Bell-Eve Nilsson
Bell-Eve Nilsson - Foto: Privat

"Jag kan inte ens tänka mig hur det är att bli kallad för neger"

"Vi, som är vuxna nu, vi har haft vår tid med Pippi, och den var härlig. Men Pippi är inte vår längre, hon är våra barns", skriver Bell-Eve Nilsson.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Bell-Eve Nilsson är snart 24 år, bor i Älvdalen, Dalarna och studerar på distans.

Jag är en helt vanlig svensk tjej. Min naturliga hårfärg är ljus och mina ögon är blå. Jag kan alltså inte, fullt ut, förstå hur det känns för en mörkhyad person att höra ordet ”neger” i en barnfilm. Jag kan omöjligt sätta mig in i den situation som uppstår när ett mörkhyat barn frågar sin mörkhyade mor vad en negerkung är för något. Jag kan inte, helt och hållet, tänka mig hur det känns för en sjuårig, mörkhyad pojke att bli kallad neger av sina vita klasskamrater som leker negerkungar. Detta gäller inte bara mig, utan varenda vit svensk i Sverige. Vi kan helt enkelt inte sätta oss in i hur det känns att vara adopterad, att vara invandrare eller flykting i ett land som Sverige. 

Men är vi helt oförmögna att försöka? Är vi så självupptagna, att vi helt enkelt bestämmer att vi lider mer av att ordet neger försvinner ur Pippi, än vad en mörkhyad gör om det finns kvar? Ger vi oss själva rätten att bestämma att vår extrema saknad efter ordet neger i en barnfilm, är så mycket större än smärtan en mörkhyad känner varje gång han eller hon hör ordet?

Själv tittade jag på Pippi på de sju haven flera gånger i veckan när jag var liten. Jag reagerade aldrig över uttrycket negerkung, och hade absolut inte saknat det om det försvann. Då visste jag inte vad rasism var. Det vet jag nu. Jag vet att rasism är att förtrycka, förneka, försvaga. Jag vet att rasism är att såra. Jag vet att rasism är att vara så mån om uttrycket negerkung, att man skiter fullständigt i om ordet sårar någon annan.Jag har inte tittat på 

Pippi på flera år, filmerna är ju trots allt riktade till barn, och även om Pippi fortfarande ligger mig varmt om hjärtat så är det andra filmer som intresserar mig nu. Jag är ganska säker på att det gäller de flesta i min ålder. Därför kan jag tycka att det är en smula befängt att grina över att ordet neger försvinner ur filmerna. 

Hur många ungar kommer reagera över att Pippi inte säger neger längre? Hur många ungar kommer att tycka att historien hade varit så mycket bättre om Pippis pappa hade varit negerkung i stället för bara kung? Inga. Inte en enda unge kommer att avsky Pippi och stänga av tv:n för att hon inte säger neger! Vi, som är vuxna nu, vi har haft vår tid med Pippi, och den var härlig. Men Pippi är inte vår längre, hon är våra barns. Därför lägger vi inte flera timmar om dagen på att sura över att våra barn inte får lära sig ordet neger i femårsåldern. 

Vi ligger inte sömnlösa för att ordet neger inte längre är okej. Vi har bättre saker för oss, än att bli lite hatiska varje gång vi blir bjudna på en chokladboll i stället för en negerboll. Visst har vi väl det? Eller? Eller är förlusten av ordet neger så total, att vi över huvud taget inte har plats för andra saker i skallen? Känner någon så, så föreslår jag att ni en gång om dagen går in på toaletten, låser dörren och skriker ”neger” in i en kudde tills ni känner att ni kan uppskatta livet en stund till. Utan ordet neger.

Bell-Eve Nilsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Bell-Eve?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.