Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF och Fi Studenter: "S och MP:s politik är en ojämställd bluff"

- 03/10/2014, 15:37
Angelica Kauntz och Josefine Temrell

Angelica Kauntz och Josefine Temrell

Privat

"Ett ojämställt uttag av föräldrapenningen påverkar kvinnor genom hela livet, medan mäns arbete ses som mindre riskfyllt och förväntas inte påverkas lika mycket av föräldraskapet", skriver Angelica Kauntz och Josefine Temrell.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Grattis Sverige, jämställdheten får vänta. Det finns väl viktigare saker att göra upp om först? Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu enats om en tredje öronmärkt månad i föräldraförsäkringen. Den tredje så kallade “pappamånaden” ska ge ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen. Frågan är hur mycket mer jämställt uttaget kommer bli med en månad till? 

Ett ojämställt uttag av föräldrapenningen påverkar kvinnor genom hela livet. Kvinnor blir strukturellt diskriminerade på arbetsmarknaden för att de förväntas vara hemma med barnen, medan mäns arbete ses som mindre riskfyllt och förväntas inte påverkas lika mycket av föräldraskapet. Att kvinnor förväntas vara hemma med barnen leder till lägre löner.

Synen på föräldraskapet leder till bättre karriärmöjligheter och högre löner för män. Inte så konstigt då en längre frånvaro från arbete påverkar kvinnors löneutveckling och humankapital. Den stannade löneutvecklingen leder likaså till lägre livsinkomster som i sin tur leder till en lägre pension. De ojämställda villkoren på arbetsmarknaden är fakta, inte åsikter. Att fler kvinnor stannar hemma med barnen påverkar kvinnors ekonomi under hela livet och måste brytas! Det är orimligt att vi ska fortsätta cementera unkna könsnormer och ojämställdhet. Om vi ska komma till rätta med inkomstskillnaderna mellan könen måste vi dela lika på föräldraskapet. Vi behöver en individualiserad föräldraförsäkring.

Invanda mönster och förlegade attityder bestämmer villkoren för uttaget av föräldrapenningen. Kvinnors fria val att vara hemma är ofta en illusion. Försäkringskassans rapporter visar att “faktan” om att mannen inte är hemma med barnen för att han har en högre inkomst än kvinnan, är ett spel för gallerierna. Det är inte inkomsten som avgör vem som är hemma. Kön är tydligt den enskilt viktiga faktorn till hur föräldrarna väljer att dela upp föräldraförsäkringen.

Även om dagens föräldraförsäkring i teorin är individuell och möjlig att dela, så ser verkligheten ut annorlunda. Kvinnor tar till största del ut föräldrapenningen och har varit så sedan moderskapsförsäkringen blev föräldraförsäkring 1974. Män tar ut fler föräldradagar i dag än förr, men ökningen av antal dagar som tas ut av män är inte stora. De reserverade månaderna till vardera förälder har gett effekt på uttaget bland män, men att kvinnor tar ut 75 procent av dagarna är inte jämställt. Av de 25 procent av dagarna som män tar ut, är endast män som tar ut några dagar alls inräknat i statistiken.

En individualiserad föräldraförsäkring innebär inte att tvinga någon att vara hemma. Det är inget tvång att ta ut en enda dag av föräldrapenningen, men det är ett ypperligt erbjudande från staten att få vara hemma med sina barn. En individuell föräldraförsäkring skapar en tydlig bild av föräldraskapet - ett delat ansvar. Den norm som ett föräldraskap bör ha. Om vi ska fortsätta reservera månader i snigelfart kommer det dröja 30 år - minst - tills vi når ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Vi vill inte vänta längre. Att föräldraförsäkringen ska vara individualiserad är en självklarhet för oss. Alla andra försäkringar och statliga erbjudanden är knutna till individen. Det är märkligt att just föräldraförsäkringen ska vara annorlunda. För vem skulle byta semesterdagar mellan varandra?

Den jämställdhetspolitiska ambitionen måste höjas, och det är dags nu!

Angelica Kauntz,
Talesperson Fi Studenter Lund
Josefine Temrell,
Feministisk talesperson Liberala ungdomsförbundet