Onsdag 21 Apr
Stockholm

"Att Björklund blir arg är det bästa beviset för att Fridolin tänker rätt"

"Förslaget om obligatorisk gymnasieskola med högskolebehörighet har förargat flertalet liberala bloggare och förståsigpåare, det hoppas jag att det fortsätter att göra", skriver lärarvikarien Birk Andersson.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

JanBjörklund är arg. Sveriges nya regering har tagit fram förslag somska göra Sverige till ett mer jämlikt utbildat och mindrerasistiskt land. Ett Sverige som kommer ha högre utbildade ungdomarsom kan möta den ökande globala konkurrensen och bristen påokvalificerade jobb. Detta gillar inte Björklund.

Den5:e oktober är det Världslärardagen. Att dagen infaller på ensöndag är kanske lite olyckligt men dagen är trots det merrelevant än någonsin. Den nya regeringen har nämligen i veckanpresenterat sin nya skolpolitik. Och Sverige är i desperat behov aven ny skolpolitik.

Underåret har de katastrofala skolundersökningarna efterföljt varandraoch den uppmärksamma PISA-undersökningen visade ett riktigtpiss-resultat. Resultatet var så dåligt att PISA kunde bytt namnfrån Programme for International Student Assessment till PinsamInsats av Svenska Anti-intellektuella. Svenska grundskoleelever ärsnart sämre på matte än ännu icke födda asiatiska barn. Därligger de, de asiatiska ofödda barnen i mammans mage och med hjälpav Pythagoras sats räknar ut vilken vinkel de ska lämna livmodern.Samtidigt behöver svenska 14-årigar gå in på kalkylator-appen påsin smartphone för att räkna ut hur många deciliter mindre de nyaCoca-Cola burkarna innehåller än de gamla. Att dessa dummagrundskoleelever med sina smarta telefoner bara är några få årfrån att påbörja och hoppa av gymnasiet är mer skrämmande änkvaliteten på den senaste Godzilla-filmen.

MenMiljöpartiet och Socialdemokraterna vill alltså göra något åtdetta problem. Deras skolpolitiska förslag innehåller bland annathöjda lärarlöner, mindre barngrupper och fler anställda igrundskolan. Det är dock inte dessa åtgärdsförslag som har gjortBjörklund arg utan det är ett förslag om obligatoriskgymnasieskola med högskolebehörighet. Eftersom det råder en såstor arbetslöshet bland ungdomar som inte har en gymnasieutbildningär detta förslag menat att alla ungdomar ska genomföra engymnasieutbildning. Därmed ska svenska ungdomars chanser till egenförsörjning stärkas mot den ökade konkurrensen i en global världdär okvalificerade yrkena försvinner i samma takt somGrönlandsisen. 

Genom att varje gymnasielinje ger högskolebehörighethar även alla elever möjlighet att någon gång i sitt liv pluggavidare på högskola/universitet och lära sig att tänka kritiskt.Tomas, 18 från den norrländska före detta bruksorten och Benny, 19från den skånska landsbygden som aldrig har sett en invandrare kandärmed lära sig att se igenom SD:s populistiska propaganda ochkommer därmed inte rösta rasistiskt i nästa val. De kan lära sigatt främlingsfientlighet, homofobi och kvinnoförtryck inte är brasaker. De kan lära sig att sluta hata på nätet och attklimatkrisen är ett större problem än frågan om vilketfotbollslag som är bäst.

Förslaget omobligatorisk gymnasieskola med högskolebehörighet har dock förargatflertalet liberala bloggare och förståsigpåare. Inte minst harförslaget gjort att Jan Björklund har sett rött (inte politisktrött utan han har sett rött som en arg tjur ser rött). JanBjörklund, alltså Mr. Ordning och Reda, Mr. Mer Betyg, Mr. HårdareTag, Mr. Ingen Flumskola, Mr. Politisk Ideologi Framför Forskning,har blivit arg på grund av ett förslag som innebär att elever intefår hoppa av gymnasieskolan. Björklund har blivit arg på grund avatt fler personer i Sverige kommer få en högre utbildning och attfärre därmed kommer rösta på SD. Jag hade förväntat mig ensådan reaktion från Jimmie Åkesson, det är trotts allt hansväljargrupp (outbildade arbetslösa män) som den nya skolpolitikenär menad att bekämpa. Men jag hade inte förväntat mig Björklundsnegativa kritik, det är trots allt han som har drivit en skolpolitikpå ett sådant sätt att Ibrahim Baylan nästan fick en ny chans attfucka upp. 

Men bara nästan, som tur vad blev det en lärare, GustavFridolin, som blev vår nya Utbildningsminister. Och med en nyskolpolitik hoppas jag att Fridolin även i fortsättningen kommer fåJan Björklund att se rött.

BirkAndersson,
Lärarvikarie, läxhjälpare och kriminolog

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela