ska inte heller glömma att lyfta upp skolor och lärare som utför ett utmärkt jobb och levererar goda resultat. Socialdemokraterna hade applicerat sin politik på skolan utan att lyckas vända trenden. Alliansen har mellan 2006-2014 infört omfattande satsningar på skolan och inväntar en omvänd trend.

Faktum är att varje regering inför sin egen skolpolitik vilket medför att den svenska skolan är under en ständig reformvind. Lärarna får tekniskt sätt ändrade rutiner efter varje mandatperiod. Kraven på eleverna skiljer sig beroende på vilken regering som styr Sverige. Svensk skola är som en liten båt som gungar när kontinuerliga vågor slår från öst och väst.

Den nya regeringen bestående av Socialdemokrater och Miljöpartiet, som för övrigt är en 38-procents minoritetsregering, har nyligen kommit överens om nya skolreformer och förväntar sig att flera partier står bakom deras förslag i kammaren. 

Detta kan definitivt inte kallas för ”ett samarbete utanför blockgränsen”, precis som Stefan Löfven påpekade oavbrutet under valrörelsen 2014. Socialdemokraterna och miljöpartiet har själva suttit vid förhandlingsbordet, bakom stängda dörrar, lagt fram sina egna förslag och sist men inte minst förväntat sig att flera partier ställer sig bakom deras förslag och menar på fullaste allvar att alla partier måste ta ansvar.

Den genuina lösningen är att bjuda in andra partier som tror på stabilitet för skolan och alla människors lika värde till en djupgående förhandling. Partierna måste sitta vid ett förhandlingsbord och lägga fram gemensamma förslag, eller åtminstone förslag som ska få ett brett stöd i riksdagen. Syftet är inte att ha en konsensusskolpolitik eftersom då går proceduren alldeles för långsamt. Det handlar om att ha en kompromisskolpolitik.

En bra skolpolitik behandlar ämnen som minskning av lärarnas byråkrati, fokus på kunskap, höjda lärarlöner, antimobbning, elevens perspektiv, demokratifrågor och människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet, mer fysisk aktivitet för elever och så vidare. Lärare och elever får en stabilare arbets- respektive studiemiljö när riksdagspartier väl samarbetar kring skolpolitiken. 

Aras Amin (M)

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.