Sol Höglund, syster till mördade Engla Höglund
Sol Höglund, syster till mördade Engla Höglund - Foto: Privat

Englas syster: "Staten vägrar erkänna att den inte gjorde sitt jobb"

"Som stat ska det inte vara okej att göra fel. Speciellt inte när det kostar deras medborgare livet", skriver Sol Höglund, syster till mördade Engla Höglund.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sol Höglund är 18 år och syster till Engla Höglund som mördades av Anders Eklund 2008. 

Hon pluggar sista året på samhällsprogrammet i Falun och är engagerad i Centerpartiets ungdomsförbund.

Följ henne på Twitter: @solhoglund

I går publicerades en blodig, avskräckande bild av Anders Eklund. Mördare av 10-åriga Engla Höglund. Min syster. Precis hemkommen från ett CUF-möte som gått galant och så möts man av det. Som en känga i ansiktet Jag vet inte vad man ska säga, tänka eller tycka. Det första man möts av när man ser bilden är en misshandlad man. Min första reaktion är att jag motvilligt börjar tycka synd om mannen jag ser. Han ser smått korkad ut med sin moppemusche och är allmänt blåslagen i hela ansiktet.

Jag börjar sedan läsa artikeln. Precis som alltid är det obehagligt att läsa om en misshandel. Hur man kände obehaget vid den. Jag känner fortfarande en svag sympati. En sympati som på en sekund försvinner helt. Han har pratat om Engla. Han har våldtagit och mördat Engla och betraktas som en av Sveriges mest hatade människor och han pratar om henne. Hur kan man ta sig den friheten att prata om henne. Ilskan väcks igen. Sen blir jag ledsen och efter det trött och matt. Saknad.

Precis efter att artikeln publicerats får jag en notis från Expressen i mobilen. Försvunna Sabina är hittad efter tolv år. Visst är jag bra avundsjuk på hennes familj men samtidigt väldigt glad. Det finns lyckliga slut på skitiga historier. Det som hände Engla är fel och skulle egentligen inte ha varit en sådan här historia överhuvudtaget. Mestadels är det mördarens fel men tyvärr även statens fel, det vill säga Polismyndighetens. 

På 69 olika punkter har jag och min familj bevisat att polisen har arbetat fel. Leif GW Persson har varit med och vittnat framför mina egna ögon om hur man kunde veta att att den som mördat Pernilla skulle mörda igen. Man kan se på statistik inom vilken radie denna person skulle mörda igen. Mitt och Englas hem ligger inom den radien. Man vet att Anders Eklund varit med på en lista på topp 100 över misstänkta enligt rikspolisstyrelsen. Åtta år hade man på sig och inget hände. Anders blev aldrig toppsad. När man fick in ett tips om att det skulle kunna vara Anders Eklund som mördat Pernilla blev det bara liggandes tills det redan var för sent. I stället gick en skyldig man fri och kunde mörda igen. Denna gången blev det en liten flicka. Min alldeles egna kära syster.

Vi alla vet att det är fel. När man haft i uppgift som polis att rutinmässigt, väldigt enkelt kalla in ett visst antal människor men inte gjort det. Något som kunde räddat Englas liv och Pernillas familj från ett åtta år lång, mörk, undran om vad som hänt med deras dotter. Vi valde att ta upp detta i domstol. Tingsrätten totalnekade och gav oss inte ens en vettig motivation till varför. Hovrätten erkände att vi har rätt på nästan alla punkter men att de inte kan fälla staten av den anledningen att ingen visste att det skulle bli just Engla. Det är så klart sant. Ingen visste att det skulle bli just Engla MEN man visste att det skulle bli någon och nu råkade det visst bli henne. Om det hade blivit någon annan, som vi vet att det hade blivit, så hoppas jag att de kämpat för det här. Nu blev det inte någon annan utan min syster. Därför står jag med på stämningsansökan om att försöka få ett bättre och tryggare Sverige där vi inte behöver vara rädda för att polisen inte gör sitt arbete.

Nu är det bestämt. Vi går vidare till Europadomstolen. Förra veckan skrev jag på papper tillsammans med mamma och Torbjörn. Advokat Veronica Johansson förklarade även vad Europadomstolen kan göra som inte Sverige kan. De kan granska svensk lagstiftning och se om det är något som inte sköts rätt efter europakonventionen vi skrivit på. Staten ska garantera ett visst skydd och säkerhet för sina medborgare, det gjorde inte vår polis då. Nu vet alla att det har blivit fel så de har börjat arbeta annorlunda. Däremot vägrar fortfarande staten formellt att be om ursäkt och det är inte förrän det händer som man till 100 % vet att staten kommer ta ansvar för sina misstag. Polisen har redan börjat jobba på nya sätt eftersom att de vet att de gjort fel. 

Men så länge staten vägrar att be om ursäkt så kommer det vara okej att göra fel. Som stat ska det inte vara okej att göra fel. Speciellt inte när det kostar deras medborgare livet. Det är därför vår stämning är så viktig. Det ska inte vara okej att göra misstag på grund av dåliga rutiner som får i konsekvens att våra nära och kära kan bli mördade. Vi fortsätter kämpa lite till. Inte bara för vår egen och Englas skull, för din skull också.

Sol Höglund,
Syster till mördade Engla Höglund

--

Den här texten publicerades ursprungligen på Sol Höglunds blogg. Läs originalet här.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde staten ge en officiell ursäkt?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.