Angelica Kauntz och Josefine Temrell
Angelica Kauntz och Josefine Temrell - Foto: Privat

LUF och Fi Studenter: "S och MP:s politik är en ojämställd bluff"

"Ett ojämställt uttag av föräldrapenningen påverkar kvinnor genom hela livet, medan mäns arbete ses som mindre riskfyllt och förväntas inte påverkas lika mycket av föräldraskapet", skriver Angelica Kauntz och Josefine Temrell.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Josefine Temrell är feministisk talesperson Liberala ungdomsförbundet.

Angelica Kauntz är talesperson för Fi Studenter Lund.

Följ henne på Twitter: @angelicakauntz

Grattis Sverige, jämställdheten får vänta. Det finns väl viktigare saker att göra upp om först? Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu enats om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. Den tredje så kallade “pappamånaden” ska ge ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen. Frågan är hur mycket mer jämställt uttaget kommer bli med en månad till? 

Ett ojämställt uttag av föräldrapenningen påverkar kvinnor genom hela livet. Kvinnor blir strukturellt diskriminerade på arbetsmarknaden för att de förväntas vara hemma med barnen, medan mäns arbete ses som mindre riskfyllt och förväntas inte påverkas lika mycket av föräldraskapet. Att kvinnor förväntas vara hemma med barnen leder till lägre löner.

Synen på föräldraskapet leder till bättre karriärmöjligheter och högre löner för män. Inte så konstigt då en längre frånvaro från arbete påverkar kvinnors löneutveckling och humankapital. Den stannade löneutvecklingen leder likaså till lägre livsinkomster som i sin tur leder till en lägre pension. De ojämställda villkoren på arbetsmarknaden är fakta, inte åsikter. Att fler kvinnor stannar hemma med barnen påverkar kvinnors ekonomi under hela livet och måste brytas! Det är orimligt att vi ska fortsätta cementera unkna könsnormer och ojämställdhet. Om vi ska komma till rätta med inkomstskillnaderna mellan könen måste vi dela lika på föräldraskapet. Vi behöver en individualiserad föräldraförsäkring.

Invanda mönster och förlegade attityder bestämmer villkoren för uttaget av föräldrapenningen. Kvinnors fria val att vara hemma är ofta en illusion. Försäkringskassans rapporter visar att “faktan” om att mannen inte är hemma med barnen för att han har en högre inkomst än kvinnan, är ett spel för gallerierna. Det är inte inkomsten som avgör vem som är hemma. Kön är tydligt den enskilt viktiga faktorn till hur föräldrarna väljer att dela upp föräldraförsäkringen.

Även om dagens föräldraförsäkring i teorin är individuell och möjlig att dela, så ser verkligheten ut annorlunda. Kvinnor tar till största del ut föräldrapenningen och har varit så sedan moderskapsförsäkringen blev föräldraförsäkring 1974. Män tar ut fler föräldradagar i dag än förr, men ökningen av antal dagar som tas ut av män är inte stora. De reserverade månaderna till vardera förälder har gett effekt på uttaget bland män, men att kvinnor tar ut 75 procent av dagarna är inte jämställt. Av de 25 procent av dagarna som män tar ut, är endast män som tar ut några dagar alls inräknat i statistiken.

En individualiserad föräldraförsäkring innebär inte att tvinga någon att vara hemma. Det är inget tvång att ta ut en enda dag av föräldrapenningen, men det är ett ypperligt erbjudande från staten att få vara hemma med sina barn. En individuell föräldraförsäkring skapar en tydlig bild av föräldraskapet - ett delat ansvar. Den norm som ett föräldraskap bör ha. Om vi ska fortsätta reservera månader i snigelfart kommer det dröja 30 år - minst - tills vi når ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Vi vill inte vänta längre. Att föräldraförsäkringen ska vara individualiserad är en självklarhet för oss. Alla andra försäkringar och statliga erbjudanden är knutna till individen. Det är märkligt att just föräldraförsäkringen ska vara annorlunda. För vem skulle byta semesterdagar mellan varandra?

Den jämställdhetspolitiska ambitionen måste höjas, och det är dags nu!

Angelica Kauntz,
Talesperson Fi Studenter Lund
Josefine Temrell,
Feministisk talesperson Liberala ungdomsförbundet 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.