Lördag 20 Aug
Stockholm

Här är bevisen för att Astrid Lindgren avskydde rasism

Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet.
Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup från Piratpartiet. Foto: Privat

"Vet då att den nationalism och rasism som nu uttalas i Astrid Lindgrens namn avskydde hon och likställde med nazism", skriver Niklas Starow och Torbjörn Jerlerup.

Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är med stigande förvåning vi återigen ser en debatt om ordet ”neger” dyka upp. Denna gång handlar det om Astrid Lindgrens ”Pippi Långstrump” vars pappa var ”neger”-kung i Söderhavet, som ska ändras till att bara vara ”kung”.

Att det är laddat att ändra i Astrid Lindgrens verk förstår jag. Men här får man faktiskt lyssna till vad Astrid själv sade i en intervju i Expressen 1970 på frågan om hon hade skrivit annorlunda om Pippis pappa i dag: ”Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol och genast blir till negerkung.”

Många debattörer drar en parallell nu till debatten om jultomtens verkstad som eldades fram för två år sedan. Då blev det också ramaskri, trots att det handlade om att det var Disney själva som valde att klippa bort en pickaninny ur en sekvens. Vet ni inte vad en "Blackface/Pickaninny” är så får ni en kort sammanfattning här: Det är en djupt rasistisk nidbild av amerikanska svarta som spreds under samma tidsperiod som vi i Sverige vevade runt med Rasbiologi och det Rasbiologiska Institutet. De framställdes som slöa och dumma individer som inte kunde ta hand om sig själva, de var promiskuösa och gudlösa som skulle behandlas som en lägre stående klass. Faktum är att pickaninnys är fullt jämförbar med de bilder av judar som spreds av det tyska propagandamaskineriet på 1930-talet.

Astrid Lindgren skrev i ett brev till Louise Hartung 1957: "Ända sedan jag var så stor att jag började tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där ”kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitjod”, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet."

Astrid Lindgren följde med sin tid. Hon var oerhört klarsynt och det finns en berömd bild av henne när hon läxar upp ett skinhead. Det är den bilden vi måste ha av henne när vi nu pratar om att ta bort ett tillmäle som hör till en svunnen tid. För i dag hade inte bara ordet ”neger” varit borta från Astrid Lindgrens böcker, utan även sättet karaktärerna på ön i Söderhavet utmålades.

Så om ni hänvisar till Astrid som något ursvenskt, ett kulturarv. Att ordet ”neger” måste vara kvar, som namn på chokladboll, som tillmäle, som något att skratta åt. Vet då att den nationalism och rasism som nu uttalas i hennes namn, avskydde hon och likställde med nazism.

Niklas Starow,
Piratpartist, Lund
Torbjörn Jerlerup,
Liberal debattör, Öland

Var det rätt att klippa bort rasismen ur Pippi?
Tack för din röst!
Kommentera (35)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.